Het bezoek aan de plastisch chirurg
Carla en Bert zijn in het Alexander Monro Ziekenhuis. Carla is door enkele specialisten onderzocht nadat ze door haar huisarts is doorverwezen omdat ze een knobbeltje in haar borst had ontdekt. Van de oncologisch chirurg hebben ze zojuist gehoord dat het hoogstwaarschijnlijk om kwaadaardig weefsel gaat.
Borstkanker
‘Ik heb borstkanker. Ik heb borstkanker.’ Als een mantra dreunt het zinnetje door mijn hoofd. Die angst die me in de greep hield toen ik een paar dagen geleden dat knobbeltje in mijn borst ontdekte, werd een klein uurtje geleden door de oncologisch chirurg bevestigd. Bert en ik zijn in het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) waar ik vanmiddag helemaal gescreend wordt. Het is een soort achtbaan waar we in zijn terechtgekomen. Ik ben bang, boos, verdrietig. Alles tegelijk. Maar ook strijdbaar. Ik wil dit gevecht winnen.
Allemaal vrouwen
Bert en ik geven Daniëlle Derks, de plastisch chirurg, een hand wanneer we haar spreekkamer binnenkomen. Ik vind het zó fijn dat alle specialisten die ik hier tot nu toe heb ontmoet vrouw zijn. Ik heb er moeite mee om al die vreemde handen aan mijn borst te laten zitten, maar als die handen van een andere vrouw zijn, voelt het toch net wat minder vervelend.
Reconstructie
Daniëlle onderzoekt me en legt uit dat zij al tijdens de operatie, waarbij een deel van of de gehele borst verwijderd wordt, een start kan maken met de reconstructie van de borst. Bij een borstsparende operatie zal de plastisch chirurg na het verwijderen van de tumor het borstweefsel zo sluiten, dat en een goede borstvorm over blijft. Hierdoor zal de bestraling, die hierna wellicht nodig is, minder vervormende schade geven.
Ze toont geen mee-lijden, maar wel mee-leven
Samenwerking
Als de hele borst moet worden verwijderd kan de plastisch chirurg ook al tijdens deze ingreep beginnen met een reconstructie door middel van een prothese of eigen weefsel. Ik wist helemaal niet dat dat kon. Ik dacht dat dat pas maanden later kon; wanneer je alle andere behandelingen achter de rug had. Tijdens het multidisciplinair overleg, dat hier twee keer per dag plaatsvindt, heeft Daniëlle al over mij gehoord. Ze vertelt uitgebreid over de verschillende soorten reconstructies.
Voordeel
Alhoewel ik het weleens betreurd heb dat ik niet zulke grote borsten heb, blijkt dat nu misschien een voordeel te kunnen zijn. Daniëlle legt uit dat de huid van de borst zoveel mogelijk gespaard wordt bij een borstamputatie. Wanneer je borsten zwaar zijn, kan de huid flinterdun en uitgerekt zijn, waardoor de doorbloeding niet altijd optimaal is. Dan kan een reconstructie met een tissue expander en prothese moeilijk worden.
Mee-leven
Daniëlle komt heel bevlogen over. Ze toont geen mee-lijden, maar wel mee-leven. Het doet me goed hoe ze vol passie praat over hoe ze mijn borst weer zo mooi mogelijk kan krijgen. Bert zit een beetje stilletjes naast me. Zal hij me straks nog mooi vinden? Het maakt me best een beetje onzeker. Ook al zijn we dan geen verliefde tieners meer, toch hebben mijn borsten voor mijn gevoel veel met mijn vrouwelijkheid te maken.
Vrouw
Als Daniëlle even wegloopt om iets op te halen, merk ik weer hoe goed hij me kent. ‘Ik heb liever een Carla met één borst of helemaal geen borsten dan geen Carla hoor’, fluistert hij me toe. Het doet me goed om dat te horen. Maar toch denk ik wel dat ik voor een borstreconstructie kies. Ik wil me weer vrouw voelen.
Over Daniëlle
Bij ‘plastisch chirurg’ denk je al gauw aan de cosmetische chirurgie. Er zijn diverse subgroepen binnen de plastische chirurgie. Daniëlle heeft zich vooral toegelegd op de reconstructieve tak. ‘Ik heb het altijd al fijn gevonden om met mijn handen te werken. Dat is denk ik ook de reden dat ik voor Chirurgie koos nadat ik mijn studie Geneeskunde had afgerond. Mijn hart ligt bij het reconstrueren, een vormafwijking herstellen. Het is elke keer weer een uitdaging om een zo mooi mogelijk resultaat te bereiken. Bij de borst van een vrouw luistert dat heel nauw en doe ik er alles aan om de schade die door borstkanker is veroorzaakt zo onopvallend mogelijk te maken.’
Daniëlle Derks, plastisch chirurg
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.