Stress? Burn-out? Laat je helpen door een paard!
Achteraf had je het kunnen zien aankomen. Je lichaam heeft signalen genoeg gegeven dat je het wat rustiger aan moet doen. Die migraineaanvallen, vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn nu niet bepaald uit de lucht komen vallen. Maar je had het druk. Er was geen tijd. Anderen hadden je nodig. Dus ging je maar door. Net zolang tot de rek er helemaal uit was. En nu zit je thuis.
Stress
Wanneer je lang onder stress leeft, heeft dat op den duur gevolgen. Af en toe wat stress is helemaal geen probleem. Eigenlijk is je reactie op stress een fantastisch mechanisme van je lichaam. Bij stress komen hormonen vrij die ervoor zorgen dat je snel en adequaat kunt reageren. Je kunt nog op tijd wegspringen voor die motor die je niet aan had zien komen toen je overstak of je kunt het beste uit jezelf halen wanneer je sport. Mits je lichaam daarna weer de gelegenheid krijgt om te ontspannen, is er niets aan de hand. Een beetje stress af en toe is juist wel goed voor je.
Altijd maar presteren
Bij jou was er echter iets anders aan de hand. Jij stond continu onder stress. Je lichaam stond altijd ‘aan’, voorbereid om te presteren, te pieken. Je moest immers alle ballen in de lucht houden. Je had het druk en er kwamen steeds minder momenten waarop je even tijd voor jezelf kon nemen. Maar ach, dat was niet erg, toch? Dat moet je toch gewoon aankunnen? Ieder ander kan dat toch ook?
Burn-out
En dáár begon je valkuil al. Je vergeleek jezelf met anderen en vond dat je niet op kon geven. Je was niet bij machte om je grenzen te bewaken. Je pleegde roofbouw op jezelf en nu zit je thuis met een burn-out. En je had altijd gedacht dat zoiets jóú nooit zou overkomen!
Al die adviezen
Het valt niet mee om jezelf na een burn-out weer bij elkaar te pakken. Het is lastig om dingen voor jezelf op een rijtje te zetten of belangrijke beslissingen te nemen. Iedereen komt met goede, en vaak elkaar tegensprekende, adviezen, maar jij hebt geen idee wat je moet doen.
Paardencoaching kan je helpen om meer rust in je leven te vinden
Helende werking
Jaren geleden heb ik zelf ervaren hoe helend het contact met paarden is wanneer je een heftige tijd doormaakt. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik met Horse Spirit Consultancy en Training ben begonnen, waar ik onder meer ook mensen met een burn-out begeleid. Het blijft iedere keer weer bijzonder om te zien wat mijn paarden bij mijn cliënten teweegbrengen.
Spiegelen
Paarden hebben de bijzondere eigenschap om hun kuddegenoten, en dat is ook hoe ze ons zien, te scannen. Dit doen ze een paar keer per minuut en ze geven onmiddellijk feedback: eerlijk en zonder oordeel. Wij mensen zien ook wel de lichaamstaal van de ander, maar paarden letten op veel meer dingen, zoals op jouw spierspanning en ademhaling. Het paard houdt jou als het ware een spiegel voor wat jou kan helpen om je eigen antwoorden te vinden.
Nieuwe inzichten
Je komt dus snel tot de kern. Hoe kon het bij jou zo misgaan? Waarom ben je zo ver van jezelf afgedwaald? Wat is nu eigenlijk écht belangrijk voor je en hoe kun je in de toekomst je grenzen beter leren aangeven? Ik vind het elke keer weer een eer wanneer iemand ervoor kiest om zich open te stellen, zodat mijn paarden en ik hem of haar kunnen helpen. En wanneer ik zo’n cliënt dan weer helemaal zie opbloeien, vervult me dat elke keer weer met een enorm geluksgevoel!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.