Dear stress, let’s break up!
Osteopathie kan helpen bij het verminderen van verschillende klachten. Dit keer staat stress centraal. Pak er een kop thee bij: lees alles over stress, én hoe een osteopaat jou hiermee kan helpen!
Bomvolle agenda
Tegenwoordig telt elke minuut. We proppen ons eigen leven, én dat van onze dierbaren, in een strak regiem van presteren. En dat lijken we ook te verwachten van een ander. Werk, gezin, hond, paard, familie en sociale contacten: de lijst lijkt oneindig. Daarnaast moet alles perfect worden gedaan, nauwkeurig onderhouden, én vrolijk worden vastgelegd op Facebook en andere social media. Zo wordt elk uurtje nuttig ingevuld. Er is geen ‘ikzitlekkerinmijnchillpaktijd’ te bekennen.
Beschermmechanisme
Als je bovenstaande leest, word je dan ook spontaan moe? De haast, de drukte, spanning en de stress die jouw leven ‘bepaalt’. Wist je dat stress oorspronkelijk bedoeld was om je te beschermen? Bij stress komen hormonen vrij die energie vrijmaken waardoor je in staat bent om te vechten of te vluchten: je hartslag verhoogt, je ademhaling wordt intenser en je spieren spannen zich aan.
Stress & spanning
In de oertijd was dit een levensreddend mechanisme, maar tegenwoordig kan het je letterlijk ziek maken. Omdat je bijna elke dag druk bent, heeft je lichaam geen tijd om zichzelf te herstellen. De stress en spanning blijven in je lichaam zitten. Je zult niet de eerste zijn die hierdoor een burn-out krijgt.
Tegenwoordig heeft bijna iedereen stress
Extra energie
Er zijn meerdere systemen die ervoor zorgen dat je je kunt aanpassen aan korte stressperiodes. Op deze manier kun je nét dat laatste stukje geven tijdens de training, of net wat harder werken om die belangrijke deadline te halen. Jouw lichaam maakt alleen geen onderscheid tussen verschillende vormen van stress, en draait dus overuren om het allemaal vol te houden wanneer er sprake is van langdurige stress.
Klachten
Uiteindelijk zullen er klachten ontstaan omdat de balans verstoord is. Klachten als concentratieproblemen, slecht slapen, spijsverteringsproblemen, pijnklachten, hoofdpijn en een slechte weerstand kunnen voorkomen als jouw lichaam langdurig onder stress heeft gestaan.
Herstel
Het lichaam kan pas herstellen als de stressfactor wordt opgeheven. Hier komt de osteopaat in beeld. Het is moeilijker om te ontspannen met pijnklachten waarvan de oorzaak onduidelijk is. Wanneer de herstelperiode te kort is, geeft dat ook weer nieuwe klachten, en zo beland je in een vicieuze cirkel.
Herstelstand
Wanneer jouw pijnklachten verminderd of opgelost kunnen worden, kom je lekkerder in je vel te zitten. De osteopaat kan ervoor zorgen dat de pijnklachten verminderen of helemaal verdwijnen, zodat ook de herstelstand van je lichaam beter kan functioneren. Wanneer de oorsprong van de klacht in beeld is gebracht, kan hierop ingespeeld worden. Zo wordt de balans hersteld en kun je weer pijnvrij door het leven.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.