Hardlopen? Pas op voor een voetblessure!
Hardloopschoenen: check. Warme, zuurstofdoorlatende kleding: check. Jij bent er helemaal klaar voor om het jaar goed goed te beginnen. Je plan? Maar liefst drie keer per week vijf kilometer hardlopen! Fanatiek ga je van start. Het is zwaar, maar toch zet je door. Je wilt immers niet onderdoen voor de andere hardlopers die je moeiteloos voorbij lijken te rennen in het park. Buiten adem kom je thuis. Morgen nog maar weer een nieuwe poging: en dan beter.
Niet genoeg voorbereiding
‘Aan het begin van het nieuwe jaar komen mensen bij me langs met vaak dezelfde specifieke klacht: fasciitis plantaris, in de volksmond ‘hielspoor’ genoemd. De grote boosdoener? Een goed voornemen zoals hardlopen zonder gedegen voorbereiding.’ Aan het woord is podotherapeut Ferdinand Rittersma: ‘Mensen gaan vaak met veel enthousiasme en zonder doordacht trainingsschema van start. Dit kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk tot een typische voetblessure: hielspoor.’
Hoe herken je het?
‘Een beginnend hielspoor merk je aan een stekende, felle pijn in je voetholte, tegen je hiel aan’, vervolgt Ferdinand. ‘Je voelt de pijn niet per se tijdens het lopen, maar vooral als je uit rust ineens je voet belast. Bijvoorbeeld als je ‘s ochtends uit je bed stapt, of wanneer je na lang zitten weer opstaat. Mogelijk zie je ook een zwelling bij de hiel. Zware eenmalige belasting kan ook een oorzaak zijn van een hielspoor. Volg dus een goed opgebouwd trainingsschema om deze klachten te voorkomen. Verder kijk ik naar jouw looptechniek en leer ik je verschillende rekoefeningen. Verder moet je het vooral rustig aan doen en naar je lichaam luisteren. Bekijk goed wat jouw balans tussen belasting en belastbaarheid is.’
Zware eenmalige belasting kan ook een oorzaak zijn van een hielspoor
Verwijzing en vergoeding
Wist je dat je voor het bezoeken van een podotherapeut tegenwoordig niet per se een verwijzing van de huisarts nodig hebt? Daarnaast vergoeden de meeste aanvullende verzekeringen podotherapie deels of helemaal. Wil jij weten welke vergoeding jij krijgt voor podotherapie, vraag dit dan na bij je eigen zorgverzekeraar. Al na 6 à 7 weken bereik je resultaat bij de podotherapeut.
Tip van Ferdinand
Heb je moeite om thuis trouw je rekoefeningen te doen? Maak gebruik van Post-it’s! Plak ze op je wekker, je computerscherm en op de koelkast. Zo kom je er niet meer onderuit!
Op je voetstuk
Voetstuk Podotherapie is een praktijk in podotherapie, met vestigingen in Groningen, Stadskanaal, Assen en Ureterp. De praktijk behandelt kinderen en volwassenen met klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug, en maakt gebruik van moderne apparatuur, zoals voor 3D-scans, drukmeting, bewegingsanalyse en op maat gemaakte inlegzolen die 100% passen bij de stand van je voeten. Afhankelijk van je klachten wordt een behandelplan opgesteld.
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.