Eten wat je lief is
Kinderen weten feilloos wanneer ze honger hebben, wat ze willen eten en wanneer ze vol zitten. Ze luisteren namelijk naar hun lichaam: ze herkennen de signalen, weten die instinctief te beoordelen en handelen ernaar. Zo zal een kind eten wanneer het honger heeft, zal het eten waar het trek in heeft en stopt het als het vol zit.
Do & don’ts
Al snel leren ze van volwassenen dat ze moeten voldoen aan schema’s en lijstjes, de Schijf van 5 of andere ideologieën over voeding: het leert de do’s en don’ts van eten. Daarmee verdwijnt de kennis van het lichaam en wordt het hoofd de ‘controleur’ van het eetpatroon. Zo ontstaat al dat gedoe met eten.
Wijsheid
Wij volwassenen weten nauwelijks meer wat de wijsheid van het lichaam precies is. We zoeken de antwoorden buiten onszelf: bij wetenschappers, diëtisten, goeroes en ervaringsdeskundigen. Het is moeilijk om door de bomen het bos te zien, dus hoppen we van dieet naar dieet. Het ene nog extremer dan het andere… Zo voeden we de ‘controleur’ in ons hoofd, die onrealistische adviezen geeft, met als resultaat dat we vast komen te zitten in onevenwichtig eetgedrag, gaan jojoën of een eetstoornis ontwikkelen.
Mindfull worden
Om de regie weer in eigen hand te kunnen nemen, is de eerste stap opnieuw te leren luisteren naar de signalen van het lichaam. Het is een hele toer om vanuit het hoofd weer contact te maken met het lichaam en te leren luisteren naar de signalen die het jou geeft. Met allerlei mindfulness-oefeningen kan geleerd worden de taal van het lichaam te verstaan. Zodra je hiermee gaat oefenen, ontdek je pas hoe de controleur in je hoofd werkt.
Wij volwassenen weten nauwelijks meer wat de wijsheid van het lichaam precies is
Beweegruimte
Dat is dan ook de volgende stap: bewust worden van de gedachten, aannames en regels en vervolgens de juistheid daarvan in twijfel te trekken. Zo ontstaat er beweegruimte, ruimte om het anders te doen, je lichaam echt te voeden en te voelen waar je echt naar hongert.
Bewustwording
Bewustwording is de sleutel tot het veranderen van je eetgedrag van binnenuit. Niet meer vanuit je hoofd door middel van regels je eten kiezen, maar van binnenuit door te luisteren, te herkennen en met compassie je voedsel uit te zoeken. Dan eet je wat je lief is.
Eetgedrag
Om dat te bereiken, kun je de hulp van een professional goed gebruiken. Matoeta, centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording is gespecialiseerd in de psychologie van eetgedrag en begeleidt al jarenlang, met succes, mensen naar bewust en blijvend evenwichtig eetgedrag.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.