‘Door de borstreconstructie voel ik mij eindelijk weer vrouw’
Chelle (36 jaar): ‘Na mijn borstamputatie als gevolg van borstkanker voelde ik me een stuk minder sexy. De vrouwelijke jurkjes en topjes die ik voorheen graag droeg, liet ik in de kast hangen. Om over mijn mooie lingerie maar te zwijgen…’
Onzekerheid
‘En hoewel ik blij was dat ik na het herstel van mijn ziekte mijn favoriete sport weer kon oppakken, zwemmen, voelde ik me ontzettend onzeker als ik baantjes aan het trekken was in het water. Ik had het gevoel dat iedereen naar mij keek, en op mijn naar mijn gevoel incomplete lichaam lette. Soms ging ik zelfs spiegels uit de weg om mezelf niet te hoeven zien. Soms probeerde ik mijn ontevredenheid met mijn eigen lijf af te zwakken: ik was nu toch ‘schoon’ verklaard? Waarom ‘klaagde’ ik dan?’
Ziek
‘Maar de manier waarop ik naar mezelf keek na mijn ziekte en hoe ik mij voelde, had een grote impact. Mijn onzekerheid speelde me namelijk niet alleen parten tijdens het sporten, maar werkte ook door bij het weer oppakken van mijn werk. Was ik een presentatie aan het voorbereiden, dacht ik alleen maar aan of mensen zouden zien dat ik ziek ben geweest. En ondanks dat ik een heel lieve man heb, vond ik het lastig om de intimiteit in mijn relatie op te zoeken. Ik stortte mijn hart uit bij een vriendin die ik had leren via een lotgenotengroep. Van haar wist ik dat zij een borstreconstructie had ondergaan. Niet dat dat aan haar te merken was overigens. Haar vrouwelijkheid en schoonheid komen volkomen natuurlijk over.’
Kennismaking
‘Door de positieve ervaringen van mijn vriendin besloot ik een eerste kennismakingsafspraak te maken bij dokter Fabré. Ik vuurde al mijn vragen op hem af: wat kon ik verwachten? Na deze afspraak werd mij op het hart gedrukt dat ik alle tijd moest nemen om erover na te denken. En erover nadenken, dat heb ik gedaan. Natuurlijk leek het me zwaar om na een heftige tijd van behandelingen en therapie weer onder het mes te gaan, en weer een tijd te moeten revalideren. En eigenlijk stond mijn hoofd helemaal niet naar witte jassen, kale muren en een vreemd bed.’
‘Deze operatie een belangrijk onderdeel van mijn herstel geweest’
Borstreconstructie
‘Maar na alle voordelen en nadelen tegen elkaar hebben opgewogen, besloot ik er toch voor te gaan. Op 3 mei was het dan zover: mijn borstreconstructie. Samen het zijn team heeft de kundige en menselijke dokter Fabré mij mijn vrouwelijkheid weer teruggeven. En de kliniek deed trouwens helemaal niet als een ziekenhuis aan: wat een sfeervolle, rustige ruimte (en wát een zacht bed). Na de operatie volgde een revalidatie van tweeënhalve maand. Maar dit was het allemaal waard, want wat ben ik blij met mijn borsten!’
Herstel vieren
‘Zo erop teruggekeken, is deze operatie een belangrijk onderdeel van mijn herstel geweest. Eindelijk voel ik me weer mezelf en kan ik me hélemaal richten op het vormgeven van mijn leven na mijn ziekte. Nu alle operaties achter de rug zijn, hebben mijn man en ik besloten om mijn herstel te vieren met een strandvakantie. Even ertussenuit, blik op oneindig en alleen maar genieten van die blauwe zeeën en witte stranden. En wat er in mijn koffer zit? Mijn mooiste bikini’s, jurkjes en lingerie natuurlijk.’
Facts
Feiten over borstreconstructies:
- Van de 15.000 vrouwen die jaarlijks de diagnose ‘borstkanker’ krijgen, overleven er steeds meer.
- Het is wetenschappelijk aangetoond dat een borstreconstructie bijdraagt aan het herstel van borstkanker. De borstreconstructie vermindert namelijk de psychologische, sociale en seksuele nadelen die samenhangen met het verlies van een borst.
- In sommige gevallen is er ook borstreconstructie van eigen weefsel mogelijk, zoals de DIEP-lap methode. De plastisch chirurg kan beoordelen welke reconstructiemethode geschikt is voor jou.
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.