6 feiten en fabels over … niet kunnen slapen
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij. Niet kunnen slapen, je zult er maar last van hebben. Hoe komt dat toch en wat kun je eraan doen? Speciaal voor jou zes feiten en fabels over slapeloosheid.
Een power nap overdag kan het niet kunnen slapen in de nacht verergeren
Fabel: zo’n kort dutje van twintig à dertig minuten kan een positief effect hebben op je alertheid en productiviteit en hoeft geen slapeloosheid in de nacht te veroorzaken. Zorg er wel voor dat je zo’n power nap niet na het begin van de middag doet. Beperk het echt tot hooguit een halfuur, omdat het anders je nachtrust wel kan beïnvloeden.
Alcohol helpt tegen slapeloosheid
Fabel: natuurlijk kun je best slaperig worden van een slaapmutsje, maar het beïnvloed de kwaliteit van je slaap op een negatieve manier. Vaak is je slaap namelijk minder diep en onrustig en heb je meer kans op slaapapneu en snurken.
Ouderen hebben evenveel slaap nodig als jongeren
Feit: de meeste volwassenen functioneren goed met gemiddeld zeven tot negen uur slaap. Alhoewel ouderen regelmatig kampen met het probleem dat ze niet kunnen slapen – het slaappatroon verandert vaak bij het ouder worden – hebben ze nog wel dezelfde hoeveelheid slaap nodig.
Je kunt slapeloosheid altijd genezen met medicijnen
Fabel: alhoewel medicijnen vaak kunnen helpen, moet je het beslist niet als een wondermiddel zien. Het is een tijdelijke oplossing, je kunt slapeloosheid er dus niet mee genezen, en vaak is slaapmedicatie ook nog eens verslavend. Het is beter om de onderliggende oorzaak te vinden van het niet kunnen slapen. Is er wellicht sprake van stress, angst of pijn?
Het is beter om de onderliggende oorzaak te vinden van het niet kunnen slapen
Stress en pijn kunnen slapeloosheid veroorzaken
Feit: stress kan leiden tot piekeren en dat kan je ‘s nachts behoorlijk uit je slaap houden. Gedoe op je werk, narigheid in je privéleven, onzekerheid, faalangst: de redenen kunnen legio zijn. Niet kunnen slapen kan ook veroorzaakt worden door pijn. Juist door je zo bewust te zijn van de pijn, ga je verkrampen waardoor nog meer plekken in je lijf pijn gaan doen. Het gevolg? Het wordt nog lastiger om in slaap te vallen.
Niet kunnen slapen? Hypnotherapie helpt!
Feit: met hypnotherapie bereik ik mooie resultaten. Ongeacht welke oorzaak er onder het niet kunnen slapen ligt. Met hypnotherapie breng ik je naar een staat (trance) van waaruit je via het onbewuste contact maakt met wat er op dat moment is. Soms heeft je slapeloosheid met een trauma of angst te maken. Door met zo’n trauma- of angstdeel contact te maken, geef je dat deel aandacht en ruimte waardoor de energie kan gaan stromen. Bij pijn leer ik je hoe je jezelf in een meer ontspannen toestand kunt brengen. Vechten tegen pijn verkrampt en zorgt voor nog meer pijn. Met bewuste aandacht naar je pijn gaan verzacht. Deze overgave brengt rust en juist dát zorgt ervoor dat je beter in slaap kunt vallen.
Welterusten
Niet kunnen slapen: je zult er maar last van hebben. Blijf er niet mee rondlopen. Hypnotherapie helpt je. Een goede nachtrust is zó belangrijk. Dat verdien jij toch ook? Wacht niet langer met contact opnemen, des te eerder kun jij weer lekker slapen. Welterusten!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.