
Eet jezelf slank zonder dieet!
Die eeuwige strijd tegen de kilo’s: ken jij dat ook? Hoe vaak heb jij al een poging gedaan om gewicht te verliezen? En hoeveel verschillende diëten zijn er al de revue gepasseerd? Ben je sindsdien veel afgevallen of juist aangekomen? De kilo’s die er in eerste instantie af waren gevlogen, kwamen er naderhand weer snel bij. Vaak nog inclusief de nodige ‘bonuskilo’s’.
De rol van een gezonde(re) leefstijl
Frank Jonkers van BodySwitch kan erover meepraten en zich daarom ook goed inleven in de mensen die hij helpt. ‘Ik woog maar liefst 135 kilo, had beginnende diabetes en hart- en vaatproblemen’, weet hij nog precies. ‘Het werd tijd om van koers te veranderen’. Frank raakte gefascineerd door de rol die beweging, voeding, omgevings- en leefstijlfactoren spelen in relatie tot zijn gezondheid. Toen hij deze materie ging bestuderen, veranderde zijn leven voorgoed. Na vele opleidingen, wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring, begeleidt hij in zijn praktijk BodySwitch Heemskerk dagelijks cliënten die gezonder en fitter willen worden en blijven.
Diëten werken niet
Proberen af te vallen door het volgen van een dieet werkt over het algemeen niet. Een dieet kent namelijk de nodige beperkingen en dat is op den duur bijna door niemand vol te houden. Het is niet afdoende om simpelweg minder te eten en meer te bewegen, omdat er ook nog andere factoren spelen. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met je suikerhuishouding, werkt je schildklier wel goed en hoe gezond zijn je darmen?
Slank zonder dieet?
Analyse en persoonlijk plan
‘Het is belangrijk om eerst een totaaloverzicht te krijgen van wat er speelt’, legt Frank uit. ‘Daarom starten we het traject altijd met een uitgebreide analyse. Tijdens een intakeconsult bespreek ik de resultaten van de uitgebreide online vragenlijst die je hebt ingevuld en het voedingsdagboek dat je hebt bijgehouden. Vaak volgt er ook nog een gespecialiseerd laboratoriumonderzoek. Op basis van al die informatie stel ik een persoonlijk behandelplan voor je op. Hierin neemt kennis over welke voeding en voedingsstoffen belangrijk voor je zijn een grote plaats in. Daarnaast besteed ik in het behandelplan veel aandacht aan beweging, die het best past bij jouw situatie. Door deze gedegen aanpak is het resultaat eigenlijk gegarandeerd. Mits je je natuurlijk aan het plan houdt en actie onderneemt.’
De juiste begeleiding
Natuurlijk is een verandering van leefstijl niet altijd even makkelijk, weet Frank uit zijn eigen verleden. Dagelijks worden we namelijk aan alle kanten verleid om minder goede keuzes te maken. Maar Frank zorgt voor een goede begeleiding en coaching. Als je weet wat je eet is het maken van de juiste keuzes gemakkelijker en zul je ‘automatisch’ voor gezondere opties kiezen. ‘Voldoende bewegen is even zo belangrijk en samen kijken we op welke manier we dat in jouw leven kunnen inpassen. Ook krijg je uiteraard begeleiding in het maken van de juiste keuzes op het gebied van voeding. Door over te schakelen op gezonde en pure voeding, het liefst biologisch, maak je een goede start naar een gezond voedingspatroon. Afhankelijk van jouw situatie, kunnen we ook nog specifieke voedingssupplementen inzetten om jouw weg naar een gezond gewicht te ondersteunen. En nee, dit zijn geen maaltijdvervangers. Specifieke supplementen vullen ontstane voedingstekorten aan en sturen de lichaamsprocessen bij. Ook al lijkt het soms dat niets werkt, afvallen is zeker mogelijk! Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk achterhaalt de oorzaken van jouw overgewicht en maakt een plan dat werkt. Samen gaat dat lukken!’
Frank Jonkers
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Je wilt ‘even’ vijf kilo afvallen, zodat je weer in dat jurkje past dat je over een paar weken aan wilt. Je schrapt in calorieën en hongert jezelf uit. Gevolg: de vijf kilo vliegen eraf, maar zitten er ook zo weer aan zodra je weer normaal eet. Dit noemen ze ook wel het jojo-effect.
-
Eten als je je rot voelt noemen we emotie-eten. Je eet letterlijk je emoties weg, en je troost, beloont of leidt jezelf af met eten. Emotie-eters craven tijdens zo’n eetbui voornamelijk naar junkfood, chocolade, koekjes en andere ongezonde voeding.
-
Voor de zoveelste keer is het weer zo ver: je gaat op een nieuw dieet. Je hebt die mooie oude broek alweer uit de kast getrokken, want je bent ervan overtuigd dat je die een paar weken later aan kan doen naar een verjaardag. Wat zal het stukje taart lekker smaken als je op je streefgewicht bent… maar binnen drie weken blijkt wel dat het weer niet werkt.
-
Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die een maand zonder voedsel konden overleven. Dat is mogelijk omdat je lichaam een voorraad vet heeft die als brandstof gebruikt kan worden. Helaas blijft dit vet in normale omstandigheden op de ‘bankrekening’ staan van je billen, heupen, benen en buik.