Last van je voeten door reuma? De expert adviseert
Bewegen en reuma: voor velen niet de meest ideale combinatie. Door de reumatische klachten zijn zaken als het maken van een wandeling of sportief bewegen niet erg aantrekkelijk. Ook het dragen van schoenen kan belemmerend zijn, omdat ze niet meer goed passen. Toch zijn beweging en het dragen van goede schoenen juist erg belangrijk voor je, ook als je reuma hebt. Met de juiste hulp is er misschien meer mogelijk dan je denkt.
Pijnlijke aandoening
Voor mensen met reumatische aandoeningen is het vaak lastig om zelf de voeten te verzorgen. Ook hebben mensen met reumatische aandoeningen vaak pijnlijke handen. Bij mensen met dit soort klachten is het van belang om zacht te werk te gaan. Iedere stevige handdruk kan immers al pijnlijk zijn. Die pijn is vaak ook in de voeten aanwezig. Bovendien zijn voeten extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en standsveranderingen.
Gevolgen van reuma
Door het verschuiven van het vetpolster onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet of tenen en slecht passend schoeisel treedt er aan de voeten vaak ongewenste eelt- en likdoornvorming op. Door een beperkte bewegingsvrijheid of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, kan je ook te maken krijgen met nagelafwijkingen.
Andere klachten
Typische voetklachten waarmee je te maken kunt krijgen wanneer je reuma hebt, zijn onder andere:
- Brokkelige nagels
- Eeltvorming onder de nagels
- Pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten
- Knobbels bij de tenen (en daardoor hamertenen of klauwtenen)
- Intens vermoeid gevoel
Let erop dat je schoenen draagt die helpen pijn weg te nemen
Voorkomen
Om deze vervelende klachten waar mogelijk te voorkomen, is juist voor reumapatiënten belangrijk om regelmatig aandacht aan de voeten te besteden. Deze aandacht kan beginnen bij je keuze voor schoeisel. Let erop dat je schoenen draagt die helpen pijn weg te nemen. Dat betekent dat ze voldoende ruimte hebben in de voorvoet en goed stevig zijn. Kies bij voorkeur voor leren schoenen die vrij soepel zijn, zo knelt de voet niet wanneer deze opzwelt.
Advies en tips
Daarnaast adviseer ik je geregeld te bewegen. Dit is natuurlijk goed voor je gehele lichaam, maar ook de voet is erbij gebaat. Door beweging blijven de gewrichten soepel. Ook kun je hiervoor speciale oefeningen doen. Daarnaast is het verstandig de voeten goed te verzorgen. Dit houdt in dat je ze dagelijks wast met lauw water en zonder zeep. Droog de voeten daarbij goed af, met name tussen de tenen om schimmel te voorkomen. Na het wassen kun je, wanneer nodig, de teennagels behandelen. Knip deze recht en niet te kort. Zo voorkom je dat de nagels ingroeien. Tot slot adviseer ik regelmatig een behandeling bij de pedicure. Zo geef je jouw voeten de extra aandacht die ze nodig hebben en verdienen.
Waarom kan ik jou helpen?
Als medisch pedicure ben ik breed opgeleid om alle mogelijke risicovoeten te behandelen. Deze kunnen onder andere ontstaan zijn door reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing. Heb jij last van je voeten? Dan kun je bij mij terecht voor professionele voetverzorging. Maar ook als je geen problemen hebt met je voeten ben je van harte welkom voor een voetbehandeling. Daarnaast kun je bij onze webwinkel terecht voor producten voor voetverzorging. Om de beste producten te kunnen verkopen, heb ik de opleiding Drogist in mei 2019 afgerond. Alles voor de gezonde voet!
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.