stress

Stress? Burn-out? Laat je helpen door een paard!

Achteraf had je het kunnen zien aankomen. Je lichaam heeft signalen genoeg gegeven dat je het wat rustiger aan moet doen. Die migraineaanvallen, vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn nu niet bepaald uit de lucht komen vallen. Maar je had het druk. Er was geen tijd. Anderen hadden je nodig. Dus ging je maar door. Net zolang tot de rek er helemaal uit was. En nu zit je thuis.

Stress

Wanneer je lang onder stress leeft, heeft dat op den duur gevolgen. Af en toe wat stress is helemaal geen probleem. Eigenlijk is je reactie op stress een fantastisch mechanisme van je lichaam. Bij stress komen hormonen vrij die ervoor zorgen dat je snel en adequaat kunt reageren. Je kunt nog op tijd wegspringen voor die motor die je niet aan had zien komen toen je overstak of je kunt het beste uit jezelf halen wanneer je sport. Mits je lichaam daarna weer de gelegenheid krijgt om te ontspannen, is er niets aan de hand. Een beetje stress af en toe is juist wel goed voor je.

Altijd maar presteren

Bij jou was er echter iets anders aan de hand. Jij stond continu onder stress. Je lichaam stond altijd ‘aan’, voorbereid om te presteren, te pieken. Je moest immers alle ballen in de lucht houden. Je had het druk en er kwamen steeds minder momenten waarop je even tijd voor jezelf kon nemen. Maar ach, dat was niet erg, toch? Dat moet je toch gewoon aankunnen? Ieder ander kan dat toch ook?

Burn-out

En dáár begon je valkuil al. Je vergeleek jezelf met anderen en vond dat je niet op kon geven. Je was niet bij machte om je grenzen te bewaken. Je pleegde roofbouw op jezelf en nu zit je thuis met een burn-out. En je had altijd gedacht dat zoiets jóú nooit zou overkomen!

Al die adviezen

Het valt niet mee om jezelf na een burn-out weer bij elkaar te pakken. Het is lastig om dingen voor jezelf op een rijtje te zetten of belangrijke beslissingen te nemen. Iedereen komt met goede, en vaak elkaar tegensprekende, adviezen, maar jij hebt geen idee wat je moet doen.

Paardencoaching kan je helpen om meer rust in je leven te vinden

Helende werking

Jaren geleden heb ik zelf ervaren hoe helend het contact met paarden is wanneer je een heftige tijd doormaakt. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik met Horse Spirit Consultancy en Training ben begonnen, waar ik onder meer ook mensen met een burn-out begeleid. Het blijft iedere keer weer bijzonder om te zien wat mijn paarden bij mijn cliënten teweegbrengen.

Spiegelen

Paarden hebben de bijzondere eigenschap om hun kuddegenoten, en dat is ook hoe ze ons zien, te scannen. Dit doen ze een paar keer per minuut en ze geven onmiddellijk feedback: eerlijk en zonder oordeel. Wij mensen zien ook wel de lichaamstaal van de ander, maar paarden letten op veel meer dingen, zoals op jouw spierspanning en ademhaling. Het paard houdt jou als het ware een spiegel voor wat jou kan helpen om je eigen antwoorden te vinden.

Nieuwe inzichten

Je komt dus snel tot de kern. Hoe kon het bij jou zo misgaan? Waarom ben je zo ver van jezelf afgedwaald? Wat is nu eigenlijk écht belangrijk voor je en hoe kun je in de toekomst je grenzen beter leren aangeven? Ik vind het elke keer weer een eer wanneer iemand ervoor kiest om zich open te stellen, zodat mijn paarden en ik hem of haar kunnen helpen. En wanneer ik zo’n cliënt dan weer helemaal zie opbloeien, vervult me dat elke keer weer met een enorm geluksgevoel!

Datum: 27 september 2019