Gezond en uitgerust het nieuwe jaar in!
Vaak is het rond de jaarwisseling tijd voor reflectie. Hoe is het afgelopen jaar verlopen, en wat wil je anders doen? Toch geldt voor veel mensen dat de stress rondom de feestdagen en de drukte gedurende het jaar niet in de koude kleren gaan zitten. En wanneer je stress ervaart, kan dat effect hebben op zowel je lichaam als je geest.
Zorgen voor een gezond lichaam
Gezond zijn, je fit voelen, lekker kunnen slapen en een goed humeur. Dat is natuurlijk het ideaalbeeld, zo wil je het nieuwe jaar straks wel aangaan. Maar toch is het voor veel mensen lastig te bereiken. Ondanks goede voornemens, lukt het maar niet deze echt vorm te geven en vol te houden. Hoe komt dat nu? In deze tijd van drukte, prikkels en continue verleidingen op het gebied van voeding raken we gemakkelijk afgeleid. Het is moeilijk om de juiste keuzes keer op keer te blijven maken. En daarbij komt dat we in veel gevallen ook niet goed weten wat ons lichaam nodig heeft.
Ontdekken wat er mist
Om je leefstijl te verbeteren, is het belangrijk te ontdekken wat je lichaam nu nog mist en wat er beter kan. Elvira Zwanikken, eigenaar van Body-Pitstop, kan hierbij helpen. ‘De naam van het bedrijf zegt het eigenlijk al. Bij mij kun je even pas op de plaats maken, een pitstop om te controleren of alles nog wel goed in balans is. Want wanneer ons lichaam niet in evenwicht is, gaan er allerlei processen spaak lopen, en daar ervaren we veel klachten van. Denk aan vermoeidheid, lichamelijke of geestelijke klachten.’
De check
In haar praktijk kan Elvira een bloedwaardencheck afnemen om te controleren of jij ook last hebt van belangrijke tekorten. ‘Tijdens een bloedwaardencheck wordt er onderzocht op verschillende factoren die je kunnen inlichten hoe het ervoor staat met je lichaam. Samen bekijken we welke check het beste bij jouw situatie past. Zo kunnen we bijvoorbeeld gericht onderzoek laten doen naar bepaalde vitaminen, mineralen, cholesterol, insuline, stress of laaggradige ontstekingen.’
Stress meenemen naar het nieuwe jaar? Jij niet!
Vermoeid?
Wist je bijvoorbeeld dat een tekort aan magnesium kan zorgen voor vermoeidheidsklachten? Ook klachten als stress, eczeem en acne kunnen hier trouwens mee te maken hebben. Dit tekort is, zodra je weet dat je hier iets mee moet, gemakkelijk aan te vullen. Magnesium kun je namelijk uit je voeding halen. Het zit onder andere in groene bladgroente, noten, avocado’s, bananen en broccoli. Ook kun je gaan werken met voedingssupplementen om je waardes op peil te krijgen.
Energieker en vitaler
Elvira vertelt: ‘En zo zijn er nog veel meer zaken die er kunnen spelen in je lichaam waarvan je geen weet hebt. Die onwetendheid is logisch, maar ook vervelend. Want aan symptoombestrijding heb je niet veel, een probleem moet je bij de kern aanpakken. Middels een check kunnen we die ook echt vinden. Het inzicht in jouw lichaam en de verbinding met je algehele welzijn is de sleutel naar een energieker en vitaler leven. Dat gun ik iedereen!’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.