burn-out

Burn-out? BSR helpt op weg naar herstel

Het wordt weleens de ziekte van de 21e eeuw genoemd: een burn-out. Volgens de cijfers heeft 14% van de beroepsbevolking ermee te maken door toenemende werkdruk en extreme stress. Het resultaat is dat je je letterlijk opgebrand voelt. Leeg. Je hebt last van extreme vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, moeite met concentreren en soms zelfs paniek- of angstaanvallen.

De oorsprong van stress

Stress is van oorsprong helemaal niet slecht voor je. Het stelt je namelijk in staat om snel en adequaat te reageren. Je hartslag verhoogt, je ademhaling gaat sneller, je pupillen worden groter en je spieren spannen zich aan. Je bent klaar om snel in te spelen op een bedreigende situatie of te pieken bij een belangrijke prestatie. Deze vorm van stress wordt bijvoorbeeld opgeroepen door topsporters voordat ze aan een wedstrijd beginnen, maar je hebt het zelf ook wel eens ervaren als je heel snel en plotseling moest reageren.

Probleem van chronische stress

Na zo’n stresspiek moet je lichaam wel de gelegenheid krijgen om weer te herstellen. Die gelegenheid creëer je door te ontspannen. En dat is nu precies waar het misgaat bij chronische stress. De werkdruk is hoog, je moet continu presteren, deadlines halen, verantwoordelijke beslissingen nemen, belangrijke presentaties houden en zorgen dat je targets haalt. Bovendien kun je de hele dag door bereikt worden en mails binnenkrijgen waardoor je continu je hoofd erbij houdt. De optelsom hiervan zorgt voor doorlopende stress. Je staat als het ware altijd ‘aan’. En, al zou je willen, op het laatst lukt het niet meer om te ontspannen. Zelfs niet op het moment dat de rek er helemaal uit is en je volledig opgebrand bent.

Symptomen van burn-out

Waar merk je nu aan dat je een burn-out hebt? Grote kans dat je het teveel aan stress in je lichaam ervaart. Doordat je continu gespannen bent, krijgen je lichaam en je spieren geen moment rust. Hierdoor kun je last krijgen van pijnklachten. Zo komt het vaak voor dat mensen met burn-out klachten hebben als hoofdpijn, rugpijn en pijn in de schouders en nek. Ook kun je slecht in slaap komen maar voel je je wel doorlopend vermoeid. Als jij last hebt van een burn-out of tegen overspanning aanzit, kan BSR ondersteunend zijn.

Stress is van oorsprong helemaal niet slecht voor je

BSR helpt

Body Stress Release (BSR) is een manier om lichaamsspanning los te laten. Spierspanning, oftewel body stress, ontstaat geleidelijk door (psychische) overbelasting. Wanneer je een burn-out hebt, is deze spanning te hoog opgelopen. De release van deze spanning bestaat uit het geven van kleine, lichte pulsen met de vingers op de juiste plaats en in de juiste richting. Het lichaam kan hierdoor de spanning laag voor laag loslaten. Langzamerhand kom je weer lekkerder in je vel te zitten en kan jouw weg naar compleet herstel ingezet worden.

Benieuwd?

Heb jij last van overgangsklachten, of heb je een andere klacht waarvan je te horen kreeg dat je er maar mee moest leren leven? Judith van der Knaap kan met behulp van BSR veel voor je betekenen. Uit eigen ervaring weet Judith hoezeer BSR de flexibiliteit in het lichaam verbetert en je meer energie kan geven. Na deze positieve ervaringen raakte Judith geboeid en besloot zelf aan de slag te gaan met de therapie. Sinds 2015 is ze zelf BSR practicioner in haar praktijk om zoveel mogelijk mensen te helpen beter in hun lijf te komen. Ben je benieuwd geworden? Neem gerust contact op!

Datum: 18 oktober 2019