voetblessure

Hardlopen? Pas op voor een voetblessure!

Hardloopschoenen: check. Warme, zuurstofdoorlatende kleding: check. Jij bent er helemaal klaar voor om het jaar goed goed te beginnen. Je plan? Maar liefst drie keer per week vijf kilometer hardlopen! Fanatiek ga je van start. Het is zwaar, maar toch zet je door. Je wilt immers niet onderdoen voor de andere hardlopers die je moeiteloos voorbij lijken te rennen in het park. Buiten adem kom je thuis. Morgen nog maar weer een nieuwe poging: en dan beter.

Niet genoeg voorbereiding

‘Aan het begin van het nieuwe jaar komen mensen bij me langs met vaak dezelfde specifieke klacht: fasciitis plantaris, in de volksmond ‘hielspoor’ genoemd. De grote boosdoener? Een goed voornemen zoals hardlopen zonder gedegen voorbereiding.’ Aan het woord is podotherapeut Ferdinand Rittersma: ‘Mensen gaan vaak met veel enthousiasme en zonder doordacht trainingsschema van start. Dit kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk tot een typische voetblessure: hielspoor.’

Hoe herken je het?

‘Een beginnend hielspoor merk je aan een stekende, felle pijn in je voetholte, tegen je hiel aan’, vervolgt Ferdinand. ‘Je voelt de pijn niet per se tijdens het lopen, maar vooral als je uit rust ineens je voet belast. Bijvoorbeeld als je ‘s ochtends uit je bed stapt, of wanneer je na lang zitten weer opstaat. Mogelijk zie je ook een zwelling bij de hiel. Zware eenmalige belasting kan ook een oorzaak zijn van een hielspoor. Volg dus een goed opgebouwd trainingsschema om deze klachten te voorkomen. Verder kijk ik naar jouw looptechniek en leer ik je verschillende rekoefeningen. Verder moet je het vooral rustig aan doen en naar je lichaam luisteren. Bekijk goed wat jouw balans tussen belasting en belastbaarheid is.’

Zware eenmalige belasting kan ook een oorzaak zijn van een hielspoor

Verwijzing en vergoeding

Wist je dat je voor het bezoeken van een podotherapeut tegenwoordig niet per se een verwijzing van de huisarts nodig hebt? Daarnaast vergoeden de meeste aanvullende verzekeringen podotherapie deels of helemaal. Wil jij weten welke vergoeding jij krijgt voor podotherapie, vraag dit dan na bij je eigen zorgverzekeraar. Al na 6 à 7 weken bereik je resultaat bij de podotherapeut.

Tip van Ferdinand

Heb je moeite om thuis trouw je rekoefeningen te doen? Maak gebruik van Post-it’s! Plak ze op je wekker, je computerscherm en op de koelkast. Zo kom je er niet meer onderuit!

Op je voetstuk

Voetstuk Podotherapie is een praktijk in podotherapie, met vestigingen in Groningen, Stadskanaal, Assen en Ureterp. De praktijk behandelt kinderen en volwassenen met klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug, en maakt gebruik van moderne apparatuur, zoals voor 3D-scans, drukmeting, bewegingsanalyse en op maat gemaakte inlegzolen die 100% passen bij de stand van je voeten. Afhankelijk van je klachten wordt een behandelplan opgesteld.

Datum: 05 februari 2019