voeten

Last van je voeten door reuma? De expert adviseert

Bewegen en reuma: voor velen niet de meest ideale combinatie. Door de reumatische klachten zijn zaken als het maken van een wandeling of sportief bewegen niet erg aantrekkelijk. Ook het dragen van schoenen kan belemmerend zijn, omdat ze niet meer goed passen. Toch zijn beweging en het dragen van goede schoenen juist erg belangrijk voor je, ook als je reuma hebt. Met de juiste hulp is er misschien meer mogelijk dan je denkt.

Pijnlijke aandoening

Voor mensen met reumatische aandoeningen is het vaak lastig om zelf de voeten te verzorgen. Ook hebben mensen met reumatische aandoeningen vaak pijnlijke handen. Bij mensen met dit soort klachten is het van belang om zacht te werk te gaan. Iedere stevige handdruk kan immers al pijnlijk zijn. Die pijn is vaak ook in de voeten aanwezig. Bovendien zijn voeten extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en standsveranderingen.

Gevolgen van reuma

Door het verschuiven van het vetpolster onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet of tenen en slecht passend schoeisel treedt er aan de voeten vaak ongewenste eelt- en likdoornvorming op. Door een beperkte bewegingsvrijheid of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, kan je ook te maken krijgen met nagelafwijkingen.

Andere klachten

Typische voetklachten waarmee je te maken kunt krijgen wanneer je reuma hebt, zijn onder andere:

  • Brokkelige nagels
  • Eeltvorming onder de nagels
  • Pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten
  • Knobbels bij de tenen (en daardoor hamertenen of klauwtenen)
  • Intens vermoeid gevoel

Let erop dat je schoenen draagt die helpen pijn weg te nemen

Voorkomen

Om deze vervelende klachten waar mogelijk te voorkomen, is juist voor reumapatiënten belangrijk om regelmatig aandacht aan de voeten te besteden. Deze aandacht kan beginnen bij je keuze voor schoeisel. Let erop dat je schoenen draagt die helpen pijn weg te nemen. Dat betekent dat ze voldoende ruimte hebben in de voorvoet en goed stevig zijn. Kies bij voorkeur voor leren schoenen die vrij soepel zijn, zo knelt de voet niet wanneer deze opzwelt.

Advies en tips

Daarnaast adviseer ik je geregeld te bewegen. Dit is natuurlijk goed voor je gehele lichaam, maar ook de voet is erbij gebaat. Door beweging blijven de gewrichten soepel. Ook kun je hiervoor speciale oefeningen doen. Daarnaast is het verstandig de voeten goed te verzorgen. Dit houdt in dat je ze dagelijks wast met lauw water en zonder zeep. Droog de voeten daarbij goed af, met name tussen de tenen om schimmel te voorkomen. Na het wassen kun je, wanneer nodig, de teennagels behandelen. Knip deze recht en niet te kort. Zo voorkom je dat de nagels ingroeien. Tot slot adviseer ik regelmatig een behandeling bij de pedicure. Zo geef je jouw voeten de extra aandacht die ze nodig hebben en verdienen.

Waarom kan ik jou helpen?

Als medisch pedicure ben ik breed opgeleid om alle mogelijke risicovoeten te behandelen. Deze kunnen onder andere ontstaan zijn door reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing. Heb jij last van je voeten? Dan kun je bij mij terecht voor professionele voetverzorging. Maar ook als je geen problemen hebt met je voeten ben je van harte welkom voor een voetbehandeling. Daarnaast kun je bij onze webwinkel terecht voor producten voor voetverzorging. Om de beste producten te kunnen verkopen, heb ik de opleiding Drogist in mei 2019 afgerond. Alles voor de gezonde voet!

Datum: 22 oktober 2019