Burn-out? BSR helpt op weg naar herstel
Het wordt weleens de ziekte van de 21e eeuw genoemd: een burn-out. Volgens de cijfers heeft 14% van de beroepsbevolking ermee te maken door toenemende werkdruk en extreme stress. Het resultaat is dat je je letterlijk opgebrand voelt. Leeg. Je hebt last van extreme vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, moeite met concentreren en soms zelfs paniek- of angstaanvallen.
De oorsprong van stress
Stress is van oorsprong helemaal niet slecht voor je. Het stelt je namelijk in staat om snel en adequaat te reageren. Je hartslag verhoogt, je ademhaling gaat sneller, je pupillen worden groter en je spieren spannen zich aan. Je bent klaar om snel in te spelen op een bedreigende situatie of te pieken bij een belangrijke prestatie. Deze vorm van stress wordt bijvoorbeeld opgeroepen door topsporters voordat ze aan een wedstrijd beginnen, maar je hebt het zelf ook wel eens ervaren als je heel snel en plotseling moest reageren.
Probleem van chronische stress
Na zo’n stresspiek moet je lichaam wel de gelegenheid krijgen om weer te herstellen. Die gelegenheid creëer je door te ontspannen. En dat is nu precies waar het misgaat bij chronische stress. De werkdruk is hoog, je moet continu presteren, deadlines halen, verantwoordelijke beslissingen nemen, belangrijke presentaties houden en zorgen dat je targets haalt. Bovendien kun je de hele dag door bereikt worden en mails binnenkrijgen waardoor je continu je hoofd erbij houdt. De optelsom hiervan zorgt voor doorlopende stress. Je staat als het ware altijd ‘aan’. En, al zou je willen, op het laatst lukt het niet meer om te ontspannen. Zelfs niet op het moment dat de rek er helemaal uit is en je volledig opgebrand bent.
Symptomen van burn-out
Waar merk je nu aan dat je een burn-out hebt? Grote kans dat je het teveel aan stress in je lichaam ervaart. Doordat je continu gespannen bent, krijgen je lichaam en je spieren geen moment rust. Hierdoor kun je last krijgen van pijnklachten. Zo komt het vaak voor dat mensen met burn-out klachten hebben als hoofdpijn, rugpijn en pijn in de schouders en nek. Ook kun je slecht in slaap komen maar voel je je wel doorlopend vermoeid. Als jij last hebt van een burn-out of tegen overspanning aanzit, kan BSR ondersteunend zijn.
Stress is van oorsprong helemaal niet slecht voor je
BSR helpt
Body Stress Release (BSR) is een manier om lichaamsspanning los te laten. Spierspanning, oftewel body stress, ontstaat geleidelijk door (psychische) overbelasting. Wanneer je een burn-out hebt, is deze spanning te hoog opgelopen. De release van deze spanning bestaat uit het geven van kleine, lichte pulsen met de vingers op de juiste plaats en in de juiste richting. Het lichaam kan hierdoor de spanning laag voor laag loslaten. Langzamerhand kom je weer lekkerder in je vel te zitten en kan jouw weg naar compleet herstel ingezet worden.
Benieuwd?
Heb jij last van overgangsklachten, of heb je een andere klacht waarvan je te horen kreeg dat je er maar mee moest leren leven? Judith van der Knaap kan met behulp van BSR veel voor je betekenen. Uit eigen ervaring weet Judith hoezeer BSR de flexibiliteit in het lichaam verbetert en je meer energie kan geven. Na deze positieve ervaringen raakte Judith geboeid en besloot zelf aan de slag te gaan met de therapie. Sinds 2015 is ze zelf BSR practicioner in haar praktijk om zoveel mogelijk mensen te helpen beter in hun lijf te komen. Ben je benieuwd geworden? Neem gerust contact op!
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Een burn-out. Je dacht waarschijnlijk dat het jou nooit zou overkomen, maar nu zit je er toch middenin. Je bent prikkelbaar, hebt een gejaagd gevoel en je bent compleet uitgeput. ‘s Avonds ben je tot diep in de nacht aan het piekeren tot je in een onrustige slaap valt.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk.
-
Misschien voel je het al wel een tijdje. Een diepe vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan, hoe veel je ook slaapt. En toegegeven, je hebt het ook al wel een tijd erg druk. Er is veel te doen op je werk, privé en je probeert op alle gebieden te blijven presteren.
-
Jessica weet nog goed hoe blij ze was toen ze jaren geleden werd aangenomen bij het reisbureau. Ze vond het heerlijk om voor haar klanten mooie reizen uit te stippelen, gave excursies te ontdekken en bijzondere resorts te vinden. Regelmatig vloog ze ook zelf naar verre bestemmingen om te kijken wat daar voor de toeristen te beleven was.
-
Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten.