psycholoog

Naar de psycholoog: ik ben toch niet gek?

Je kijkt jezelf eens goed aan in de spiegel. Ineens besef je dat het niet zo lekker met je gaat. Je staat er eens goed bij stil: je slaapt al langere tijd niet zo goed, je hebt weinig zin om dingen te ondernemen en snauwt personen in je directe omgeving af. Je hebt het gevoel dat je in cirkeltjes ronddraait en niet meer weet hoe je uit dit patroon kunt stappen.

Het gaat vast wel beter…

Het kan ook zijn dat je iets vervelends hebt meegemaakt, dat maar in je hoofd blijft sluimeren. ‘Ik kom er toch wel zelf uit’, denk je, ‘het heeft gewoon tijd nodig’. Gelukkig komt de vakantie in zicht: daarna gaat het vast beter. Toch?

Óók nog fris en fruitig

Voor sommigen zal het inderdaad zo zijn. Maar in mijn praktijk zie ik het tot mijn grote spijt toch vaak anders. In onze maatschappij zijn wij immers geprogrammeerd om dóór te gaan, en vooral niet te veel stil te staan bij onszelf en de signalen die ons lichaam ons geeft. Daar hebben we het eigenlijk ook veel te druk voor, met al die taken die ons te doen staan. Je moet immers toch allemaal een goed mens, partner, moeder én werknemer tegelijk zijn? En o ja, je moet er óók nog eens fris en fruitig uitzien.

Ben ik zó gek?

Oké, inmiddels heb je het besef dat er echt iets met je aan de hand is. En dan? De stap naar een hulpverlener is voor sommigen behoorlijk groot. ‘Het gaat wel niet zo goed met me, maar ik ben toch niet zó gek dat ik naar een psycholoog toe moet?’ Hoewel ik mensen dat weleens hoor zeggen, hoor ik – in elk geval achteraf – véél vaker, dat mensen juist erg blij zijn dat ze uiteindelijk de stap hebben gezet om hulp te zoeken.’

De stap naar een hulpverlener is voor sommigen behoorlijk groot

Hoe werkt het?

Stap 1

Na de erkenning dat het niet zo lekker gaat én dat het ook niet vanzelf overgaat, verloopt het traject voor aanmelding bij een psycholoog langs een aantal stappen. Wil je graag dat je behandeling vergoed wordt door je verzekering? De verzekering stelt enkele eisen, waaronder een goede en duidelijke verwijzing van je huisarts. Stap 1 is dus vaak eerst het contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan met je meedenken wat een goed traject voor je zou kunnen zijn.

Stap 2

Daarnaast kun je zelf via het internet of via-via op zoek gaan naar een psycholoog die jou geschikt lijkt. Stap 2 is namelijk jezelf aanmelden en wachten op de eerste intake. Voor jou voelt dit misschien heel spannend. Probeer dan te blijven bedenken dat je niet de enige bent. Heel veel mensen gingen je al voor. Bovendien zal een goede psycholoog die spanning er snel van kunnen afhalen.

Passie voor psychologie

Marlene Koekkoek heeft psychologie gestudeerd en daarna de opleiding Gezondheidszorg Psycholoog afgerond in Groningen. Ze heeft registraties EMDR-practitioner en Lichaamsgericht Werkend Psycholoog NIP. In 2017 heeft Marlene de opleiding Sensorimotor Psychotherapy level 1 afgerond en eind 2018 start ze level 2. Ze heeft haar eigen praktijk in Winsum. Ook geeft ze workshops over lichaamsgericht werk (bij trauma’s).

Datum: 31 augustus 2018