voeten

Diabetes en gezonde, blije voeten

Als je met diabetes wordt gediagnosticeerd, zul je vaak een heel andere leefstijl aan moeten nemen. Je moet op je dieet letten, je bloedsuiker regelmatig meten en zorgen dat je genoeg beweegt. Door de diabetes kun je ook vervelende klachten aan je voeten krijgen en daarom is extra zorg en aandacht voor je voeten wel op zijn plaats.

Steeds meer diabetici

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland. Het voornaamste probleem bij diabetes is dat het lichaam uit zichzelf het bloedsuikergehalte niet meer op peil kan houden. Dit wordt geregeld door het stofje ‘insuline’ dat je lichaam aanmaakt. Mensen met diabetes maken geen of te weinig insuline aan. Naar verwachting zal het aantal mensen met diabetes de komende jaren alleen maar verder toenemen. Dat heeft onder meer te maken met overgewicht en de toenemende vergrijzing.

Diabetes

Er zijn 2 soorten diabetes:

  • Type 1: Bij dit type maakt het lichaam geen insuline meer aan en moet je zelf insuline inspuiten. Eén op de tien mensen met diabetes heeft deze vorm. Over de oorzaak is nog weinig bekend.
  • Type 2: Dit is het meest voorkomende type. Bij dit type is er sprake van een insulinetekort. De oorzaak van dit type heeft onder andere te maken met leefstijl en leeftijd.

Wanneer je diabetes hebt is het belangrijk dat je voldoende beweegt

Diabetische voet

Door diabetes raken zenuwen en bloedvaten beschadigd. Dat zorgt voor een verminderde doorbloeding van je benen en voeten. Als gevolg daarvan wordt ook het gevoel in je voeten steeds minder. Wondjes zul je daardoor minder snel opmerken en door de verminderde doorbloeding zal het genezingsproces ook minder snel gaan. Wondjes gaan sneller ontsteken met alle gevolgen van dien.
Daarom is goed passend schoeisel voor diabetes patiënten, zodat drukplekken voorkomen worden, extra belangrijk. Een podoloog kan daarin veel voor je betekenen.

Happy feet

Houd je voeten blij en in goede gezondheid. Bij Oervoet word je geholpen om je voeten in goede conditie te houden. ‘Een podoloog kan je een goede ondersteuning bieden bij het behandelen van een diabetische voet’, aldus Jasper Wanders.

Tips!

Belangrijke tips om verder rekening mee te houden:

  • Zorg voor goed passende schoenen, ze mogen niet te strak zitten
  • Controleer je voeten dagelijks op wondjes
  • Laat je voeten verzorgen door een medisch pedicure
  • Loop niet op blote voeten

Slim sporten

Het is belangrijk om te (blijven) sporten als je diabetes hebt. Stem daar je voeding op af én controleer of je de juiste schoenen draagt. Jasper: ‘Wij kunnen je sportschoenen onderzoeken en eventueel aanpassen. Ook kijken we naar je houding en of je op de juiste manier op je voeten staat. Op die manier zorg we ervoor dat jij weer kunt genieten van het sporten.’

Datum: 04 februari 2019