moe

Voel je je altijd moe en futloos?

Heb je last van klachten als vermoeidheid, pijnklachten, een druk gevoel of zit je gewoon niet lekker in je vel? Het valt niet mee om er dan zelf achter te komen wat de oorzaak hiervan is. Anna Bron kan je hierbij helpen. Ze werkt in haar manuele praktijk in Drachtstercompagnie met het 6-domeinenmodel. Wat is dit model, en hoe staat dit bij tijdens een behandeling?.

Op zoek naar de oorzaak

Iedere ochtend is het opnieuw een gevecht. Op tijd uit bed komen zit er al tijden niet meer in. Eigenlijk heb je gewoon de energie niet meer om echt van je dagen te genieten. Je doet wat je moet doen en ploft weer neer op de bank. Klinkt dat herkenbaar? Steeds meer mensen in de moderne samenleving hebben last van klachten als vermoeidheid, stress en spanning. Wanneer je naar de huisarts gaat, worden vaak maar een paar aspecten van je leven benaderd. Iets meer bewegen en gezond eten, en je komt er wel weer bovenop. Maar de oorzaak van je vermoeidheid kan ergens anders liggen. Hoe kom je hier vervolgens achter?

De zes domeinen

Het 6-domeinenmodel ziet je gezondheid als iets dat afhankelijk is van zes factoren, of domeinen. Dit zijn je ademhaling, je immuunsysteem, voeding, slaappatroon, stress en beweging. De zes domeinen hangen allemaal met elkaar samen. Veel stress kan bijvoorbeeld invloed hebben op je slaapritme. Je lichaam maakt ’s ochtends het stresshormoon cortisol aan om je wakker en alert te maken. Wanneer je gaat slapen zou je lichaam dit cortisolniveau weer verlaagd moeten hebben. Bij chronische stress is dit alleen niet het geval. Je lichaam blijft zo in actieve modus staan. Dan kun je geen oog dicht doen. Vaak verandert hierbij ook je eetpatroon en dat heeft dan weer effect op je immuunsysteem.

Je lichaam uit balans

Wanneer een van de domeinen in je leven uit balans is, kan zo een schakeleffect ontstaan waardoor je hele lichaam uit balans raakt. Je hersenen zullen het lichaam zo aansturen dat alles zo goed mogelijk blijft werken. Dit gebeurt meestal zonder dat je het doorhebt. Maar wanneer je lichaam te lang bezig is met het verhelpen van een disbalans, komen er op den duur klachten. Lange nachten worden aangevuld met hoofdpijn, een vermoeiende dag eindigt met schouderklachten. Daardoor slaap je weer slecht en word je de volgende ochtend wéér moe wakker. Het is dus zaak om deze vicieuze cirkel te doorbreken om van je klachten af te komen.

Behandeling op maat

De grote vraag is natuurlijk: hoe kun je dat doen? Anna Bron van Vrijerbewegen.nl in Drachtstercompagnie kan je hierin bijstaan. Anna behandelt vanuit de visie van het 6- domeinenmodel. Je hele lichaam en levensstijl wordt bekeken. Door middel van een uitgebreide intake en vragenlijst pikt Anna de grootste oorzaken eruit en baseert daarop het vervolgtraject. Welke behandeling nodig is verschilt dus per persoon. Laat je hier zelf over informeren en neem contact op!

Welke behandeling nodig is, verschilt per persoon

Date: 11 november 2020