Minder stress, geen burn-out
Coach Marianne Kremer bespreekt elke uitgave een fictieve casus uit de regio. De casus: ‘zodra het zondagavond is, heb ik weer die bekende knoop in mijn maag. Ik zie ertegenop om op maandag weer naar m’n werk te gaan. Ook omdat ik weet dat het weer bijna elke dag overwerken wordt omdat ik niet alles op tijd af krijg. Daarbij ben ik ook voortdurend moe en als ik ‘s avonds thuiskom, heb ik soms geen flauw idee wat ik ga eten en dan eet ik vaak maar een paar crackers of zo. Ik kijk erg uit naar de zomervakantie, maar die is nog ver weg…’
Een beginnende burn-out
Marianne: ‘dit kunnen signalen zijn van een (beginnende) burn-out. Het is dan zaak om je op tijd te laten begeleiden, anders gaat het van kwaad tot erger. Er is in zo’n geval vaak een disbalans tussen inspanning en ontspanning. Daar gaan we eerst naar kijken. Het is belangrijk om hier een balans in te zoeken. Vaak kunnen eenvoudige oplossingen al enorm helpen.
Tijd voor verandering
Met behulp van je kernkwaliteiten gaan we kijken wat de oorzaken van de beginnende burn-out kunnen zijn. Daarbij kijk ik niet alleen naar je huidige situatie, maar ook naar het verleden. Vervolgens gaan we met die oorzaken aan de slag en dan verdwijnen de ongewenste gevolgen ook. Ook staan we uitgebreid stil bij je werk. Word je daar blij van? Wat zijn je valkuilen, wat levert jou stress op en wat geeft energie? Hard werken is niet erg, maar je moet jezelf niet uit het oog verliezen! Ik geef concrete en praktische tips om anders met je situatie om te gaan. Het kan ook zijn dat jouw werk jou niet meer uitdaagt. Dan hebben we het over een mogelijke ‘bore-out’. We gaan in dat geval op zoek naar jouw passie; waar je energie van krijgt.’
Ik geef concrete en praktische tips om anders met je situatie om te gaan
Maak het verschil
Marianne: ‘Samen met jou stress tegengaan en (werk)plezier terugkrijgen door je talenten, kwaliteiten en passies te ontdekken: daar heb ik mijn vak van gemaakt, als loopbaan- en imagocoach. Dat betekent mensen coachen, stimuleren en helpen keuzes te maken. Zowel individuele personen als bedrijven kunnen bij mij terecht. Als individu krijg je inzicht in je mogelijkheden en prioriteiten en je zet stappen in de richting van de gewenste verandering. Bedrijven krijgen advies over de loopbaanontwikkeling of de uitstraling van de medewerkers.’
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Julian was dolgelukkig toen hij van zijn passie zijn werk kon maken. Na een intensieve opleiding afgerond te hebben, werd hij aangenomen bij een bekend restaurant in zijn stad als chef-kok. Met een bak vol aan energie, gedrevenheid en enthousiasme begon zijn nieuwe carrière.