
‘Afvallen met de juiste begeleiding’
Linda: ‘Ik was als kind best dun, maar in de puberteit ben ik flink aangekomen. Daar was ik behoorlijk verdrietig over, en hoewel ik wel perioden had dat ik weer afviel, ben ik in mijn hoofd altijd dik gebleven.’
Zelfbeeld verbeteren
‘Ik had een hele weg te gaan om mijn zelfbeeld te verbeteren. Daar heb ik in de afgelopen jaren hard aan gewerkt, en daar hoorde ook gewichtsverlies bij. Na de bevalling van mijn zoontje, in februari 2017, wilde ik de stap zetten om mijn overgewicht kwijt te raken. Mensen in mijn omgeving zeiden nog dat ik de tijd moest nemen om die te laten verdwijnen. Ik dacht: ‘Nu is het gewoon klaar!’ Ik wilde begeleiding bij het afvallen, want zelf kon ik mijn gewicht moeilijk onder controle houden.’
Cambridge Weight Plan
‘Mijn nicht had het Cambridge Weight Plan-programma gevolgd en was daarmee flink afgevallen. Haar dochter, mijn achternicht, was er ook aan begonnen. Ik heb op internet gezocht naar meer informatie over Cambridge en las veel goede ervaringen. Dus ik dacht: ‘Dat moet wel iets goeds zijn.’ Daarna zocht ik naar een consulent bij mij in de buurt, en er was er één, Anita Kooijmans, letterlijk bij mij om de hoek. Een uitgelezen kans dus!’
Veel contact
‘Bij de intake werd ik gewogen en gemeten, en daaruit bleek dat mijn BMI te hoog was. Samen hebben we de aanpak besproken, en daarna ben ik van start gegaan met het programma. De eerste week vond ik verschrikkelijk, maar gelukkig kon ik Anita altijd appen als het moeilijk werd. Dat was erg fijn: ik had echt het gevoel dat we het samen deden doordat ik met alles bij haar terecht kan! In de zomer was ik bij een aantal barbecues, en daar nam ik gewoon mijn eigen eten mee. Ik kon gelukkig goed ‘nee’ zeggen.’
‘Ik flik dit!’
Basisvoedsel
‘Cambridge bleek een megasucces! Het heeft ook een bewustwordingsproces bij mij in gang gezet. Je wordt je bewust van de hoeveelheden die je eet, en je leert juist het eenvoudige te waarderen. Als ik kijk naar wat ik jarenlang in m’n lichaam heb gestopt, is het letterlijk afkicken. Al dat ongezonde eten… Dat vind ik het mooie van Cambridge: je krijgt behoefte aan het basisvoedsel. Je kunt nog steeds genieten van eten, maar dan van andere dingen. En het leuke is: bij elke stap in het programma komt er iets van jezelf terug. In de afgelopen periode heb ik vaak gehoord ‘Wat knap van je! Dit zou ik zelf nooit kunnen.’ Iedereen kan dit, als die op hetzelfde punt is waar ik was!’
De juiste keuzes
‘Anita gaf me heel veel positiviteit mee en maakte het persoonlijk. Eten heeft een emotionele lading, dus we hebben veel gepraat over de keuzes die ik maakte. Ze was ook heel complimenteus en liet me steeds weer zelfverzekerder de deur uit gaan. Ik heb het programma al een tijdje achter me, maar wil nog steeds onder controle blijven. Het begint namelijk pas echt als het programma afgelopen is, want je moet gezond blijven eten, anders verval je weer in oude patronen. Anita is dan een prima stok achter de deur. Ik heb vanaf het begin gedacht: ‘Ik flik dit!’ Ik heb hard gewerkt voor dit succes en ik wil niet meer terug!’
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Je wilt ‘even’ vijf kilo afvallen, zodat je weer in dat jurkje past dat je over een paar weken aan wilt. Je schrapt in calorieën en hongert jezelf uit. Gevolg: de vijf kilo vliegen eraf, maar zitten er ook zo weer aan zodra je weer normaal eet. Dit noemen ze ook wel het jojo-effect.
-
Eten als je je rot voelt noemen we emotie-eten. Je eet letterlijk je emoties weg, en je troost, beloont of leidt jezelf af met eten. Emotie-eters craven tijdens zo’n eetbui voornamelijk naar junkfood, chocolade, koekjes en andere ongezonde voeding.
-
Voor de zoveelste keer is het weer zo ver: je gaat op een nieuw dieet. Je hebt die mooie oude broek alweer uit de kast getrokken, want je bent ervan overtuigd dat je die een paar weken later aan kan doen naar een verjaardag. Wat zal het stukje taart lekker smaken als je op je streefgewicht bent… maar binnen drie weken blijkt wel dat het weer niet werkt.
-
Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die een maand zonder voedsel konden overleven. Dat is mogelijk omdat je lichaam een voorraad vet heeft die als brandstof gebruikt kan worden. Helaas blijft dit vet in normale omstandigheden op de ‘bankrekening’ staan van je billen, heupen, benen en buik.