emotie-eten

Emotie-eten: wat kun je eraan doen?

Eten als je je rot voelt noemen we emotie-eten. Je eet letterlijk je emoties weg, en je troost, beloont of leidt jezelf af met eten. Emotie-eters craven tijdens zo’n eetbui voornamelijk naar junkfood, chocolade, koekjes en andere ongezonde voeding. Herken je dit? Lees er hier meer over en hoe je het onder controle kunt houden.

Wat is emotie-eten?

Emotie-eten is rust en comfort vinden in eten. Mensen die dit doen voelen zich verdrietig of gestrest en gaan ongezond eten om zich beter te voelen. Emotie-eten zou kunnen betekenen dat je wekelijks of een paar keer per maand naar ‘slecht’ eten grijpt. Dit verschilt per persoon. Na het eten voel je je vaak schuldig, omdat je dacht dat je je beter zou voelen, maar je dat door het gesnoep niet doet.

Waarom toch eten?

Eigenlijk heb je tijdens zo’n emotionele eetbui niet echt honger, maar eet je je emoties weg. Je hebt vaak misschien niet eens door dat je eet. Voor je het weet is die chocoladereep op, terwijl je het amper hebt geproefd of erbij stil stond. En dat is natuurlijk zonde! Het is veel fijner om af en toe te snoepen en er dan volledig van te genieten.

Emotie-eten is een vorm van veiligheid en troost

Waar komt emotie-eten vandaan?

De verbinding tussen eten en emoties gaat al terug naar de kindertijd. Als baby’s borstvoeding krijgen, krijgen ze niet alleen moedermelk, maar ook een gevoel van geborgenheid. En als je je pijn had gedaan, kreeg je een snoepje als troost. Naarmate we ouder worden leggen we steeds meer verbanden tussen emoties en voeding. Dat komt simpelweg omdat we er – tijdelijk – blij van worden.

Tips voor gecontroleerd eten

Natuurlijk mag je af en toe genieten van ongezond eten. Het is echter minder onschuldig als het een gewoonte wordt. Om eetbuien te verminderen is het daarom belangrijk om te onderzoeken waar jouw negatieve emoties vandaan komen. Weet jij bijvoorbeeld wat jou triggert om te emotie-eten? Daarnaast nog een paar algemene tips:

  • Als je naar je snoepkast loopt, vraag jezelf dan af: ‘heb ik écht honger, of heb ik geestelijke trek?’ Zo’n vraag kan je helpen om bewust te worden van je behoefte en gevoel.
  • Koop vooral gezonde snacks. Als je geen suikerrijke en vettige producten in huis hebt, dan eet je ook niet.
  • Op het moment dat je een eetbui voelt aankomen, zoek of bel dan iemand op. Praten doet wonderen en zo heb je afleiding op een andere manier.
  • Wees geduldig met jezelf en laat je niet demotiveren door een terugval. Baby steps!

Je bent niet alleen

Het is niet makkelijk om te erkennen dat je eet vanwege je emoties. Er wordt weinig over gepraat, terwijl er veel mensen zijn die deze gewoonte hebben. Je bent dus niet alleen. Ben jij een emo-eter en lukt het jou niet om hiermee te minderen? A Love 4 Health helpt jou graag met een levensstijl die bij jou past. Zodat jij straks weer op een gezonde manier van eten kunt genieten. Neem gerust contact met ons op!

Datum: 17 maart 2022