Altijd moe: hoe kan dat toch?
Iedereen is weleens moe, maar dat is doorgaans na een goede nachtrust weer voorbij. Het is een ander verhaal wanneer die vermoeidheid niet verdwijnt na een flinke nacht slaap of een weekje bijkomen en al maandenlang, of zelfs jarenlang, als een loodzware deken om je heen hangt.
Moe zijn: de oorzaken
In dat geval is het de hoogste tijd om eens te gaan uitzoeken wat daarvan de onderliggende oorzaak is. Want zeg nou zelf: het is niet normaal dat je steeds zo moe bent. ‘Je kunt je afvragen hoe je weer meer energie krijgt, maar in mijn praktijk kijk ik eerst waardoor je energie verliest. Vermoeidheid kan door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Soms is die oorzaak heel duidelijk en weet je zelf ook wel hoe het komt, maar vaker gaat het om een combinatie van factoren. Eerst gaan we samen op zoek naar wat jouw energielekken zijn’, legt Tonia Ris uit.
Verkeerd voedingspatroon
‘Er kan veel energie weglekken door een verkeerd voedingspatroon’, weet Tonia. ‘Te weinig variatie in je voeding zorgt ervoor dat je belangrijke voedingsstoffen tekort komt. Als je te weinig water drinkt en vezels eet, kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd en belasten ze je lichaam. Langdurige stress en voedingstekorten monden vaak uit in problemen met je schildklier of andere systemen. In mijn praktijk zie ik ook mensen die intolerant zijn voor bepaalde (mogelijk gezonde) voedingsmiddelen. Deze vorm van stress is een minder bekende factor en kost enorm veel energie. Ook scheefstanden in je lichaam zijn een verborgen energielek: deze onbalans vreet energie’, somt Tonia op. ‘Ik help je graag op weg door te achterhalen wat de oorzaak van je klachten is, zodat we vervolgens samen naar een oplossing kunnen werken.’
‘Vraag je niet alleen af hoe je meer energie krijgt, maar waar je energie weglekt’
Verschillende invalshoeken
‘Ik bekijk en behandel je klachten en vragen vanuit verschillende invalshoeken. Ik neem uitgebreid de tijd voor een anamnese en we kijken samen goed naar je eetpatroon. Ik gebruik vaak spiertesten en soms urine- of fecestesten om onderliggende oorzaken op te sporen. Wanneer uiteindelijk de lekken ontdekt en gedicht zijn, is het zaak om weer energie op te bouwen. Met wat aanpassingen in je leefstijl en naar bij jou passende voeding, eventueel aangevuld met supplementen, kun je je al een heel ander mens voelen. Dat is het mooiste van mijn vak: mensen weer zien stralen.’
Een goed begin
‘Hoe je zelf je voedingspatroon kunt verbeteren? Eigenlijk heel eenvoudig’, lacht Tonia. ‘Drink veel water (2 tot 3 liter per dag), skip bewerkt voedsel en eet échte voeding in variatie. Breng je eetmomenten terug naar drie tot vier per dag. En sla ook eens een maaltijd over. Even niet (spijs)verteren bespaart energie. En doe verder regelmatig dat waar je blij van wordt. Daar krijg je energie van! Als je hier hulp bij nodig hebt, help ik je graag!’
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Julian was dolgelukkig toen hij van zijn passie zijn werk kon maken. Na een intensieve opleiding afgerond te hebben, werd hij aangenomen bij een bekend restaurant in zijn stad als chef-kok. Met een bak vol aan energie, gedrevenheid en enthousiasme begon zijn nieuwe carrière.