Weg vermoeidheid, hallo energie!
Als je op het dashboard in je auto ziet dat de benzine bijna op is, ga je naar een pompstation om te tanken, om te voorkomen dat je stil komt te staan. Als je merkt dat je moe bent en stress hebt, zou je dan niet eens moeten bekijken waar dat aan ligt, zodat je uiteindelijk niet in een burn-out terechtkomt?
Soorten stress
Er zijn veel dingen die in ons leven energie kosten. Verschillende soorten stress waar je mee te maken kan krijgen:
- Psychisiche stress: relatieproblemen, werkdruk of weinig tijd voor jezelf nemen zorgen voor stress.
- Chemische stress: ‘wat eten we?’ Stel jezelf altijd de vraag: ‘Krijg ik hier energie van of kost mij dit energie om te verteren?’
- Lichamelijke stress: werkhouding, sporten, oude blessures, rugblokkades of operaties.
De druppel
Veel van de bovenstaande problemen kosten ons lichaam extra energie. Ons brein signaleert stress en maakt hier geen onderscheid tussen psychische stress, lichamelijke stress en chemische stress. Een burn-out wordt ook niet veroorzaakt door één probleem, maar zie het als een emmer die gevuld wordt door meerdere problemen en overloopt.
Heb je last van steeds terugkerende onverklaarbare klachten?
Het osteopatische consult
Het begin van het vraaggesprek bij de osteopaat is bij iedere patiënt die binnenkomt hetzelfde. De osteopaat gaat in kaart brengen welke problemen er spelen en waar de emmer mee is gevuld. Wat is de druppel en welke klacht ontstaat? Is de klacht er in jaren ingeslopen of zijn het acute klachten? Waarom gebeurt het nu?
Problemen
De volgende stap is het onderzoeken van het lichaam: waar zitten de problemen, hoe gaan we de cirkel doorbreken en wat is hiervoor nodig? Dit zijn vaak bij burn-outpatiënten een paar aanpassingen per keer, want elke verandering moet verwerkt worden door het overbelaste systeem.
Osteopathie
Osteopathie staat voor bot (osteo) en ziekte (pathos). De osteopaat kijk lang niet alleen meer naar botten. Hij kijkt ook naar organen, de schedel, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel. Op de plekken waar klachten aanwezig zijn, is zeker niet altijd de oorzaak van de klacht! De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en zal door middel van corrigerende handgrepen, proberen het probleem aan te pakken.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Binnen de grote groep mensen die te maken hebben gehad met corona, is er een groep die gedurende langere tijd klachten blijft houden: ‘long covid’.
-
Zou het niet heerlijk zijn om iedere dag vol energie te zitten? Elke dag optimaal benutten, zonder continu te verlangen naar je bed of een powernap op de bank. Maar in werkelijkheid gaat het er heel anders aan toe.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.
-
Je wilt je natuurlijk fit, energiek en lekker in je vel voelen. Je lichaam doet er ook alles aan om zo gezond mogelijk te blijven. Maar je moet je lichaam daarin wel ondersteunen, anders kun je klachten krijgen.
-
Sinds begin oktober 2020 zijn mijn man en ik regelmatig in de Oosterschelde te vinden voor een kort zwem-moment. We noemen dit ‘onze winterdip’. We zijn al jaren elke winter aan het peddelen in een kajak op zee, maar dan gekleed in onze winter-kajak-uitrusting. We meenden koud water wel te kennen. Niets is minder waar. Want in zee met direct contact aan je huid?
-
Heb je last van klachten als vermoeidheid, pijnklachten, een druk gevoel of zit je gewoon niet lekker in je vel? Het valt niet mee om er dan zelf achter te komen wat de oorzaak hiervan is. Anna Bron kan je hierbij helpen.
-
Hoe heb jij de afgelopen tijd ervaren? Luister eens naar je ademhaling. Ziekte, stress en trauma hebben allemaal een invloed op je adem. Zelfs nadat je genezen bent of de stressvolle periode voorbij is.
-
Een gezonde levensstijl begint bij evenwichtige en gevarieerde voeding. Maar hoe bewust je ook eet, het kan soms best lastig zijn om elke dag aan alle nodige voedingsstoffen toe te komen.
-
Soms voel je je niet helemaal naar behoren, maar weet je niet waarom. Pogingen om gezond te eten en te sporten hebben niet het gewenste effect. Je leefstijl past niet bij de behoeften van je lichaam.