Au! Groeipijn!
Matthijs (6) ging altijd met plezier naar school. Tot twee maanden geleden. Hij kon zich ineens slecht concentreren, was snel afgeleid en was vooral moe. De oorzaak was dat hij de laatste tijd slecht sliep. Vrijwel iedere nacht werd hij wakker met hevige pijn in zijn schenen. Volgens de huisarts zijn het groeipijnen. Heel vervelend, maar volkomen onschuldig. Matthijs’ moeder had al van alles geprobeerd: wrijven, een warme kruik en soms zelfs een pijnstiller. Soms hielp het even, maar het kwam steeds weer terug.
Groeipijn
Ongeveer 30% van alle kinderen heeft tussen het 4de en 10de jaar weleens last van groeipijn. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is niet aangetoond dat de pijn daadwerkelijk iets met groeien te maken heeft. Waar de pijn dan wel door wordt veroorzaakt, is niet duidelijk. Wel is bekend dat het onschuldig is en vanzelf weer over gaat. De pijn wordt in beide schenen, knieën of bovenbenen gevoeld. Het kan in aanvallen voorkomen, maar ook continu worden gevoeld. Meestal is er overdag niets aan de hand, maar wordt het kind er ‘s nachts wakker van.
Huilend wakker
Het ene kind ondervindt er meer hinder van dan het andere. Bij Matthijs nam het duidelijk heel vervelende vormen aan. Bijna iedere nacht werd hij huilend wakker en aangezien dit al een aantal weken gebeurde, begon het gebrek aan slaap zijn tol te eisen. Vandaar dat zijn moeder mij op een gegeven moment belde. Als BSR Practitioner heb ik haar een tijd geleden van haar rugklachten afgeholpen en ze vroeg zich af of ik ook iets voor Matthijs kon betekenen.
Body Stress Release
BSR staat voor Body Stress Release. Letterlijk betekent dat het loslaten van lichaamsspanning. En dat is dus ook precies waar het om gaat. Wanneer we fysiek of mentaal stress ervaren, beschermt ons lichaam zich door spieren en ander weefsel aan te spannen. Hierdoor worden zenuwbanen onder druk gezet waardoor ze geen of minder signalen aan de hersenen kunnen doorgeven. Je kunt je voorstellen dat daar allerlei klachten door kunnen ontstaan. Met BSR geef ik het lichaam impulsen om die disbalans te herstellen, zodat het zelfherstellend vermogen van je lichaam zijn werk weer kan doen.
Soms hielp het even, maar het kwam steeds weer terug
Voor jong en oud
BSR is een heel zachte methode waarmee ik zelfs baby’s kan behandelen. Door een moeilijke zwangerschap of zware bevalling kan een baby bijvoorbeeld al bodystress hebben opgelopen. Bij grotere kinderen, zoals Matthijs, kan bodystress onder meer ontstaan door het letterlijke vallen en opstaan. Waar de oorzaak van de opgelopen bodystress ook ligt, het kan zich op een gegeven moment uiten als groeipijn. En bij Matthijs was dat duidelijk het geval.
Snel herstel
Volwassenen hebben doorgaans meer behandelingen nodig om van hun klachten af te komen, omdat zij jarenlange stress hebben opgebouwd, maar bij kinderen bereik je doorgaans vrij snel resultaat. Maar bij kinderen gaat het vaak sneller en dat was bij Matthijs ook het geval. Heel af en toe wordt hij nog wel wakker van zijn zere benen, maar de pijn is niet meer zo intens als eerst. Over het algemeen slaapt hij weer lekker door en heeft hij nergens last meer van.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Tintelingen en een doof gevoel in je vingers, ’s nachts wakker van de pijn?
-
Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten.
-
Spierpijn: we hebben er allemaal wel eens last van. Van stijve spieren bij het opstaan na een intensieve work-out, dagje klussen of tuinieren, tot aan pijnscheuten na het verrekken van een spier. Maar wanneer je dag na dag spierklachten ervaart, is het een ander verhaal.
-
Voor het eerst sinds lange tijd heb je weer eens fanatiek gesport. Het voelde heerlijk, maar de dag erna is het een stuk minder prettig.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten, kan dit je flink belemmeren in je dagelijks leven. Denk aan onder andere schouder-, rug- of nekklachten.
-
Pijnlijke spieren kunnen verschillende oorzaken hebben. Het uitoefenen van een bepaald beroep, een verkeerde (werk) houding, stress, onverwachte of juist een repeterende beweging, (mentale) overbelasting of onderbelasting kunnen voor spanning in de spieren en bindweefsel zorgen.
-
Het gaat maar niet over. Die pijn onderin je rug zit er al lang en het beperkt je soms behoorlijk in je dagelijkse bezigheden. Het is overigens niet alleen je rug die zeer doet, maar het trekt ook helemaal over je bil heen door naar je been.
-
Pijn en ongemak zijn een signaal van jouw lichaam dat er iets aan de hand is. Pas als je naar deze signalen gaat luisteren, kun je er iets aan veranderen. Dagelijks krijg je een bepaalde hoeveelheid spanning te verwerken.