Acne aanpakken bij de bron
Huidklachten zijn nooit fijn. Vaak is de weerslag op je mentale welzijn nog groter dan de fysieke belemmering. Wanneer je last hebt van veel onzuiverheden en puistjes, gaat dat vaak gepaard met onzekerheid, somberheid en frustratie. Acne is dan ook een erg vervelende huidaandoening wat vaak lastig te verhelpen is. Daarom is het belangrijk te kijken naar alle factoren die van invloed kunnen zijn.
Vervelende klachten
Wist je dat om en nabij 85% van de pubers en jongvolwassenen te maken hebben (gehad) met acne? Dat betekent dat het grootste deel van de mensen goed begrijpen dat de klachten enorm vervelend zijn. In sommige gevallen gaat acne niet over, of is het heftiger dan bij de meeste mensen. Ook kunnen volwassenen door bepaalde redenen te maken krijgen met acne. In al deze gevallen kun je je acne verbeteren door te kijken naar de oorzaken en welke huidverzorging daarbij past.
Ontstaan acne
Acne is een huidaandoening waarbij je zowel mee-eters en bultjes als puistjes en onderhuidse ontstekingen kunt krijgen. De ernst en duur van de aandoening kan erg verschillen. In de kern ontstaan de klachten doordat de talgklieren ontstoken raken. Dat gebeurt doordat de bovenste huidcellen sneller ‘verhoornen’ en daardoor de huid verstoppen. Bacteriën krijgen de kans om zich te vermeerderen waardoor ontstekingen ontstaan.
Verschillende soorten
Er zijn twee soorten acne die je kunt onderscheiden, namelijk inflammatoire en niet-infammatoire acne. Van inflammatoire acne is sprake wanneer de puisten en cystes ontstoken zijn. In dit geval is de huid erg onrustig, rood en pijnlijk. Niet-inflammatoire acne houdt in dat de mee-eters en puistjes wel aanwezig zijn, maar deze niet ontsteken. Acne komt voornamelijk voor op het gezicht, maar ook op je schouders, borst of bovenrug kan acne voorkomen.
Een huidprobleem is nooit een op zichzelf staand iets
Terug naar de bron
Maar waarom hebben sommige mensen langdurig en veel last van acne terwijl anderen praktisch nooit onzuiverheden hebben? In veel gevallen is dat terug te voeren op de hormoonhuishouding, onjuiste huidverzorging of leefstijl. Een huidprobleem is namelijk nooit een op zichzelf staand iets, het gaat altijd gepaard met oorzaken die niet altijd even zichtbaar zijn. Bij Instituut GAEA helpt Gea deze oorzaken op te zoeken en het huidprobleem bij de bron aan te pakken.
Oplossingen tegen acne
Aan de hand van een Environ Discovery treatment kan bekeken worden waar de problemen vandaan komen en welke behandelmethode het beste past bij jouw specifieke klacht. Vervolgens kan er gedacht worden aan een peelingkuur, vitaminekuur en eventueel een behandeling met de DF-machine. Andere mogelijkheden zijn voedingsadvies of een microneedlingbehandeling. En wist je dat behandelingen tegen acne in sommige gevallen vergoed wordt?
Meer weten?
Wil je meer weten over wat je kunt doen tegen acne? Of heb je een andere vraag omtrent huid(gezondheid)? Dan ben je bij Instituut GAEA aan het goede adres. Gea staat graag voor je klaar met raad en daad op het gebied van huidverbetering, -verjonging en -verzorging.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.