
Niet perfect is ook goed
Het nieuwe jaar is aangebroken en jij staat alweer klaar met je lijstje vol goede voornemens. Je takenlijst overstroomt met dingen die er moeten gebeuren, maar jij doet er nog een schepje bovenop. Hoewel streven naar zelfverbetering natuurlijk goed is, kan het wijs zijn om de goede voornemens dit jaar over te slaan en milder tegenover jezelf te zijn. Er zijn immers al zoveel dingen die moeten. Een nieuw jaar betekent niet dat je een geheel nieuw persoon moet zijn, of alles ineens anders moet doen. Niet perfect is ook goed!
Onnodige stress
Januari is voor veel mensen het moment om nieuwe beloftes voor zelfverbetering aan zichzelf te maken. Om vervolgens teleurgesteld te raken wanneer dit niet is gelukt. December is zeker in normale jaren een gigastressmaand. Daaraan vervolgens nog meer stress toevoegen, kan al snel overweldigend zijn.
Een nieuw begin
Het idee dat alles in januari per se allemaal anders moet is nergens op gebaseerd. Er zijn veel momenten waarop je kunt beginnen met nieuwe voornemens, zoals na een vakantie, ziekte of grote verandering in je leven. Zo werken goede voornemens voor veel mensen vaak beter in september, net na de zomervakantie. Maar je kunt in principe elke dag met een nieuw voornemen beginnen.
Doel van goede voornemens
Wanneer je goede voornemens nog bovenop je to-do lijst komen, lukt het vaak niet om een nieuw ritme op te bouwen en het voornemen vol te houden. Vervolgens voel je je nog slechter over jezelf en dat is niet het doel van een goed voornemen. Goede voornemens zijn niet bedoeld om je meer stress te geven, maar zijn een middel om je beter te laten voelen en je zelfvertrouwen en veerkracht te vergroten. Ga daarom eerst na welk doel jouw voornemen dient en of het ondersteunend is aan hoe je je wilt voelen.
December is zeker in normale jaren een gigastressmaand
Eigen tempo
Vaak leg je jezelf namelijk onnodige druk op. Gezonder willen leven is een goed streven, maar we hoeven niet allemaal een afgetraind lichaam te hebben. Wees daarom niet zo streng voor jezelf. Het leven draait om vooruitgang, niet om perfectie. Veroordeel jezelf dus niet over waar je nog niet bent, maar sta stil bij hoever je al gekomen bent. We groeien allemaal in ons eigen tempo met verschillende mogelijkheden, dus vergelijk jezelf niet met anderen. Het leven is moeilijk genoeg zonder dat je van jezelf je grootste vijand maakt.
Terug in het moment
Probeer in plaats daarvan eens om het jaar ontspannen in te gaan en met nieuwsgierigheid te benaderen en kijk wat er gebeurt. Wanneer alles perfect moet, ben je eigenlijk uit het moment. Bekijk het daarom vanuit een ander perspectief en benader de dingen die je doet, voelt en denkt met nieuwsgierigheid. Hoe doe je dingen en waarom? Hoe voelt het in je lijf en waarom voel je je zo? Door terug te gaan naar je gedachten en emoties, kun je onderzoeken waarom je die perfectie zoekt. Kijk dus liever met zachtheid naar wie je eigenlijk zelf echt bent en hoe je beter kan zijn met wat er is.
Over Maroesja Grabijn
Ben jij je eigen ergste criticus, wil je de vergelijking met anderen stoppen en leren hoe je met meer zelfcompassie naar jezelf kunt kijken? Met individuele coaching aan de hand van Maroesja Grabijn leer je zelfcompassie ontwikkelen en leer je vertrouwen op je innerlijke wijsheid, zodat je je perfectionisme en het gevoel van falen kan loslaten. Zo blijf je dichter bij jezelf en in jouw eigen tempo groeien. Zonder dat alles perfect hoeft te zijn.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Stress… Wie heeft er geen last van? Het leven is druk en vol en altijd onderhevig aan verandering.
-
Elk leven kent uitdagingen. We maken allemaal perioden van stress en tegenslag mee. Een verlies, een ongeluk, een verandering: het zijn allemaal ingrijpende gebeurtenissen die van ons een zeker aanpassingsvermogen verlangen.
-
Thuiswerken: sommige mensen vinden het heerlijk, terwijl anderen er maar niet aan kunnen wennen. Het valt niet mee om thuis het overzicht te bewaren, dezelfde structuur aan te houden en productief te wezen. Je zit misschien geïsoleerd thuis en mist het persoonlijke contact met collega’s, of wordt thuis juist omringd door allerlei afleidingen.
-
Kerst en nieuwjaar zien er dit jaar een stuk anders uit dan eerdere jaren. Je hele leven heeft er immers anders uitgezien dit jaar. Het thuiswerken, opletten en afwegen begint langzaam zijn tol te eisen.
-
Vakantie hoort ontspannend te zijn, maar de werkelijkheid is weleens anders. Als je denkt aan alles wat je nog moet regelen voor je vakantie, breekt het zweet je van alle kanten uit. In plaats van voorpret ervaar je vooral vakantiestress.
-
Grote kans dat je jezelf nogal bent tegengekomen de afgelopen tijd. Veel dingen gaan anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Voor een sociaal persoon die er graag op uit gaat, was het vast een uitdaging om jezelf binnenshuis te vermaken, terwijl een introvert zich juist gevangen voelde door alle mensen thuis om zich heen.