BSR voor véél te drukke ouders
Je jongste dochter moet op tijd zijn bij haar balletvoorstelling en je zoon moet naar voetbal. Jij rent van hot naar her om het allemaal te regelen. Ondertussen denk je na wat je vanavond op de keukentafel gaat zetten. Zucht. Heb je als ouder zijnde nooit een moment van rust?
Kunst en vliegwerk
Het organiseren van een gezin is kunst en vliegwerk. Jij hebt het gevoel dat je alle ballen hoog moet houden. Je kinderen moeten naar sport, je moet naar je werk, het huis moet nog aan kant, boodschappen moeten gedaan worden, je zoon heeft hulp nodig met zijn huiswerk en jij wilt ook nog sporten vandaag. Opvoeden is geen kinderspel!
Stress aanpakken
‘Ik zou wat meer moeten ontspannen’, is iets wat veel ouders denken. Het zorgen voor jezelf komt vaak op de laatste plaats. Hoe zorg je ervoor dat jij af komt van spanningen? Judith van der Knaap, BSR-practitioner, vertelt: ‘Je lijf kan hevig reageren op stress, waardoor er in je lichaam spierspanning wordt opgebouwd. Het gevolg is een pijnlijke nek, stijfheid in je ledematen, vermoeidheid, hoofdpijn of pijn in je rug. Wanneer je lichaam zelf niet in staat is om spierspanning los te laten, kan BSR je helpen om je lijf weer te laten ontspannen’.
Wat is BSR?
BSR staat voor Body Stress Release, een gezondheidstechniek die letterlijk lichaamsspanning (body stress) loslaten (release) betekent. Door allerlei factoren, variërend van lichamelijke en emotionele tot chemische overbelasting, kan zich spanning opbouwen in je spieren. Deze vastgezette spierspanning beïnvloedt het zelfherstellend vermogen van je lichaam op een negatieve manier. Het gevolg is dat je lichaam niet meer optimaal kan functioneren waardoor klachten ontstaan. Bij BSR wordt het lichaam door kleine, lichte impulsen van de practitioner op de juiste plaats en in de juiste richting geactiveerd om de spierspanning laag voor laag los te laten.
Opvoeden is geen kinderspel!
Opvoeden
Opvoeden is een prachtige, maar zware taak. Je bent moeder, maar tegelijkertijd ook vriendin, collega, werknemer en zus. Het hebben van meerdere rollen kan erg vermoeiend voor je zijn, omdat elke rol een andere soort aandacht van je vraagt. Ben jij de balans kwijt?
Tips!
Dit zijn de tips om stress tegen te gaan:
- Verwacht niet teveel van jezelf
Stel niet te hoge eisen aan jezelf! Moet jouw huis er echt altijd perfect uitzien? Nee! Leg de lat lager en stel verwachtingen bij. Zo gaat je stressniveau omlaag. - Meer rust nemen
Zorg dat je regelmatig rust neemt, al is het maar even. Geen tijd? Als je kinderen een slaapje doen tussen de middag, slaap dan even lekker mee. - Verdeel de verantwoordelijkheid
Jij bent de duizendpoot en doet alles voor je kind, maar zijn er geen dingen die je kind inmiddels zelf kan? Maak een lijstje van dingen die jij doet voor je kind. Welk dingen kan hij of zij zelf? Uiteindelijk zal dit minder stress voor jou geven.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.