
Stress: niet voeden, maar aanpakken!
Komt dit je bekend voor? Dat er een crisis was op je werk, je bij thuiskomst nóg een crisis constateerde (je kinderen bleken luizen te hebben) én de wasmachine ook ineens geen sjoege meer gaf. Hectiek, stress! ‘Maar ik heb zó’n stomme, zware dag gehad, ik verdien die reep chocolade écht!’ denk je dan. En terwijl je je tanden zet in de reep, besluit je: ‘En die zak chips en die koekjes die naar me lonken, neem ik ook gewoon!’
Stress + eten = stress-eten
Misschien is het voorbeeld hierboven een tikkeltje overdreven, maar het gaat hier om stress in combinatie met eten, ofwel ‘stress-eten’. Stress an sich is niet goed. En als het ook nog zover gaat dat je eetbuien krijgt, is het hoogste tijd om aan de bel te trekken!
Waarom heb je stress?
Een beetje stress (ook wel: acute stress) is goed. Het zorgt ervoor dat je goed presteert tijdens die belangrijke presentatie, of alert bent in het verkeer op die drukke weg. Maar bij het gros van de Nederlandse bevolking is de stress chronisch (je hebt er langdurig last van), en komt het stressniveau ook steeds hoger te liggen. Zo hebben steeds meer mensen te maken met een hoge werkdruk, en komen klachten als overspannenheid en burn-out vaker voor. Ook andere zaken dan een hoge werkdruk zijn stressvol: misschien moet je (naast je baan) zorgen voor een gezin, is een dierbare van je ernstig ziek of ga je door een scheiding. Het verliezen van je baan is ook een stressvolle gebeurtenis.
Heel gemeen
Als je uit balans bent door bijvoorbeeld de zaken die hierboven zijn genoemd en chronische stress ervaart, dan roepen die repen chocolade, zakken chips en snoep nét even harder naar je. Heel gemeen: wanneer je hoofd vol zit en je je naar voelt, is het maken van gezonde en meer verantwoorde keuzes gewoonweg moeilijker. Je denkt dan niet aan de gevolgen op de lange termijn, maar alleen aan wat de overdaad aan voedsel jou nú biedt: comfort, troost, een boost, even alles vergeten. Maar helaas: op lange termijn voel je je alleen maar lamlendiger, slapper, vermoeider en vervelender.
Buikvet door stress
Expert en coach op het gebied van leefstijl en stress Astrid Zwart vult aan: ‘Uit onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen stress en overgewicht. Door stress raakt namelijk je hormonale systeem ontregeld. Door stress maak je onder andere teveel van het stresshormoon ‘cortisol’ aan. Hierdoor kun je de constante neiging krijgen om te snoepen, snacken en snaaien. Bovendien zorgt cortisol er voor dat het vet dat je aankomt zich niet geleidelijk over je hele lichaam verspreidt, maar zich concentreert op die plek waar je het juist niet wilt hebben: je buik. En hoe verleidelijk een crashdieet dan ook lijkt: dit werkt juist averechts.’
‘mensen begeleiden naar een gezonder, vitaler en meer ontspannen leven’
Hoe tackle het stress-eten dan wél?
Astrid: ‘Heb jij ook last van overeten door stress, dan is het goed om naar jouw stresspatronen te kijken, en daarmee anders te leren omgaan. Wanneer grijp je naar die zak chips en wat kun je daarvoor in de plaats doen? Omdat het in de praktijk erg moeilijk is om je eigen gedrag te veranderen, het gaat immers om ingesleten patronen, is hulp hierbij geen gek idee. Die bied ik je aan in mijn stresscounselingstraject. Je krijgt inzicht in jezelf, en in de ingesleten patronen die jou weerhouden om je doelen op gezondheidsgebied en elders te behalen. Dit helpt je bij het tot stand komen van de duurzame verandering in je gedrag, waardoor je weer lekkerder en strakker in je vel komt.’
Stresscoachingstraject: óók bij andere klachten
Astrid: ‘In het coachingstraject werk ik onder andere met oefeningen en technieken vanuit de Zen-Zang, Mindfulness en Yoga. Het zijn oefeningen bedoeld om de adem en stem te trainen, gevoelens beter te uiten, beter te communiceren en mentaal in balans te komen. Dat maakt het stresscoachingstraject ook heel effectief bij alle andere problemen die stress veroorzaakt. Hierbij kun je denken aan depressie, nervositeit, hoofdpijn en rug- en nekklachten. De counseling helpt om beter met de klachten om te gaan, en ze te laten verminderen of verdwijnen. Zo kun je weer optimaal functioneren.’
Voor jou!
Benieuwd wat begeleiding bij het aanpakken bij stress of andere gezondheidsproblemen voor jou kan betekenen? Astrid van AZ-co biedt advies op maat aan over voeding, stress en beweging. Haar missie luidt ‘mensen begeleiden naar een gezonder, vitaler en meer ontspannen leven.’
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.