Zo signaleer je TOS bij je kind
Heeft jouw kind vaak moeite om op een bepaald woord te komen, vertelt het vaak hetzelfde verhaal of maakt het veel fouten in zinnen? Dan bestaat de kans dat er sprake is van een taalontwikkelingsstoornis, oftewel TOS.
Wat is TOS?
Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat een taalontwikkelingsstoornis zo vroeg mogelijk herkent wordt, zodat de juiste hulp kan worden geboden. Bij een kind met TOS wordt taal minder goed verwerkt in de hersenen. Dit komt omdat de verbindingen tussen de hersengebieden anders lopen, waardoor ze moeite kunnen hebben met het onthouden, leren of herhalen van woorden en klanken. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat de stoornis zich beperkt tot taal alleen. Het zegt dus niets over het intelligentieniveau van het kind.
Kenmerken van TOS
TOS kent verschillende kenmerken. We zetten er een paar op een rijtje:
- weinig woorden kennen
- moeite hebben om op een woord te komen
- vaak hetzelfde vertellen
- vaak dezelfde woorden gebruiken
- slecht verstaanbaar spreken zonder beperking in mondmotoriek
- veel fouten in zinnen maken
- erg korte zinnen maken
- vaak niet begrijpen wat er verteld wordt
- dichtklappen of ‘weet ik niet’ zeggen als een vraag gesteld wordt
- weinig praten, stil zijn
- praten met veel denkpauzes, stopwoorden en herhalingen
- driftig worden als kind niet begrepen wordt
- irritatie als kind zelf iets niet begrijpt
Een specialist op het gebied van taal en spreken kan helpen bij TOS
Vroegtijdig herkennen
Wanneer TOS vroegtijdig wordt herkend, kunnen problemen met communicatie, leren en gedrag worden voorkomen. Het is echter vaak wel moeilijk om TOS te signaleren, omdat kinderen belangrijke mijlpalen in de taalontwikkeling vaak op verschillende leeftijden halen. Als je het vermoeden hebt dat je kind TOS heeft, is het verstandig om contact op te nemen met een specialist op het gebied van taal- en spreken, zoals een logopedist. Zij beschikken over verschillende materialen om TOS te signaleren.
Wist je dat…
- … maar liefst 5% van alle kinderen te maken krijgt met TOS?
- … meertaligheid de kans op TOS kan vergroten?
- … TOS een aangeboren neurobiologische ontwikkelingsstoornis is?
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Geen contact kunnen maken met je kind is voor een ouder een lastige beproeving. Je kunt er erg onzeker van worden en de schuld bij jezelf zoeken. Wanneer je kind na een lange periode van onzekerheid dan de diagnose autisme krijgt, volgt een aanpassingsperiode. Het valt vaak niet mee om om de belevingswereld van je kind te begrijpen en te communiceren met je non-verbale kind.
-
Zo’n twee tot zes procent van de schoolgaande kinderen heeft ermee te maken: ADHD. Meestal wekt dit een beeld op van hyperactieve kinderen die hun aandacht maar niet bij de les kunnen houden. Het drukke gedrag dat hiermee gepaard gaat wordt vaak niet begrepen en zelfs bestraft.
-
Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je een schorre stem hebt. Bijvoorbeeld omdat je herstellende bent van een verkoudheid, de avond ervoor een iets te leuk feestje hebt gehad of de longen uit je lijf hebt geschreeuwd bij het toejuichen van jouw favoriete voetbalclub.
-
Als ouder wil je het liefst zo snel mogelijk kunnen communiceren met je kind. Zo is de betekenis achter de tranen van je kind niet alleen maar giswerk en kun je je kind beter helpen.
-
Communicatie maakt een groot deel uit van het dagelijks leven. Duidelijk en verstaanbaar communiceren is dus van levensbelang.
-
Wanneer je als kind of volwassene te maken krijgt met een stoornis in een alledaagse bezigheid zoals spreken, ademen of horen, kan dit erg ingrijpend en belemmerend zijn.
-
Bij kinderen met Downsyndroom verloopt de taalontwikkeling trager. Daarom heeft logopedie al vanaf het eerste levensjaar een belangrijke meerwaarde.