Het nieuwe jaar in met je lijf in evenwicht
Je loopt de supermarkt in en de decoratie geeft het al aan als een grote alarmbel: het is wintertijd, een periode met weinig gezond eten. Thuis op de bank zijn wat lekkere snacks wel heel erg verleidelijk. En dan is het ook nog eens de periode van de feestdagen, die vaak ook weinig gezonds met zich meebrengen. Bij Vitaal en Gezond kunnen we advies leveren over je levensstijl en voeding zodat je lichaam in balans blijft en je gezond het nieuwe jaar in kunt gaan.
Snacks liggen op de loer
De winterperiode is een periode van familie, gezelligheid en vakantie. Hier komt ook vaak veel eten bij kijken, zeker nu je lekker even vrij bent. Maar meestal is dit eten niet erg gezond. Zodra de dagen kouder beginnen worden ligt de supermarkt alweer vol met snoepgoed, kerststollen en banketstaven. Om nog maar te zwijgen over de oliebollen die hun kop opsteken tijdens de jaarwisseling. Tijdens het kerstdiner met je familie wordt er ook flink uitgepakt, en je bent vast ook een paar dagen vrij, waarop de snacks vanuit de keukenkastjes alweer op de loer liggen.
Gevolgen voor je lijf
Al dat eten kan vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Niet alleen extra kilo’s die je er vervolgens allemaal weer af moet sporten, ook zorgen lichamelijke processen voor meer stress en hoofdpijn. De kerstvakantie is ook een periode waarin je vaak wil bijkomen van de weken ervoor, waardoor je immuunsysteem al op een laag pitje draait. Ziektes kunnen dus zomaar je lichaam binnenkomen. We hebben eten nodig om te overleven, dat is waar. Alleen het is wel belangrijk dat je het goede blijft eten.
Welk eten is goed voor je?
De winter hoeft geen periode te zijn met enkel ongezond eten. Je kunt prima de snacks vervangen met gezondere alternatieven. Zoutjes kun je makkelijk vervangen met snackgroentes, zoals wortel en komkommer. Het is het beste als je voedsel zo min mogelijk bewerkt is. Hoe langer de ingrediëntenlijst op het etiket, hoe meer er vooraf met het eten gedaan is. Vaak weet je niet eens wát er precies mee is gebeurd voor je het in je mond zou doen.
Zelf aan de slag
Daarom is het een goed idee om je eten zelf te maken. Snacks, dips, diners, het is allemaal zelf te bereiden waardoor het gezonder en vaak ook nog eens lekkerder wordt. Het is ook leuk om mee bezig te zijn. Je kunt het samen met de kinderen doen of gewoon zelf lekker aan de slag gaan, en daarna heb je lekker en gezond eten om van te genieten. Een tip: roomkaas is erg lekker, maar niet zo goed voor je. Wist je dat je dit ook met kwark en kruiden zelf kunt maken? ‘Hang’ een bakje kwark op in een theedoek en laat dit een nachtje uitlekken, mix dit met knoflook, peterselie en bieslook en voilà, je hebt je eigen, gezonde roomkaas.
Je kunt prima de snacks vervangen met gezondere alternatieven
Balans in je lijf
Het is belangrijk dat je een goede balans aan voeding binnenkrijgt zodat je lijf niet ontregeld raakt en er allerlei klachten gaan opspelen. Soms kun je hier wel wat hulp bij gebruiken, zeker tijdens de feestdagen. Veel problemen zoals hoofdpijn, stress, ziektes en pijn hebben hun kern in de voeding liggen. Bij Vitaal en Gezond zijn we gespecialiseerd in het leveren van consulten op maat voor een gezonde voeding. Het consult bestaat uit voeding, leefstijl, orthomoleculaire therapie en stresscouncelling.
Wat jij nodig hebt
Orthomoleculaire therapie houdt in dat je voeding helemaal aansluit bij jouw lichaam. Hierbij gaan we vooral opletten of je genoeg mineralen en vitamines binnenkrijgt. We kijken ook naar voedingssupplementen als dit nodig is. Je krijgt praktische tips en een advies op maat waarmee je direct aan de slag kunt, zodat je huidige klachten kunt verminderen en uiteindelijk terugkeer kunt voorkomen.
Goede voornemens zijn niet meer nodig
Dus wees niet bang voor de feestdagen. Je kunt jezelf wapenen met plannen voor gezond eten, zodat je geen negatieve gevolgen krijgt. De winter wordt weer een periode van vooral veel gezelligheid, en je kunt gezond het nieuwe jaar in. Goede voornemens zijn niet meer nodig, jij hebt jouw leven en voeding allang op orde.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.