![winterdip](https://foryou.nl/wp-content/uploads/2023/06/Matoeta-622-760x495.jpg)
Met de juiste voeding verdwijnt je winterdip!
Nu de dagen korter en donkerder worden, neemt de kans op een winterdip bij veel mensen toe. Waar de een het fijn vindt om knus de kaarsjes en open haard aan te steken en met een kop winterthee een spelletje te doen, zal de ander de gordijnen dichttrekken en onder de dekens willen kruipen. Hoe voorkom je een winterdip en zorg je ervoor dat je deze winter blijft stralen?
Een winterdip
Uit onderzoek blijkt dat, als de temperatuur daalt, ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders last hebben van depressieve gevoelens. Ze worden moe, prikkelbaar en somber, hebben een gebrek aan concentratie en neigen naar het eten van suiker. Het liefst blijven ze in bed, doen ze een winterslaap en kijken ze reikhalzend uit naar het voorjaar.
De juiste voeding
De grote boosdoener van de winterdip is een gebrek aan daglicht. Het is dan ook heel belangrijk om zoveel mogelijk naar buiten te gaan en lekker te bewegen. Daarnaast kun je met behulp van de juiste voeding heel wat doen om een winterdip tegen te gaan of te voorkomen.
Neurotransmitters
Doordat voeding van invloed is op de neurotransmitters in onze hersenen, kan voeding onze stemming beïnvloeden. Neurotransmitters zijn namelijk betrokken bij onze gevoelens, via de hormonen serotonine, dopamine en endorfine. Het maken van de juiste keuzes in je eetpatroon helpt je om je stralend en fit te voelen.
Doordat voeding van invloed is op de neurotransmitters, kan voeding onze stemming beïnvloeden
Begeleiding nodig?
Mocht je in jouw individuele situatie begeleiding nodig hebben, maak dan een afspraak voor deskundig en persoonlijk advies bij Matoeta, centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording.
Eettips
Met deze tien eettips kom je fit de winter door:
- Vermijd het drinken van cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, zwarte en groene thee en energiedrankjes.
- Eet veel groenten en fruit.
- Eet vooral warme voeding en voeding die verwarmt
- Drink (met mate) een glaasje rode wijn, vanwege de antioxidanten.
- Eet twee keer per week producten met omega-3-vetten
- Zorg voor variatie in je voedingspatroon
- Zorg voor een regelmatig voedingspatroon.
- Kies de gezonde koolhydraten, zoals volkorengraanproducten en peulvruchten.
- Gebruik voedingssupplementen.
- Zorg voor een goede darmwerking.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.