Lage rugpijn: je kúnt er vanaf komen!
Wist je dat vier op de vijf mensen weleens last heeft van lage rugpijn? Grote kans dat jij hier dus ook regelmatig mee geconfronteerd wordt. Nu is er een groot verschil tussen af en toe wat last, bijvoorbeeld doordat je te zwaar getild hebt, of dagelijks naar de pijnstillers moeten grijpen omdat je niet weet hoe je zitten of staan moet van de pijn.
Uit balans
Wanneer de pijn in je rug zoveel impact heeft op je doen en laten, is het verstandig om ernaar te laten kijken. Het kan dan wel zijn dat veel mensen er regelmatig last van hebben, maar dat wil niet zeggen dat het gewoon is of dat je het maar voor lief moet nemen. Pijn is een signaal van je lichaam dat er iets uit balans is en daar kan vaak wat aan gedaan worden.
Verschillende oorzaken
Rugpijn kan door veel verschillende dingen veroorzaakt worden en daarom begin ik in mijn praktijk Vrijerbewegen.nl altijd met een intakegesprek. Daaruit kan ik doorgaans afleiden waar ik de oorzaak van de pijn moet zoeken. Tijdens de Shiatsubehandeling kan ik vervolgens kijken hoe ik jou het best kan behandelen.
Shiatsu
Shiatsu is lichaamstherapie of massage die aan het begin van de vorige eeuw in Japan ontwikkeld is. ‘Shi’ betekent ‘vinger’, en ‘atsu’ betekent ‘druk’, en dat is eigenlijk precies wat Shiatsu is. De behandelaar oefent met duimen, handpalmen en vingers druk uit op bepaalde plaatsen op het lichaam. Deze plaatsen komen overeen met de energiebanen, ook wel meridianen genoemd, uit de acupunctuur.
Shiatsu is dé manier om af te rekenen met rugpijn
Blokkades
Tijdens een behandeling kan ik blokkades in die energiebanen verwijderen, waardoor de energie weer vrij kan stromen en je organen weer in balans komen. Het klinkt misschien vreemd, maar wanneer de meridiaan van je blaas geblokkeerd is, kan dat rugpijn veroorzaken. Datzelfde geldt voor de meridiaan van je galblaas. De Shiatsumassage verbetert de doorbloeding én zorgt gelijktijdig ook voor ontspanning in je spieren. En die ontspanning ervaar je zelfs nog dagen na de behandeling!
Zelfherstellend vermogen
Je lichaam wordt als het ware wakker geschud en dat activeert het zelfherstellend vermogen. Pijn is een gevolg, en geen oorzaak. Het is dus ook belangrijk dat je die oorzaak wegneemt of er anders mee om leert gaan. Heb je een zittend beroep? Zorg dan dagelijks voor voldoende beweging. Moet je vaak zwaar tillen? Ik kan je leren hoe je dit op een verantwoorde manier doet. Je leefstijl kan namelijk bijdragen aan het ontstaan, maar vooral ook aan het voorkómen, van rugpijn. Wanneer je mijn adviezen naleeft, is de kans groot dat jouw rugpijn verleden tijd is!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Als je last hebt van rugklachten, kan dat je dagelijkse activiteiten behoorlijk moeilijk maken. Gelukkig zijn er handige tips die je kunt volgen om rugpijn te voorkomen en te verminderen.
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Toen Margot (62) googelde op ‘pijn in heup’ schrok ze best van wat ze allemaal te lezen kreeg. Toch was er ook veel herkenning: pijnlijke onderrug en pijnuitstraling langs de heupen, benen en soms zelfs tot aan de voet. Vooral de pijn in haar heup begon haar steeds meer te beperken in haar dagelijks leven.
-
Regelmatig heeft Paula Kobayashi-van Luit ze over de vloer: mensen met rug-, schouder- en nekklachten. Bijvoorbeeld door verkeerd of te veel zitten.
-
We leven in een maatschappij waarin we onder druk komen te staan, door werk, relatie, enzovoorts. Hierdoor kunnen we uit balans raken. Door alle hectiek vergeten we onszelf nog wel eens, maar wanneer je lichaam seintjes geeft, bijvoorbeeld door pijn, is het belangrijk om hiernaar te luisteren.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Thuiswerken ging van een uitzondering naar de norm, toen iedereen geadviseerd werd zo veel mogelijk de werkvloer te vermijden. De eetstoelen, keukentafels en laptops zijn alleen amper een vervanging voor de kantoorstoelen en bureaus op kantoor. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van rug-, nek- en schouderklachten.
-
‘De pijn schiet vaak als een bliksemschicht door mijn rug’, vertelde Wilma me aan de telefoon. Ze had al heel lang last van die afschuwelijke zenuwpijnen en door de jaren heen was er nog steeds geen heldere diagnose of een oplossing gevonden. Soms ging het een periode goed, maar dan ineens was het er weer.
-
Chris wist aan het eind van de dag meestal niet meer hoe hij staan moest. En dat valt niet mee wanneer je een winkel hebt. Zijn onderrugklachten straalden vaak uit naar zijn benen.