Af van acne met huidtherapie
Acne is een ongevaarlijke huidaandoening, maar voor veel mensen psychisch erg belastend. Veel mensen die last hebben van acne ontwikkelen een negatief zelfbeeld. Zeker wanneer de acne na de puberteit aanhoudt, sommige mensen houden tot ruim na hun dertigste last van acne.
Acne doet wat met je
Nine (36): ‘Ik hoop al jaren dat mijn huid eindelijk eens wat beter wordt. Inmiddels ben ik geruime tijd volwassen, en heb ik de ergste acne achter me gelaten. Maar nu die vervelende puistjes zijn vertrokken, ben ik opgezadeld met littekens. Ik baal er vreselijk van. Mijn hele puberteit en adolescentie was ik vreselijk onzeker en droeg ik lagen make-up. En nu heb ik nog steeds het gevoel dat ik mijn huid moet verbergen. Het doet echt wat met je.’
Wanneer spreken we van acne?
Er wordt gesproken van acne wanneer poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen resulteren in ontstekingen in de huid. Dat zie je doordat de ontstekingen rode bultjes en puistjes worden. De meest voorkomende oorzaak van acne is hormonaal, maar ook je genen spelen een rol.
Behandelen
Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. De ene persoon heeft flinke ontstekingsverschijnselen, een ander heeft met name mee-eters. De ernst van de huidaandoening, de klachten, de hoeveelheid littekens en leeftijd en geslacht zijn allemaal factoren die meespelen in het bepalen van de meest effectieve behandelmethode. Het gebruik van zeep en peuteren verergert acne in alle gevallen. Zeep verstoort namelijk de zuurgraad van de huid, en doordat je handen nooit helemaal schoon zijn blijven er bacteriën op de huid achter. Ook zelf gaan uitknijpen is af te raden. Dit kan namelijk leiden tot meer ontstekingen en littekens.
Huidtherapie helpt
Wat helpt dan wel? Als je veel last hebt van acne is het slim om naar een huidtherapeut te stappen. Er zijn verschillende therapieën die de huidtherapeut kan toepassen.
- fractional CO2 laserbehandeling
- manuele therapie van de huid
- dieptereiniging van de huid door medische/chemische peelings
- rood/blauw lichttherapie
- licht- en lasertherapie
- camouflagetherapie
- littekentherapie
- adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens
Deskundig advies
Nine: ‘Omdat ik nu vooral last heb van littekens, raadde Yolande van Medikos mij de littekentherapie door middel van laser aan.’ De laser stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen, wat zorgt voor een egalere huidstructuur. Dit vermindert de acnelittekens aanzienlijk. ‘Ik ben zo blij dat ik de stap naar de huidtherapeut gewaagd heb. Yolande luisterde echt naar me en keek echt naar wat mijn huid nodig heeft. Mijn huid oogt nu zo veel mooier dan daarvoor, en bovendien weet ik nu veel beter hoe ik mijn huid kan behandelen door de deskundige adviezen. Mijn algehele zelfvertrouwen is ervan toegenomen!’
Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne
Vergoeding
Veel behandelingen van de huidtherapeut zijn niet opgenomen in je basisverzekering. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, bestaat de kans dat de eerder genoemde therapieën (deels) wel vergoed worden. Zoek van te voren uit of je aanvullend verzekerd bent, en om wat voor aandoening het gaat. De huidtherapeut is vaak direct toegankelijk, maar soms is een verwijzing van een arts noodzakelijk voor de vergoeding van de zorgverzekeraar. Behandelingen tegen acne worden tot de leeftijd van 18 jaar vergoed uit de basisverzekering, en vanaf 18 wordt de behandeling mogelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. Littekentherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering tot 18 jaar. Ben je 18 jaar of ouder? De eerste 20 behandelingen dien je dan zelf te betalen. Vanaf behandeling 21 neemt de zorgverzekeraar de kosten voor de behandelingen voor haar rekening. Bekijk voor jouw mogelijke vergoeding je polis, of neem contact op met je zorgverzekeraar.
Over Medikos
Medikos is een medisch cosmetisch centrum waar je het allerbeste vindt op het gebied van professionele huidtherapie, huidverjonging, lasertherapie en beauty- en schoonheidsbehandelingen. Eigenaresse en huidtherapeute Yolande Werkman en de andere huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten staan klaar jouw huid weer te laten stralen. Je krijgt bij Medikos altijd een op maat gemaakte behandeling die leidt tot een optimaal resultaat. Medikos is aangesloten bij de beroepsvereniging: de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit Register draagt zorg voor het bijhouden en registreren van alle nascholing en alles wat nodig is om de kwaliteit te waarborgen.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.