osteopathie

Weg vermoeidheid, hallo energie!

Als je op het dashboard in je auto ziet dat de benzine bijna op is, ga je naar een pompstation om te tanken, om te voorkomen dat je stil komt te staan. Als je merkt dat je moe bent en stress hebt, zou je dan niet eens moeten bekijken waar dat aan ligt, zodat je uiteindelijk niet in een burn-out terechtkomt?

Soorten stress

Er zijn veel dingen die in ons leven energie kosten. Verschillende soorten stress waar je mee te maken kan krijgen:

  • Psychisiche stress: relatieproblemen, werkdruk of weinig tijd voor jezelf nemen zorgen voor stress.
  • Chemische stress: ‘wat eten we?’ Stel jezelf altijd de vraag: ‘Krijg ik hier energie van of kost mij dit energie om te verteren?’
  • Lichamelijke stress: werkhouding, sporten, oude blessures, rugblokkades of operaties.

De druppel

Veel van de bovenstaande problemen kosten ons lichaam extra energie. Ons brein signaleert stress en maakt hier geen onderscheid tussen psychische stress, lichamelijke stress en chemische stress. Een burn-out wordt ook niet veroorzaakt door één probleem, maar zie het als een emmer die gevuld wordt door meerdere problemen en overloopt.

Heb je last van steeds terugkerende onverklaarbare klachten?

Het osteopatische consult

Het begin van het vraaggesprek bij de osteopaat is bij iedere patiënt die binnenkomt hetzelfde. De osteopaat gaat in kaart brengen welke problemen er spelen en waar de emmer mee is gevuld. Wat is de druppel en welke klacht ontstaat? Is de klacht er in jaren ingeslopen of zijn het acute klachten? Waarom gebeurt het nu?

Problemen

De volgende stap is het onderzoeken van het lichaam: waar zitten de problemen, hoe gaan we de cirkel doorbreken en wat is hiervoor nodig? Dit zijn vaak bij burn-outpatiënten een paar aanpassingen per keer, want elke verandering moet verwerkt worden door het overbelaste systeem.

Osteopathie

Osteopathie staat voor bot (osteo) en ziekte (pathos). De osteopaat kijk lang niet alleen meer naar botten. Hij kijkt ook naar organen, de schedel, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel. Op de plekken waar klachten aanwezig zijn, is zeker niet altijd de oorzaak van de klacht! De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en zal door middel van corrigerende handgrepen, proberen het probleem aan te pakken.

Date: 19 december 2017