
Veelgestelde vragen over voetverzorging voor thuis
Je wilt graag je leven op orde hebben. Daarom besluit je jezelf elke zondag avond eens goed te verzorgen, zodat je helemaal op en top de week kunt beginnen. Je doet een maskertje op, gevolgd door een warm bad en tot slot smeer je jezelf lekker in met een luxe lotion. Als herboren kruip je in je bed, waar je plots weer voelt hoe jouw ruwe voeten langs je gladde benen strijken. Weer heb je er niet aan gedacht, maar tijd om naar de pedicure te gaan heb je ook niet.
Waarom is goede voetverzorging zo belangrijk?
We staan vaak niet bij onze voeten stil, terwijl zij er juist voor zorgen dat we niet stil hoeven te staan: ze brengen ons overal naartoe en leggen kilometers af per dag. Ondertussen stoppen wij ze soms ook nog eens in krappe, stugge of hooggehakte schoenen. Onze voeten hebben dus best veel te verduren en verdienen daarom ook voldoende aandacht. Want iedereen kan namelijk voetklachten krijgen.
Wat kan ik doen om voetklachten te voorkomen?
Door bewuster met je voeten om te gaan op een dagelijkse basis, kun je zelf al veel problemen voorkomen. Dit kun je al doen door de juiste schoenen te dragen. Kies bijvoorbeeld altijd voor schoenen die ruim genoeg zijn en die voldoende steun bieden aan je voeten. Zo kun je klachten als eelt, blaren, loszittende of ingroeiende nagels voorkomen. Ook als je veel sport is het belangrijk dat je je voeten goed ondersteunt en verzorgt, doordat je ze extra belast. Douche je bij je sportclub? Draag dan slippers om infecties te voorkomen.
Hoe houd ik mijn voeten schoon?
Over douchen gesproken… Velen vragen zich ook af hoe je je voeten goed schoonhoudt. Gelukkig hoeft het niet heel ingewikkeld te zijn. Het is het beste om je voeten dagelijkse te wassen, maar zonder zeep! Zo behoudt je namelijk de natuurlijke beschermlaag van je voeten. Als je wel een keer een milde zeep gebruikt, zorg dan dat je de zeepresten goed wegspoelt. Tussen je tenen kunnen er anders snel schimmels of bacteriën gaan zitten. Het is daarom ook belangrijk om je voeten goed droog te maken (ook tussen je tenen). Tot slot: trek iedere dag schone sokken aan.
Loop je rond met voetklachten?
Hoe verzorg ik mijn nagels
Niet alleen je voet zelf, maar ook je nagels hebben de juiste verzorging nodig. Het is daarom goed om regelmatig je nagels te knippen. Gebruik daarvoor wel een nagelschaartje, want zo kun je je nagels beter inkorten. Het is namelijk belangrijk dat je ze niet te kort maak. Als je dat wel doet, loop je, zowel letterlijk als figuurlijk, kans op een ontstoken nagelrand of een ingescheurde nagel. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je nagels recht knipt en dat je de hoekjes er niet afhaalt, zodat je ingegroeide nagels kunt voorkomen.
Zijn er ook oefeningen die ik voor mijn voeten kan doen?
Net als met elk ander lichaamsdeel, kun je ook je voeten fit en soepel houden door ze een beetje te trainen. Zeker als je merkt dat je last hebt van je voeten of enkels, is het belangrijk dat je er mee aan de slag gaat. Je kunt namelijk ook thuis al oefeningen doen die de spieren in je voet sterker maken. Zo kun je ‘s ochtends even een paar minuutjes nemen om je tenen uit te strekken of op je tenen te gaan staan. Zelfs een voorwerp oppakken met je tenen kan een goede oefening zijn.
Meer vragen?
Gelukkig zijn er dus een heel aantal dingen die je gewoon vanuit huis kunt doen om je voeten goed te verzorgen. Als je toch nog rondloopt met klachten, is het altijd goed om naar een specialist te gaan. Maar ook als je geen problemen hebt, is het regelmatig bezoeken van de pedicure een goede aanwinst op je voetverzorging. Heb je nog meer vragen over je voeten of wil je graag ergens bij geholpen worden? Neem dan gerust contact op.
-
Na een dag uren te hebben gewandeld, kan het voelen alsof je benen nog net niet loslaten en je je voeten praktisch mee moet slepen. Dat is gewoon vermoeidheid. Zeker als je net die nieuwe schoenen hebt aangedaan die dag, kunnen je voeten best even zeer doen.
-
Je schamen voor je voeten is natuurlijk niet de bedoelingen. Toch is het voor veel mensen de realiteit. Is het eindelijk weer zomer, durf je eigenlijk niet open schoenen te dragen omdat je eeltplekken dan zichtbaar zouden kunnen zijn.
-
Je voeten zijn de dragers van je lichaamsgewicht. Je kunt je daarom wel voorstellen dat ze op een dag veel te verduren hebben. Vooral als jij op je werk veel kilometers maakt. Je staat, loopt en bent te vinden op allerlei verschillende plekken.
-
Waar je ook bent, één ding is zeker: jij houdt altijd je schoenen aan. Alleen al het idee dat je ze moet uittrekken waar anderen bij zijn, doet je ineenkrimpen van schaamte. De eerste keer dat je je schoenen moet uittrekken bij een nieuwe partner is een gênant moment.
-
Oké, heel fijn hoor dat zonnetje. Maar er zitten toch echt wat nadelen aan het vrouw-zijn in de zomer. Je áltijd moeten scheren bijvoorbeeld, uitgelopen make-up bij hitte en een permanente kledingcrisis (‘Is deze rok niet te kort?
-
Ik was altijd een heel actief persoon. Ik had een intensieve baan in de zorg, sportte veel en zorgde voor het huishouden en mijn twee zoons.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.