
Diabetes en gezonde, blije voeten
Als je met diabetes wordt gediagnosticeerd, zul je vaak een heel andere leefstijl aan moeten nemen. Je moet op je dieet letten, je bloedsuiker regelmatig meten en zorgen dat je genoeg beweegt. Door de diabetes kun je ook vervelende klachten aan je voeten krijgen en daarom is extra zorg en aandacht voor je voeten wel op zijn plaats.
Steeds meer diabetici
Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland. Het voornaamste probleem bij diabetes is dat het lichaam uit zichzelf het bloedsuikergehalte niet meer op peil kan houden. Dit wordt geregeld door het stofje ‘insuline’ dat je lichaam aanmaakt. Mensen met diabetes maken geen of te weinig insuline aan. Naar verwachting zal het aantal mensen met diabetes de komende jaren alleen maar verder toenemen. Dat heeft onder meer te maken met overgewicht en de toenemende vergrijzing.
Diabetes
Er zijn 2 soorten diabetes:
- Type 1: Bij dit type maakt het lichaam geen insuline meer aan en moet je zelf insuline inspuiten. Eén op de tien mensen met diabetes heeft deze vorm. Over de oorzaak is nog weinig bekend.
- Type 2: Dit is het meest voorkomende type. Bij dit type is er sprake van een insulinetekort. De oorzaak van dit type heeft onder andere te maken met leefstijl en leeftijd.
Wanneer je diabetes hebt is het belangrijk dat je voldoende beweegt
Diabetische voet
Door diabetes raken zenuwen en bloedvaten beschadigd. Dat zorgt voor een verminderde doorbloeding van je benen en voeten. Als gevolg daarvan wordt ook het gevoel in je voeten steeds minder. Wondjes zul je daardoor minder snel opmerken en door de verminderde doorbloeding zal het genezingsproces ook minder snel gaan. Wondjes gaan sneller ontsteken met alle gevolgen van dien.
Daarom is goed passend schoeisel voor diabetes patiënten, zodat drukplekken voorkomen worden, extra belangrijk. Een podoloog kan daarin veel voor je betekenen.
Happy feet
Houd je voeten blij en in goede gezondheid. Bij Oervoet word je geholpen om je voeten in goede conditie te houden. ‘Een podoloog kan je een goede ondersteuning bieden bij het behandelen van een diabetische voet’, aldus Jasper Wanders.
Tips!
Belangrijke tips om verder rekening mee te houden:
- Zorg voor goed passende schoenen, ze mogen niet te strak zitten
- Controleer je voeten dagelijks op wondjes
- Laat je voeten verzorgen door een medisch pedicure
- Loop niet op blote voeten
Slim sporten
Het is belangrijk om te (blijven) sporten als je diabetes hebt. Stem daar je voeding op af én controleer of je de juiste schoenen draagt. Jasper: ‘Wij kunnen je sportschoenen onderzoeken en eventueel aanpassen. Ook kijken we naar je houding en of je op de juiste manier op je voeten staat. Op die manier zorg we ervoor dat jij weer kunt genieten van het sporten.’
-
Je voeten zijn de basis van je lichaam.
-
Wanneer je reuma hebt, zijn je voeten kwetsbaarder en gevoeliger. Je kunt eerder last krijgen van verschillende soorten voetproblemen. Je voeten hebben daarom nét wat extra zorg nodig.
-
Je kent het vast: je schoenen zitten te strak of je hebt nét wat te lang doorgelopen op die hoge hakken. Heel vervelend, want daardoor ervaar je bij elke stap die je zet een flinke pijnscheut. Misschien vormen zich zelfs soort eeltknobbels op je voeten of tenen.
-
We kennen allemaal het gevoel wanneer je je teen stoot. Het lijkt zo onschuldig, maar het kan ontzettend pijn doen. Wanneer daarbij je nagel ook nog eens inscheurt of afbreekt, heb je dubbel zoveel pech.
-
Je wilt graag je leven op orde hebben. Daarom besluit je jezelf elke zondag avond eens goed te verzorgen, zodat je helemaal op en top de week kunt beginnen. Je doet een maskertje op, gevolgd door een warm bad en tot slot smeer je jezelf lekker in met een luxe lotion.
-
Na een dag uren te hebben gewandeld, kan het voelen alsof je benen nog net niet loslaten en je je voeten praktisch mee moet slepen. Dat is gewoon vermoeidheid. Zeker als je net die nieuwe schoenen hebt aangedaan die dag, kunnen je voeten best even zeer doen.
-
Je schamen voor je voeten is natuurlijk niet de bedoelingen. Toch is het voor veel mensen de realiteit. Is het eindelijk weer zomer, durf je eigenlijk niet open schoenen te dragen omdat je eeltplekken dan zichtbaar zouden kunnen zijn.
-
Je voeten zijn de dragers van je lichaamsgewicht. Je kunt je daarom wel voorstellen dat ze op een dag veel te verduren hebben. Vooral als jij op je werk veel kilometers maakt. Je staat, loopt en bent te vinden op allerlei verschillende plekken.
-
Als de rand van een teennagel als het ware de huid in groeit, dan spreken we van een ingegroeide teennagel. Vaak zien we dat dit vooral voorkomt aan de zijkanten van de nagel. De huid naast de nagel wordt dan dik, rood en pijnlijk.
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.