Zzzz… Beter slapen door shiatsu!
Inmiddels zijn er wel duizend schapen voorbij gedarteld. Maar na jezelf tig keer te hebben omgedraaid, een warme kop thee te hebben gedronken en naar rustgevende muziek te hebben geluisterd, kun je nog stééds niet slapen. Rond een uur of vier weet je dan eindelijk in slaap te sukkelen, om drie uur later gebroken en geradbraakt wakker te worden. De héle volgende dag staat vol met belangrijke afspraken, die jij allemaal vermoeid uitzit. Ondertussen zie je al weer tegen de volgende nacht op, omdat je vreest dat je wéér niet kunt slapen. Tijd om uit deze cirkel van slapeloosheid te stappen, en jezelf te trakteren op een (shiatsu)massage!
Jannet Veenbaas
Slaapprobleem
Vaak schuilt er meer achter je slaapprobleem. Waarschijnlijk lig jij zo te woelen omdat nog denkt aan álles wat er op je ‘to-do’-lijstje staat. Of misschien denk je aan de onenigheid die je hebt met je familie of je partner. Hierdoor weet je de slaap moeilijker te vatten, of slaap je minder goed door. Gevolg: je raakt nóg vermoeider en minder goed uitgerust. Slaapproblemen hebben – helaas – een groot effect op je dagelijks functioneren, en voor je gezondheid op de lange termijn. Merk jij dat je al een tijdje niet goed kunt slapen, dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. Om te beginnen geef ik je aan aantal tips die je kunt toepassen om beter in slaap te komen en een diepere nachtrust te ervaren.
Slaaptips!
Moeite met slapen? Hier een aantal tips!
- Piekerlijstje. Schrijf alles op wat er door je hoofd spookt. Zo is de kans kleiner dat je hier ‘s nachts aan gaat liggen denken.
- Oordopjes. Goede oordopjes dempen irritante omgevingsgeluiden, zoals geluiden op straat, een tikkende klok of het gesnurk van je partner.
- Weg met je wekker. Niets is zo frustrerend als de tijd weg te zien tikken terwijl je tevergeefs in slaap probeert te komen. Zorg er daarom voor dat je wekker of klok uit het zicht is als je gaat slapen.
- Slaapmasker (je weet wel: zo’n masker dat je ogen afdekt). Het dragen van een slaapmasker zorgt ervoor dat je niet wakker ligt of gewekt wordt door teveel of te fel licht.
- Shiatsu en massage. Deze behandelingen helpen vooral als je niet kunt slapen door emotionele onrust.
Shiatsu en massage: wat houden deze behandelingen in?
Je lichaam en geest dienen in balans te zijn. Lang niet iedereen is altijd optimaal in balans: dat is normaal. Maar soms raak je zó uit balans, dat je klachten ontwikkeld als slapeloosheid. Massage en shiatsu zorgen ervoor dat je lichaam en geest weer in balans komen, en dat je levensenergie weer gaat stromen. Shiatsu is ook wel te vergelijken met acupunctuur, alleen dan zonder de naalden. Er wordt namelijk gewerkt met de vingers en handen. Door de drukpunten op de meridianen op te zoeken, wordt het zelfgenezend vermogen van je lichaam gestimuleerd. Je immuunsysteem krijgt een boost, en alle verstoringen in je lichaam worden opgelost. Tijdens een behandeling komen je lichaam en geest weer in balans. Niet alleen kom je hierdoor beter in je vel te zitten, ook kun je weer heerlijk slapen.
Massage en shiatsu zorgen ervoor dat je lichaam en geest weer in balans komen
Lichaam en geest in balans
Goed om te weten is dat massage en shiatsu gericht zijn op het lichaam, maar dat de methodes doorwerken in alle gebieden van je persoonlijkheid. Het kan dus zijn dat bepaalde aanrakingen bepaalde emoties oproepen. Vanuit mijn holistische werkwijze vind ik het belangrijk om ook aandacht aan het persoonlijke aspect te besteden. Het lichaam en geest zijn immers één: het zelfgenezend vermogen van je lichaam werkt alleen als je lichaam een eenheid vormt met je geest. Het is mijn doel als therapeut om jou meer bewust te maken van je gevoelens, en je weer in contact te laten komen met je eigen lichaam. En dat is bij slaapproblemen niet onbelangrijk, want vaak worden deze door piekergedachten en emotionele problemen veroorzaakt. Tijdens een shiatsubehandeling voel je hoe het nou eigenlijk écht met je gaat. Het is heel goed mogelijk dat je door dit moment van ontspanning nieuwe inzichten krijgt, en tot oplossingen komt voor je problemen. Oplossingen waardoor je minder gaat piekeren, en waarmee je dus ook weer beter kunt slapen. Als je het fijn vindt, dan kan ik ook met je meedenken over eventuele oplossingen voor de problemen waar je over piekert. Alleen al het bespreken van je piekergedachten kan soms alleen al enorm opluchten.
De voordelen van een (Shiatsu) massage
Hier zul je van genieten:
- Je spieren voelen heerlijk soepel en ontspannen aan
- Je ervaart een diepe rust, vergelijkbaar zoals na een meditatie
- Na een behandeling zal je heerlijk en diep slapen
- Je immuunsysteem krijgt een oppepper
- Je verdient het, want het is gewoon heel fijn!
Voor jou!
Wil jij eindelijk weer eens lekker kunnen slapen? Of kamp je met andere klachten of problemen, zoals stress, zwangerschapsklachten, hoofdpijn of een slechte werkhouding? In mijn praktijk combineer ik massage en shiatsu met Zacht Werken® Coaching, waardoor ik jou op meerdere manieren bij veel verschillende vragen en problemen kan helpen. Wil je meer weten over wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik vertel je heel graag over alle mogelijkheden.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.