fit-worden

Fit worden in het voorjaar!

Eindelijk is het zover: het voorjaar komt er weer aan! Heerlijk: op het terras genieten van het eerste lentezonnetje, terwijl je nipt van je gemberthee. Wandelen door de weilanden met dartelende lammetjes, en de geur van vers gemaaid gras in de lucht. Maar waar je iets minder naar uitkijkt, is dat je je ook weer ‘moet’ hullen in luchtigere kleding. Want als jij in de spiegel kijkt, weet je het zeker. Met die extra winterkilo’s is jouw lichaam nog láng niet klaar voor het voorjaar. Help, wat nu?

Voorkom het crashdieet

Een streng dieet waarbij je ineens erg weinig calorieën binnenkrijgt, heet ook wel ‘crashdieet’. En dit is héél verleidelijk om te volgen als je snel kilo’s kwijt wilt. Maar de term ‘crash’ verklapt het al: je maakt je lichaam ermee kapot. Omdat je veel te weinig calorieën en voedingswaarden binnenkrijgt dan voorheen, houd je het karige, onvolwaardige voedingspatroon niet lang vol. Ook raakt je stofwisseling van slag: deze gaat op een laag pitje, en daardoor in de spaarstand. Ga je weer normaal eten, dan zul je snel aankomen en misschien zelfs zwaarder worden dan voorheen. Je lichaam heeft namelijk een langzamere stofwisseling gekregen, en gaat meer voeding opslaan als vet. Kortom: niet verstandig!

Hoe kun je dan wél fit worden?

Als voedingsdeskundige help ik jou bij het oppakken van een gezonde levensstijl die jij je hele leven kunt volhouden. Samen kijken we naar jouw huidige gewoonten op eet- en beweeggebied. Wat gaat er goed, en wat kan er beter? Stapje voor stapje word je begeleid bij het aanwennen van je nieuwe voedingspatroon en levensstijl, waardoor je er sneller aan gewend raakt. Zo raak je beter in staat om je nieuwe levensstijl vol te houden, ook op de langere termijn. En naarmate je gezonder gaat eten en meer gaat bewegen, zal je vanzelf afvallen. Hier hoef je dus helemaal niets zelf aan te doen.

Het kost wat geduld, maar het is het waard

Natuurlijk zal het gewichtsverlies wat langzamer gaan dan bij een tijdelijk dieet. Maar het gezonde en fitte lichaam dat je daar uiteindelijk aan overhoudt, is wél blijvend. Een ander voordeel is dat je hierdoor geen last krijgt van de nadelige effecten van een crashdieet. Je hebt gedurende de dag niet aldoor honger en hebt genoeg energie. Natuurlijk is beweging ook niet weg te denken uit een gezonde leefstijl. Ook aan dit aspect zullen we daarom aandacht besteden. Je hoeft jezelf niet te gaan afbeulen in de sportschool. Nu de dagen weer langer worden, is het bijvoorbeeld heerlijk om buiten langere wandelingen te gaan maken, of om te gaan skeeleren of fietsen.

Recept: Tijd voor een goed ontbijt!

Dat gezond leven en lekker eten héél goed samen gaan, bewijst dit gerecht. Geef je dag een gezonde kickstart met dit heerlijke ontbijtje. Deze ‘overnight oats’ zijn rijk aan vezels en vitamines, en geven je langer een vol en verzadigd gevoel.

Met die extra winterkilo’s is jouw lichaam nog láng niet klaar voor het voorjaar

Op het boodschappenlijstje

Dit heb je allemaal nodig voor een lekker ontbijtje voor jou en je partner of je kind:

  • 100 gram grove havermoutvlokken
  • 400 milliliter ongezoete amandelmelk
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 1 rode appel
  • kaneel

En zo maak je het!

  1. Je begint met het voorbereiden op de avond van tevoren. Doe de havermout in een kom, en giet hierbij de amandelmelk. Ook voeg je het chiazaad en de lijnzaad toe.
  2. Laat de kom een nacht afgedekt in de koelkast staan.
  3. Snijd de appel mét schil in vier parten. Verwijder het klokhuis, en snijd er vervolgens blokjes van. Roer de appel vervolgens door de havermout. Verdeel over de kommen, sprenkel er nog wat kaneel over en geniet!

Uiteraard kun je het recept naar hartenlust afwisselen. Voeg in plaats van de appel bijvoorbeeld blauwe bessen toe, of top het af met wat gehakte ongezouten noten.

Professioneel advies en begeleiding

Ben je op zoek naar goed en professioneel advies bij het behouden of het behalen van een gezond gewicht? Miranda van A Love 4 Health helpt je om fit te worden. Soms kan er een andere oorzaak zijn dat je niet afvalt. Het is dan verstandig om je huisarts te bezoeken.

Datum: 01 februari 2019