
Kanker raakt het hele gezin
Sabina Krijger: ‘Wanneer je in jouw gezin geconfronteerd wordt met de diagnose ‘kanker’, gebeurt er heel veel. Het zet je wereld op zijn kop. Alles draait om de ziekte en de behandeling daarvan. Er is veel aandacht voor degene die ziek is, en daar is ook alle hulp op gericht. Dat is nodig en zeker ook goed. Maar ziek zijn, dat ben je niet alleen.’
Kanker
‘De diagnose ‘kanker’ raakt je niet alleen als patiënt, maar heeft een grote impact op het hele gezin en de familie. Kinderen voelen zich vaak eenzaam, ervaren vaak het gevoel van ‘er niet bij horen’ en hebben veel vragen. Ze voelen van alles, maar kunnen dit vaak lastig onder woorden brengen. Al snel kopiëren ze het gedrag van wat ze meekrijgen van de mensen om zich heen. Ook stellen ze veel vragen: ‘waarom ik’, ‘waarom papa en mama?”
Heel normaal
‘Het maakt ze boos, verdrietig en bang. Deze emoties uiten ze vaak in ongewenst gedrag. Als kinderen te maken krijgen met verlies, is dat heel normaal. Het is belangrijk om vroegtijdig de kinderen bij het ziekteproces te betrekken, net als de andere mensen om je heen. Je kunt het niet alleen: je hebt ook mensen om je heen nodig voor steun en praktische zaken. En ook voor de kinderen. Zij hebben immers spel, creativiteit en beweging nodig om dit lastige proces te verwerken. Hier heb je als je ziek bent niet altijd zelf de energie en kracht voor.’
‘In mijn praktijk zie ik hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben; zeker bij het verlies van gezondheid’
It takes a village
‘Zoals het Afrikaanse spreekwoord al zegt: ‘Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden’. In onze maatschappij is dit door de vergaande individualisering niet meer de norm. We verwachten vooral van onszelf dat we het zelf kunnen en moeten doen. We willen niemand tot last zijn. Maar je hebt mensen om je heen nodig, die voor álle gezinsleden laagdrempelige steun bieden, zowel individueel als gezamenlijk. Een luisterend oor, een extra handje, een maatje, er zijn. Het is zó nodig om je niet eenzaam te voelen, en niet te verdrinken in alle emoties. Zowel tijdens het ziek zijn als in de tijd erna. Vaak, jaren later, wordt de impact pas écht ervaren omdat de angst altijd blijft. ‘Komt de ziekte terug, of had ik nog maar…”
In de dagelijkse praktijk
‘Dit is ook in mijn dagelijkse praktijk De Kinderhoeksteen zichtbaar. Daar zie ik hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben; zeker bij het verlies van gezondheid. Iedereen heeft op zijn manier zijn eigen verhaal en beleving, en wil hierin gehoord en gezien worden. Soms lukt het door alles niet meer om te zien wie erom je heen staat, en voelen we ons bezwaard om hulp te vragen. Juist in tijden van ziek zijn, kan en hoef je het niet alleen te doen!’
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
In februari 2019 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had, met uitzaaiingen naar m’n botten. Als je zoiets te horen krijgt, kloppen alle clichés: je wereld staat op z’n kop en je belandt in een rollercoaster.
-
Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend.
-
Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte treft niet alleen de degene met kanker, maar heeft effect op het hele gezin. De naasten worden echter vaak vergeten.
-
Kanker heeft invloed op zoveel verschillende aspecten van je leven. Een van de gevolgen van de ziekte kan zijn dat je huid gaat jeuken. In het grote proces lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar het kan wel impact hebben op je zelfvertrouwen en hoe lekker je in je vel zit.