Reken af met je klachten!
Als je een stuk hebt gewandeld, heb je vaak last van je rug. Ook in je heup voel je geregeld een zeurende pijn. Je hebt al van alles geprobeerd: van therapieën tot behandelingen. Achterin je schoenenkast ligt een stapel zolen die anderen jou hebben aangeraden, maar de klachten houden aan. Je begint lange wandelingen te vermijden en het lijkt wel alsof je ene been wat moeizamer beweegt. Is er misschien iets ernstigs aan de hand? Moet je daarmee leren leven?
Voetklachten
Waarschijnlijk niet. Veel voetklachten, maar ook klachten aan knieën, heupen en rug zijn houdingsgerelateerd of ontstaan door een verkeerd looppatroon of een verkeerde stand van de voeten. Dit is vrij gemakkelijk op te lossen. Podoloog Anja Mehagnoul legt uit: ‘Je kunt je voeten vergelijken met de fundering van een huis. Als die niet goed is, ontstaan er scheuren in de muren. Als je voeten niet in orde zijn, heeft dat een negatief effect op de rest van het lichaam. Met de juiste steunzolen kun je daarin ontzettend veel corrigeren en verbeteren. Hierdoor wordt bewegen prettiger en kun je het langer volhouden.’
Podozorg helpt je hiermee af te rekenen
Uitgebreid onderzoek
Anja legt uit dat iedereen die voor het eerst bij haar komt een uitgebreid onderzoek ondergaat. ‘Hoe dat onderzoek eruitziet, wordt bepaald door de klachten waarmee iemand bij mij komt. Ik heb bijvoorbeeld een lange drukmeetmat. Hiermee kan ik het gangbeeld digitaal in kaart brengen. Je kunt daardoor goed zien welke drukbelasting er plaatsvindt. Als ik de steunzolen op maat heb gemaakt, maken we opnieuw een afspraak voor drie maanden later. Ik kijk dan of de zolen goed bevallen, of iemand er goed op staat en of er aanpassingen nodig zijn. Daarnaast kan ook niet alles in één keer gecorrigeerd worden. Bij een beenlengteverschil bijvoorbeeld gaat dat echt stapsgewijs.’
Samenwerken
‘Ik vind het belangrijk om net zo lang door te gaan met helpen en controleren tot iemand helemaal tevreden is. Je hebt immers niets aan je steunzolen als ze achterin de kast belanden. Daar heb ik ze niet voor gemaakt! In de meeste gevallen krijgt iemand steunzolen in combinatie met oefeningen. Rekoefeningen of houdingsgerelateerde oefeningen die ook bijdragen aan het herstel. Regelmatig verwijs ik iemand ook door naar een andere specialist. Deze samenwerking en overleg tussen verschillende disciplines vind ik heel belangrijk. Op die manier kunnen we de patiënt beter en sneller helpen. Het is enorm belangrijk om als specialisten open te staan voor elkaars kunde.’
Een passende oplossing voor jong en oud
Steunzolen zijn geschikt voor jong en oud. Van kinderen tot ouderen en sporters. Anja geeft aan dat ze bij het maken van zolen rekening houdt met de leeftijd en de klachten van de patiënt, maar ook met de leefstijl en de reden waarvoor ze gebruikt worden: ‘Als ik dit allemaal weet, maak ik de keuze voor materialen en schoenadvies.’
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.