Sporten? Denk ook aan je voeten!
Sporten is een belangrijk onderdeel van een gezonde en evenwichtige levensstijl. Niet vreemd dan ook wanneer jij je hebt voorgenomen dit jaar meer te doen aan sport, en heel fijn als je je daaraan hebt kunnen houden. Maar of je nu hardloopt, fitnesst of aan teamsport doet, je voeten kunnen helaas wel wat te verduren hebben. Toch kun je ze maar beter niet vergeten, want een goede voetzorg kan vervelende klachten voorkomen!
Sportpedicure
Sportpedicure is sinds 2016 een aparte discipline in de sportzorg. Niet zo vreemd, aangezien de voeten veel belast worden tijdens een groot deel van de sporten. Want ondanks dat sporten hartstikke gezond is, kan het ook voetklachten veroorzaken of verergeren. Behandel je die klachten niet, dan loop je het risico dat je na verloop van tijd een periode lang helemaal niet kan sporten. Om dat te voorkomen, kan de sportpedicure je behandelen en adviseren over de juiste voetzorg.
Voetklachten door sport
Er zijn verschillende klachten die kunnen ontstaan door sporten. Zo kun je denken aan eeltvorming en blaren. Maar ook kunnen slecht passende of slechte schoenen bijdragen aan klachten als knobbels eczeem, ingegroeide nagels en gewrichtsklachten. De sportpedicure helpt deze klachten verminderen of voorkomen, bijvoorbeeld door massages, taping én het geven van goede adviezen. Een aantal zaken die je zelf zou kunnen doen, staan hier opgesomd.
De juiste schoenen
De eerste tip waardoor je minder voetklachten aan sporten overhoudt, is door het gebruiken van het juiste schoeisel. Er zijn ontzettend veel verschillende sportschoenen, ontwikkeld voor verschillende sporten. Dat is belangrijk, want de ene sport vraagt iets anders van je spieren en gewrichten dan de andere. Let goed op wat jij voor jouw sport nodig hebt. Vervang daarnaast geregeld je schoenen. Door het intensieve gebruik slijten de schoenen snel. Scheve zolen kunnen het risico op blessures vergroten. Heb je last van scheefstand van de tenen? De sportpedicure kan een siliconen teenstukje aanmeten om de stand te corrigeren en/of de tenen te beschermen.
Er zijn verschillende klachten die kunnen ontstaan door sporten
Goede verzorging
Naast het juiste schoeisel, is de juiste verzorging voor de voeten ook erg belangrijk. Ten eerste is het raadzaam slippers te dragen wanneer je doucht in gezamenlijke douches, om wratten of een schimmelinfectie te vermijden. Zorg er daarnaast voor dat je nagels niet te lang zijn, maar ook niet te kort! Wanneer je te korte nagels hebt, is de kans dat ze ingroeien veel groter. Daarnaast is het belangrijk je schoenen na sport goed te luchten en schone sokken aan te trekken, zodat de voeten niet langer klam en vochtig blijven van transpiratie.
Warm de spieren op
Net zoals andere lichaamsdelen bestaan je voeten uit spieren, botten en gewrichten. Een goede warming up is dus ook voor je voeten van belang om blessures te voorkomen. Wil jij graag sporten en klachten vermijden? De sportpedicure kan je adviseren over het uitvoeren van bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen ter preventie van klachten, het aanleggen van preventieve tapes of het gebruik van braces.
Meer weten?
Wil jij je laten adviseren door de sportpedicure? Bij Medische Voetzorg Den Bosch staat de patiënt centraal. Medisch pedicure Fleur Wagenaar is expert op het gebied van professionele voetverzorging. Met haar specialistische kennis krijg je altijd een passend advies over de juiste behandeling en verzorging bij voetproblematiek. Neem contact op en maak je wensen kenbaar. Door haar sta je weer stevig en comfortabel in je schoenen.
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.