plastisch-chirurg

Het bezoek aan de plastisch chirurg

Carla en Bert zijn in het Alexander Monro Ziekenhuis. Carla is door enkele specialisten onderzocht nadat ze door haar huisarts is doorverwezen omdat ze een knobbeltje in haar borst had ontdekt. Van de oncologisch chirurg hebben ze zojuist gehoord dat het hoogstwaarschijnlijk om kwaadaardig weefsel gaat.

Borstkanker

‘Ik heb borstkanker. Ik heb borstkanker.’ Als een mantra dreunt het zinnetje door mijn hoofd. Die angst die me in de greep hield toen ik een paar dagen geleden dat knobbeltje in mijn borst ontdekte, werd een klein uurtje geleden door de oncologisch chirurg bevestigd. Bert en ik zijn in het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) waar ik vanmiddag helemaal gescreend wordt. Het is een soort achtbaan waar we in zijn terechtgekomen. Ik ben bang, boos, verdrietig. Alles tegelijk. Maar ook strijdbaar. Ik wil dit gevecht winnen.

Allemaal vrouwen

Bert en ik geven Daniëlle Derks, de plastisch chirurg, een hand wanneer we haar spreekkamer binnenkomen. Ik vind het zó fijn dat alle specialisten die ik hier tot nu toe heb ontmoet vrouw zijn. Ik heb er moeite mee om al die vreemde handen aan mijn borst te laten zitten, maar als die handen van een andere vrouw zijn, voelt het toch net wat minder vervelend.

Reconstructie

Daniëlle onderzoekt me en legt uit dat zij al tijdens de operatie, waarbij een deel van of de gehele borst verwijderd wordt, een start kan maken met de reconstructie van de borst. Bij een borstsparende operatie zal de plastisch chirurg na het verwijderen van de tumor het borstweefsel zo sluiten, dat en een goede borstvorm over blijft. Hierdoor zal de bestraling, die hierna wellicht nodig is, minder vervormende schade geven.

Ze toont geen mee-lijden, maar wel mee-leven

Samenwerking

Als de hele borst moet worden verwijderd kan de plastisch chirurg ook al tijdens deze ingreep beginnen met een reconstructie door middel van een prothese of eigen weefsel. Ik wist helemaal niet dat dat kon. Ik dacht dat dat pas maanden later kon; wanneer je alle andere behandelingen achter de rug had. Tijdens het multidisciplinair overleg, dat hier twee keer per dag plaatsvindt, heeft Daniëlle al over mij gehoord. Ze vertelt uitgebreid over de verschillende soorten reconstructies.

Voordeel

Alhoewel ik het weleens betreurd heb dat ik niet zulke grote borsten heb, blijkt dat nu misschien een voordeel te kunnen zijn. Daniëlle legt uit dat de huid van de borst zoveel mogelijk gespaard wordt bij een borstamputatie. Wanneer je borsten zwaar zijn, kan de huid flinterdun en uitgerekt zijn, waardoor de doorbloeding niet altijd optimaal is. Dan kan een reconstructie met een tissue expander en prothese moeilijk worden.

Mee-leven

Daniëlle komt heel bevlogen over. Ze toont geen mee-lijden, maar wel mee-leven. Het doet me goed hoe ze vol passie praat over hoe ze mijn borst weer zo mooi mogelijk kan krijgen. Bert zit een beetje stilletjes naast me. Zal hij me straks nog mooi vinden? Het maakt me best een beetje onzeker. Ook al zijn we dan geen verliefde tieners meer, toch hebben mijn borsten voor mijn gevoel veel met mijn vrouwelijkheid te maken.

Vrouw

Als Daniëlle even wegloopt om iets op te halen, merk ik weer hoe goed hij me kent. ‘Ik heb liever een Carla met één borst of helemaal geen borsten dan geen Carla hoor’, fluistert hij me toe. Het doet me goed om dat te horen. Maar toch denk ik wel dat ik voor een borstreconstructie kies. Ik wil me weer vrouw voelen.

Over Daniëlle

Bij ‘plastisch chirurg’ denk je al gauw aan de cosmetische chirurgie. Er zijn diverse subgroepen binnen de plastische chirurgie. Daniëlle heeft zich vooral toegelegd op de reconstructieve tak. ‘Ik heb het altijd al fijn gevonden om met mijn handen te werken. Dat is denk ik ook de reden dat ik voor Chirurgie koos nadat ik mijn studie Geneeskunde had afgerond. Mijn hart ligt bij het reconstrueren, een vormafwijking herstellen. Het is elke keer weer een uitdaging om een zo mooi mogelijk resultaat te bereiken. Bij de borst van een vrouw luistert dat heel nauw en doe ik er alles aan om de schade die door borstkanker is veroorzaakt zo onopvallend mogelijk te maken.’

Daniëlle Derks, plastisch chirurg

Datum: 08 juni 2018