Waarom afvallen niet lukt
Het hebben van overgewicht verhoogt het risico op aandoeningen en ziektes. Dat wil niet zeggen dat iemand met een gezond gewicht niet ziek kan worden. Er spelen meer factoren een rol. Toch is één ding zeker: een gezond gewicht met een gezond voedingspatroon verlaagt het risico. Maar hoe krijg je een gezond gewicht?
Gezond eten
Iedereen heeft een andere definitie van ‘gezond eten’. Gezond eten betekent dat je zo puur en onbewerkt mogelijk eet. Veel producten die uit een fabriek komen, bevatten suiker, zout en (trans)vet. En hoe goedkoper het product, des te goedkoper de grondstoffen en des te slechter de kwaliteit van grondstoffen. Suiker, zout en slechte vetten zijn namelijk niet duur.
Kant-en-klaar
‘Ik zie het veel gebeuren bij mij in de praktijk’, vertelt gewichtsconsulent Miranda Slagter-Zwier. ‘Mijn cliënten denken dat ze gezonde keuzes maken, maar eigenlijk is dat niet zo. Er zijn veel verpakkingen die claimen vet- en suikervrij te zijn, zoals fruityoghurt. Maar fruityoghurt kan niet opboksen tegen yoghurt met vers fruit. Eigenlijk horen geen enkele klant-en-klaarproducten thuis in een gezond eetpatroon. Kies je voor Cup-a-Soup? Het is beter om zelf een grote pan soep te maken, deze zijn ook prima in te vriezen!’
Gezonde snacks
Overdag zijn er genoeg lekkere tussendoortjes te eten:
- komkommer
- tomaatjes
- paprika
- een handje ongezouten of ongebrande noten
- een gekookt eitje
Eet gevarieerd!
Miranda: ‘Variëren is óók heel belangrijk! Eet niet elke dag hetzelfde. En gebruik alsjeblieft vet. Niet te veel uiteraard, maar dat geldt voor alles. Vet is heel belangrijk, alleen al voor de opname van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.’
‘Variëren is heel belangrijk!’
Hoeveelheid eten
‘Soms heb ik een cliënt die wel echt gezond eet, maar niet afvalt. Dan gaan we kijken naar de hoeveelheden die gegeten worden. Voor noten is één hand genoeg en dus niet een hele zak. Eén avocado op een dag is genoeg, twee is te veel. Dus ook voor gezond eten geldt dat je niet te veel moet eten. Of iemand neemt steeds eten bij een hongergevoel, terwijl het lichaam misschien vraagt om drinken. Vergeet dus zeker niet om voldoende water of thee te drinken.’
Boodschappenlijstje
Mogen wij je een heerlijke gezonde maaltijd aanbevelen? Of heb je gewoon zin in een wandeling naar de supermarkt? Neem dan deze ingrediënten mee voor een overheerlijke tonijnsalade:
- Blikje tonijn op water
- Paprikapoeder
- Chilipoeder
- Keltisch zeezout
- 2 theelepels Belgische mayonaise (zonder suiker)
- Appel
- Tomaat
- 1/3 komkommer
- Augurk
- Stronkje witlof
- 8 olijven
- Hand verse spinazie
Bereiding
Nu je alle boodschappen in huis hebt, kun je aan de slag! Open het blikje tonijn en knijp het water eruit. Doe de tonijn in een schaal en voeg hieraan de paprikapoeder, chilipoeder, Keltisch zeezout en mayonaise aan toe. Meng dit goed door elkaar. Snijd de appel, tomaat en komkommer in blokjes. Snijd de augurk in stukjes. Snijd de witlof in halve ringetjes. Voeg dit allemaal toe aan de tonijn, samen met de olijven en spinazie. Meng alles nog een goed door elkaar. Heerlijk als lunch en makkelijk mee te nemen naar het werk!
Professioneel advies en begeleiding
Ben je op zoek naar goed en professioneel advies of wil je begeleiding bij het afvallen? Dan kun je contact opnemen met A Love 4 Health. Soms kan er een andere oorzaak zijn dat je niet afvalt, maar dan is het verstandig om de huisarts te bezoeken.
-
Best lastig; je wilt gezond blijven, maar dat doe je niet door te veel of juist te weinig calorieën binnen te krijgen. Zo lang je iets te weinig calorieën dagelijks binnenkrijgt zul je langzaam, stukje bij beetje blijven afvallen. Krijg je sluipenderwijs iets te veel calorieën dagelijks binnen, tja, dan wacht het omgekeerde effect: je komt aan, elke dag weer een beetje.
-
Gezonder gaan leven kan al best lastig zijn. Maar het maakt het er al helemaal niet makkelijker op wanneer je niet optimaal gesteund wordt. Ook de mensen om je heen hebben namelijk invloed op jouw journey naar een gezondere leefstijl.
-
We weten allemaal dat die paar extra kilootjes niet goed voor ons zijn. Je staat natuurlijk liever niet puffend en hijgend bovenaan de trap.
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
20.000 sit-ups of 20.000 squats in 30 minuten? Je gelooft het misschien niet, maar toch kan het!
-
Grote kans dat je geen zin hebt om iedere avond uitgebreid in de keuken te staan. Met een vermoeiende werkdag achter de rug en een chaotische avond in het zicht, is de keuken dé plek die je op dat moment wil ontwijken.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Een gezonde leefstijl: we zouden het allemaal wel willen. Helaas is dat niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Een bakje chips op de bank, een wijntje op het terras… De verleiding is vaak toch best groot.