rugpijn

Hij kan weer voetballen zonder rugpijn

Jan voetbalt al sinds hij een klein jochie van zes was. In de jeugdelftallen was hij erg fanatiek en maakte hij deel uit van de beste teams, maar inmiddels gaat het de veertiger niet meer om de prestatie, maar vooral om de gezelligheid. De mannen uit het veteranenteam zijn Jans beste kameraden geworden. Jan kijkt altijd uit naar de zaterdag, al kon hij de laatste maanden alleen nog maar deelnemen aan de ‘derde helft’.

Rugpijn

Het voetballen zelf lukte niet meer sinds hij zo’n last heeft van zijn rug. Hij had al diverse onderzoeken gehad, maar er was geen duidelijk aantoonbare oorzaak voor zijn pijnklachten. Bezoeken aan de fysiotherapeut brachten ook niet het gewenste resultaat. Blijkbaar moest hij hiermee leren leven.

Chronisch

Rugpijn is één van de meest voorkomende aandoeningen in onze westerse wereld. Soms is het acuut en ‘schiet het erin’, maar het kan ook, net als bij Jan, een chronische vorm aannemen. Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden en slaan behandelingen niet of nauwelijks aan. Ik zie in mijn praktijk regelmatig mensen die al ‘overal’ zijn geweest en hopen dat ik wat voor hen kan betekenen.

Stand van de wervels

Na een uitgebreide intake begin ik altijd met een onderzoek van de wervelkolom. Vaak is een verkeerde stand van de wervels of een hernia, een uitstulping van de tussenwervelschijf, de boosdoener. Ook kan het ischias zijn, waarbij het heiligbeen de zenuw blokkeert, die mede veroorzaakt kan worden door je nieren, blaas en hormonen. Bij Jan was er duidelijk sprake van een verkeerde stand van de wervels die in verband stond met de functie van zijn blaas.

Bij Jan was er duidelijk sprake van een verkeerde stand van de wervels

Datum: 25 juli 2019