Slaapapneu is goed te behandelen
Janneke en Edwin hadden een goed huwelijk. Ze zijn al ruim dertig jaar samen, maar sinds vorig jaar sliepen ze apart. Tot groot verdriet van Janneke, maar ze zag er de noodzaak wel van in. Ze gunde Edwin zijn nachtrust en dat lukte niet meer als hij bij haar sliep. Volgens haar man snurkte Janneke namelijk ‘als een vent’.
Slaaponderzoek
Ze was er zelfs al voor bij de huisarts geweest. Deze had verder doorgevraagd en geconstateerd dat Janneke meerdere klachten had. Ze was overdag vaak slaperig, had concentratieproblemen en was regelmatig vergeetachtig. Dat alles bij elkaar zou kunnen wijzen op slaapapneu en daarom was Janneke doorverwezen naar het ziekenhuis voor een slaaponderzoek.
Ademstops
Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij je adem steeds stokt terwijl je slaapt. Zo’n pauze duurt vaak minimaal 10 seconden. Gedurende zo’n ademstop komt er dus ook geen zuurstof in je longen, waardoor je weefsels en organen voor korte tijd niet van zuurstof worden voorzien. Wanneer je lichaam geen zuurstof krijgt, schrikt het wakker en herstelt de ademhaling zich. Als er sprake is van het slaapapneu-syndroom betekent dit dat je minimaal tien ademstops per uur hebt. Je kunt je voorstellen dat je slaappatroon, doordat je elke keer wakker schrikt (al kun je je dat de volgende ochtend vaak niet meer herinneren), behoorlijk verstoord wordt en je overdag erg moe bent.
Slaapmasker
Uit Jannekes slaaponderzoek bleek inderdaad dat er bij haar ook sprake was van slaapapneu. Als dit niet behandeld zou worden, zouden de klachten verergeren en vervelende gevolgen kunnen hebben. Als behandeling werd een slaapmasker voorgesteld. Dit is een masker dat met hoge druk kamerlucht de neus en keel inblaast waardoor er geen apneus meer optreden. Janneke had hier erg veel moeite mee. Ze voelde zich met het masker met slang net een olifant. Vanwege het geluid wat het slaapmasker maakt, voorzag ze dat Edwin daar ook wakker van zou worden, dus dat was geen oplossing voor haar weerzin tegen het apart slapen.
Ze voelde zich met het masker met slang net een olifant
Wervelkolom
Vandaar dat Janneke eerst op zoek ging naar een andere oplossing en via via kwam ze bij mij terecht. Na het intakegesprek onderwierp ik Jannekes wervelkolom aan een grondige inspectie. Ik haal veel informatie uit de wervelkolom. Het onderste gedeelte van haar heiligbeen, het SI-gewricht, stond niet helemaal recht. Dit alleen zorgt er al voor dat je je niet volledig kunt ontspannen, waardoor je in je slaap niet goed kunt wegzakken. Janneke gaf aan dat ze regelmatig last had van haar onderrug. Vooral bij Pilates lukte het daardoor niet om bepaalde oefeningen correct uit te voeren.
Behandeling
Door haar SI-gewricht recht te zetten en haar longen en het lymfesysteem rond de darmen en onderrug (deels) met behulp van elektro-acupunctuur te ondersteunen, kon Janneke al makkelijker en vrijer ademen. Zo’n behandeling met elektro-acupunctuur wordt altijd heel ontspannen ervaren en zorgt ervoor dat je weer dieper in je ontspanning kunt komen. Door daarnaast speciaal op Janneke afgestemde homeopathie voor te schrijven, werd het positieve effect van de behandeling voor lange tijd behouden.
Fit en energiek
En hoe het nu met Janneke gaat? Vorige week was ze hier voor haar laatste behandeling. Ze voelt zich een ander mens. Veel fitter en energieker. De nachtelijke ademstops zijn voor een groot deel verdwenen én ze snurkt nauwelijks meer. Sinds kort delen Janneke en Edwin weer het bed. En daar is Janneke ontzettend blij mee!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.