Zeg je schimmel- of kalknagels maar vaarwel
In het zwembad of de sauna ben jij altijd bang dat iemand naar je voeten kijkt. Je schaamt je namelijk voor die lelijke, verkleurde, brokkelige en verdikte nagels. Je ervoor schamen helpt echter niet. Een bezoek brengen aan de voetzorgspecialist wél. Zij weet raad met al jouw nagelproblemen en helpt je er vanaf!
Zijn kalknagels hetzelfde als schimmelnagels?
De begrippen ‘kalknagel’ en ‘schimmelnagel’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee totaal verschillende aandoeningen. Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel genoemd, maar een kalknagel hoeft geen schimmelnagel te zijn! Maar hoe zie je dan het verschil?
Kalk vs. schimmel
Een kalknagel ziet er sterk verdikt uit en is doorgaans wit of geel van kleur. Een schimmelnagel is, de naam zegt het al, geïnfecteerd door een schimmel en soms verdikt en geelbruin verkleurd. Als de nagel erg dik wordt, kan het dragen van schoenen zelfs pijnklachten geven. Om er zeker van te zijn of het om een schimmelnagel gaat, is het verstandig om een schimmeldiagnostiek uit te laten voeren. Ook huidschilfers kunnen worden onderzocht. Het is namelijk niet altijd duidelijk of het een huidschimmel betreft of dat bijvoorbeeld eczeem of psoriasis de oorzaak is.
Misverstand over de oorzaak
Het is een groot misverstand om te denken dat een gebrek aan hygiëne de oorzaak is van je schimmelnagels. Ze kunnen ontstaan door besmetting in bijvoorbeeld gezamenlijke doucheruimtes van kleedkamers, zwembaden of sporthallen. Draag daarom altijd slippers als je je douche deelt met andere mensen.
Voorkomen is beter dan genezen
Er zijn nog meer tips waardoor je de kans op besmetting zo klein mogelijk houdt:
- gebruik niet teveel zeep en spoel zeepresten goed af
- desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
- droog je voeten altijd goed af, ook tussen de tenen
- draag bij voorkeur sokken van wol of katoen
- draag goed passende leren schoenen
- wissel regelmatig van schoenen
Een verkleuring van je nagel kan uitgroeien tot een echt voetprobleem
Voetzorgspecialist
‘Het is altijd verstandig om naar een voetzorgspecialist te gaan wanneer je last hebt van probleemnagels’, legt voetzorgspecialist Fleur Wagenaar uit. ‘Een verkleuring van je nagel kan nog zo onschuldig lijken, maar het kan uitgroeien tot een echt voetprobleem. Hoe eerder ik kan starten met de behandeling, hoe sneller jij van je schimmel- of kalknagels af bent!’
Schimmeldiagnostiek biedt zekerheid
Fleur is bevoegd om die schimmeldiagnostiek voor je uit te voeren. ‘Ik stuur een stukje nagel of huid op naar het laboratorium van het UMC St. Radboud in Nijmegen, waar wordt vastgesteld of er een schimmel aanwezig is. Naar aanleiding van de uitslag van het onderzoek stel ik een behandelplan voor je op.’
Voor allerlei soorten probleemnagels
Met welke nagelklachten kun je terecht bij Fleur?
- ingegroeide nagels
- schimmelnagels
- misvormde nagels
- zwakke nagels
- ontbrekende nagels
- beschadigde / versplinterde nagels
- kapotte nagelhoeken
- kalknagels
Voetentips!
Elke maand geeft Fleur een tip of advies met betrekking tot je voeten. Dit keer worden schimmel- en kalknagels behandeld. Fleur: ‘Er zijn veel factoren die je huid toegankelijk maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer 5, en is bevolkt met huidbacteriën die een natuurlijke barrière tegen ongewenste schimmels vormen. Het gebruik van zeep lost een gedeelte van het vetlaagje op. Als je je voeten vaak wast, kan de zuurgraad onvoldoende herstellen. Daarom is het verstandig om je voeten na het douchen in te smeren met een huidneutrale lotion.’
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.