
Het nieuwe jaar in met je lijf in evenwicht
Je loopt de supermarkt in en de decoratie geeft het al aan als een grote alarmbel: het is wintertijd, een periode met weinig gezond eten. Thuis op de bank zijn wat lekkere snacks wel heel erg verleidelijk. En dan is het ook nog eens de periode van de feestdagen, die vaak ook weinig gezonds met zich meebrengen. Bij Vitaal en Gezond kunnen we advies leveren over je levensstijl en voeding zodat je lichaam in balans blijft en je gezond het nieuwe jaar in kunt gaan.
Snacks liggen op de loer
De winterperiode is een periode van familie, gezelligheid en vakantie. Hier komt ook vaak veel eten bij kijken, zeker nu je lekker even vrij bent. Maar meestal is dit eten niet erg gezond. Zodra de dagen kouder beginnen worden ligt de supermarkt alweer vol met snoepgoed, kerststollen en banketstaven. Om nog maar te zwijgen over de oliebollen die hun kop opsteken tijdens de jaarwisseling. Tijdens het kerstdiner met je familie wordt er ook flink uitgepakt, en je bent vast ook een paar dagen vrij, waarop de snacks vanuit de keukenkastjes alweer op de loer liggen.
Gevolgen voor je lijf
Al dat eten kan vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Niet alleen extra kilo’s die je er vervolgens allemaal weer af moet sporten, ook zorgen lichamelijke processen voor meer stress en hoofdpijn. De kerstvakantie is ook een periode waarin je vaak wil bijkomen van de weken ervoor, waardoor je immuunsysteem al op een laag pitje draait. Ziektes kunnen dus zomaar je lichaam binnenkomen. We hebben eten nodig om te overleven, dat is waar. Alleen het is wel belangrijk dat je het goede blijft eten.
Welk eten is goed voor je?
De winter hoeft geen periode te zijn met enkel ongezond eten. Je kunt prima de snacks vervangen met gezondere alternatieven. Zoutjes kun je makkelijk vervangen met snackgroentes, zoals wortel en komkommer. Het is het beste als je voedsel zo min mogelijk bewerkt is. Hoe langer de ingrediëntenlijst op het etiket, hoe meer er vooraf met het eten gedaan is. Vaak weet je niet eens wát er precies mee is gebeurd voor je het in je mond zou doen.
Zelf aan de slag
Daarom is het een goed idee om je eten zelf te maken. Snacks, dips, diners, het is allemaal zelf te bereiden waardoor het gezonder en vaak ook nog eens lekkerder wordt. Het is ook leuk om mee bezig te zijn. Je kunt het samen met de kinderen doen of gewoon zelf lekker aan de slag gaan, en daarna heb je lekker en gezond eten om van te genieten. Een tip: roomkaas is erg lekker, maar niet zo goed voor je. Wist je dat je dit ook met kwark en kruiden zelf kunt maken? ‘Hang’ een bakje kwark op in een theedoek en laat dit een nachtje uitlekken, mix dit met knoflook, peterselie en bieslook en voilà, je hebt je eigen, gezonde roomkaas.
Je kunt prima de snacks vervangen met gezondere alternatieven
Balans in je lijf
Het is belangrijk dat je een goede balans aan voeding binnenkrijgt zodat je lijf niet ontregeld raakt en er allerlei klachten gaan opspelen. Soms kun je hier wel wat hulp bij gebruiken, zeker tijdens de feestdagen. Veel problemen zoals hoofdpijn, stress, ziektes en pijn hebben hun kern in de voeding liggen. Bij Vitaal en Gezond zijn we gespecialiseerd in het leveren van consulten op maat voor een gezonde voeding. Het consult bestaat uit voeding, leefstijl, orthomoleculaire therapie en stresscouncelling.
Wat jij nodig hebt
Orthomoleculaire therapie houdt in dat je voeding helemaal aansluit bij jouw lichaam. Hierbij gaan we vooral opletten of je genoeg mineralen en vitamines binnenkrijgt. We kijken ook naar voedingssupplementen als dit nodig is. Je krijgt praktische tips en een advies op maat waarmee je direct aan de slag kunt, zodat je huidige klachten kunt verminderen en uiteindelijk terugkeer kunt voorkomen.
Goede voornemens zijn niet meer nodig
Dus wees niet bang voor de feestdagen. Je kunt jezelf wapenen met plannen voor gezond eten, zodat je geen negatieve gevolgen krijgt. De winter wordt weer een periode van vooral veel gezelligheid, en je kunt gezond het nieuwe jaar in. Goede voornemens zijn niet meer nodig, jij hebt jouw leven en voeding allang op orde.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.