voetverzorging

Veelgestelde vragen over voetverzorging voor thuis

Je wilt graag je leven op orde hebben. Daarom besluit je jezelf elke zondag avond eens goed te verzorgen, zodat je helemaal op en top de week kunt beginnen. Je doet een maskertje op, gevolgd door een warm bad en tot slot smeer je jezelf lekker in met een luxe lotion. Als herboren kruip je in je bed, waar je plots weer voelt hoe jouw ruwe voeten langs je gladde benen strijken. Weer heb je er niet aan gedacht, maar tijd om naar de pedicure te gaan heb je ook niet.

Waarom is goede voetverzorging zo belangrijk?

We staan vaak niet bij onze voeten stil, terwijl zij er juist voor zorgen dat we niet stil hoeven te staan: ze brengen ons overal naartoe en leggen kilometers af per dag. Ondertussen stoppen wij ze soms ook nog eens in krappe, stugge of hooggehakte schoenen. Onze voeten hebben dus best veel te verduren en verdienen daarom ook voldoende aandacht. Want iedereen kan namelijk voetklachten krijgen.

Wat kan ik doen om voetklachten te voorkomen?

Door bewuster met je voeten om te gaan op een dagelijkse basis, kun je zelf al veel problemen voorkomen. Dit kun je al doen door de juiste schoenen te dragen. Kies bijvoorbeeld altijd voor schoenen die ruim genoeg zijn en die voldoende steun bieden aan je voeten. Zo kun je klachten als eelt, blaren, loszittende of ingroeiende nagels voorkomen. Ook als je veel sport is het belangrijk dat je je voeten goed ondersteunt en verzorgt, doordat je ze extra belast. Douche je bij je sportclub? Draag dan slippers om infecties te voorkomen.

Hoe houd ik mijn voeten schoon?

Over douchen gesproken… Velen vragen zich ook af hoe je je voeten goed schoonhoudt. Gelukkig hoeft het niet heel ingewikkeld te zijn. Het is het beste om je voeten dagelijkse te wassen, maar zonder zeep! Zo behoudt je namelijk de natuurlijke beschermlaag van je voeten. Als je wel een keer een milde zeep gebruikt, zorg dan dat je de zeepresten goed wegspoelt. Tussen je tenen kunnen er anders snel schimmels of bacteriën gaan zitten. Het is daarom ook belangrijk om je voeten goed droog te maken (ook tussen je tenen). Tot slot: trek iedere dag schone sokken aan.

Loop je rond met voetklachten?

Hoe verzorg ik mijn nagels

Niet alleen je voet zelf, maar ook je nagels hebben de juiste verzorging nodig. Het is daarom goed om regelmatig je nagels te knippen. Gebruik daarvoor wel een nagelschaartje, want zo kun je je nagels beter inkorten. Het is namelijk belangrijk dat je ze niet te kort maak. Als je dat wel doet, loop je, zowel letterlijk als figuurlijk, kans op een ontstoken nagelrand of een ingescheurde nagel. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je nagels recht knipt en dat je de hoekjes er niet afhaalt, zodat je ingegroeide nagels kunt voorkomen.

Zijn er ook oefeningen die ik voor mijn voeten kan doen?

Net als met elk ander lichaamsdeel, kun je ook je voeten fit en soepel houden door ze een beetje te trainen. Zeker als je merkt dat je last hebt van je voeten of enkels, is het belangrijk dat je er mee aan de slag gaat. Je kunt namelijk ook thuis al oefeningen doen die de spieren in je voet sterker maken. Zo kun je ‘s ochtends even een paar minuutjes nemen om je tenen uit te strekken of op je tenen te gaan staan. Zelfs een voorwerp oppakken met je tenen kan een goede oefening zijn.

Meer vragen?

Gelukkig zijn er dus een heel aantal dingen die je gewoon vanuit huis kunt doen om je voeten goed te verzorgen. Als je toch nog rondloopt met klachten, is het altijd goed om naar een specialist te gaan. Maar ook als je geen problemen hebt, is het regelmatig bezoeken van de pedicure een goede aanwinst op je voetverzorging. Heb je nog meer vragen over je voeten of wil je graag ergens bij geholpen worden? Neem dan gerust contact op.

Datum: 24 april 2022