Blijf stress de baas in onzekere tijden
Onzekere tijden schudden je wakker. Een crisis, bijvoorbeeld. Misschien werk je nu wel thuis en speelt jouw hele wereld zich momenteel af in je woonkamer. Voor de een is dit hét perfecte moment voor bezinning en zelfreflectie, maar voor de ander kan zo’n situatie gepaard gaan met veel stress en zorgen. Het is daarom belangrijk om, helemaal nu, goed voor jezelf te zorgen.
De functie van stress
Gezonde stress is helemaal niet verkeerd. Maar te veel stress wel. Nu je thuis zit heb je weinig écht contact met de buitenwereld. Misschien maak je je wel zorgen om je familieleden of ben je onzeker over het behouden van je werk en ben je continu aan het nadenken over de huidige situatie. Zelfreflectie kan goed zijn, maar te veel piekeren, nadenken en je zorgen maken kan ontzettend veel stress opleveren. En dit heeft een grote invloed op het vermogen van je lichaam om ziektekiemen af te weren. Een teveel aan stress kan je immuunsysteem behoorlijk verzwakken, terwijl een gezonde afweer nu juist precies is wat we nodig hebben nu. Gelukkig kun je vanuit je eigen woonkamer genoeg doen om die stress te verminderen en je immuunsysteem ook daardoor te versterken.
Het belang van sociale contacten
Sociale binding is ongeveer net zo belangrijk als slapen en eten. Vooral lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen zijn tijdens dit contact belangrijk, omdat deze ervoor zorgen dat je een meer compleet gesprek kunt voeren. Emoties en bedoelingen komen beter over en daardoor levert het gesprek meer voldoening op. Wanneer je persoonlijk contact tot een minimum moet beperken, kan het lastig zijn om voldoende sociaal contact te hebben. En een gebrek aan sociaal contact kan erge gevolgen hebben voor je stressniveau en daarmee dus voor je gezondheid.
Videochatten
Face to face contact heeft eigenlijk altijd de voorkeur, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Dus hoewel digitaal contact toch anders is dan een persoonlijk gesprek, is het wel belangrijk om voldoende contact te houden. Juist in deze moeilijke tijd is het van belang dat je je ei kwijt kan. Probeer daarom altijd te kiezen voor een videogesprek wanneer je bijvoorbeeld met vrienden of familie wilt praten. Het is misschien nog steeds niet hetzelfde als écht iemand zien en spreken, maar zo kun je wel letten op gezichtsuitdrukkingen, emoties en lichaamstaal.
Gezonde stress is helemaal niet verkeerd
Yoga en mindfulness
Ook yoga en mindfulness kunnen ervoor zorgen dat jij van je stress afkomt. Wanneer je veel stress, of misschien wel paniek, ervaart, is de kans groot dat details aan je aandacht ontsnappen en je eigenlijk alleen nog maar bezig bent met alle dingen die zich in je hoofd afspelen. Logisch, want je maakt je zorgen en weet niet wat de huidige situatie gaat brengen. Toch is het mogelijk de rust terug te vinden door middel van bijvoorbeeld yoga of mindfulness.
Creëer ruimte
Door dit te doen kun je ruimte in je hoofd creëren, waardoor je weer plek krijgt om je omgeving in zijn volledigheid in je op te nemen. Je maakt je zintuigen alert en staat stil bij de gewaarwordingen en gevoelens die je eerder niet meer kon ervaren. Je gaat als het ware stilstaan bij je mentale gezondheid. Je wordt rustiger, denkt helderder en krijgt een betere focus. De stress wordt zo teruggebracht naar zijn oorspronkelijke functie. Je lichaam en ook je immuunsysteem kunnen zich weer herstellen. Zo voorkom je dat je terecht komt in een neerwaartse spiraal van angst, stress en een slechter wordende gezondheid.
Wil jij van je stress af?
Ervaar jij momenteel veel stress en wil je meer informatie of tips? Neem dan contact op met Astrid van AZ-co. Ze biedt advies op maat aan over voeding, stress en beweging. Haar missie luidt ‘mensen begeleiden naar een gezonder, vitaler en meer ontspannen leven.’ Ze helpt je graag om een meer positieve draai aan de huidige situatie te geven.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.