voedingspatroon

Een goed voedingspatroon voor jezelf en de ander

Je herkent het waarschijnlijk wel: de demonstratie aan het begin van een vliegreis hoe te handelen in een noodsituatie. Een belangrijke boodschap daarbij is: zorg éérst voor jezelf vóórdat je je kind of de persoon naast je gaat helpen. In ons dagelijks leven willen we die belangrijke boodschap nog weleens vergeten. Als je druk bent met het combineren van gezin, werk, partner en een sociaal leven schiet het zorgen voor jezelf er snel bij in. Maar ook dan geldt: zorg eerst goed voor jezelf, dan kun je beter voor een ander zorgen.

Voedingspatroon

Hoe zorg je nou goed voor jezelf? In de haast gaan we meestal voorbij aan dat wat wij grotendeels zelf in de hand hebben: ons lichaam goed voeden. Het hedendaagse voedingspatroon heeft een slechte invloed op ons dagelijks functioneren. Voeding is veel méér dan een bron van energie om de dag door te komen. Ons brein kan niet goed functioneren zonder de juist bouw- en brandstoffen. Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die juist gericht zijn op het herstellen van de balans.

De juiste voedingsmiddelen

De volgende tips zijn essentieel voor een gebalanceerd voedingsplan:

Drink voldoende water

Om een heldere geest te krijgen en te behouden, is het belangrijk dat je lichaam zich goed kan ontdoen van gifstoffen. Door voldoende water te drinken, help je je lichaam daarbij. Ga uit van 30-35 ml per kg lichaamsgewicht.

Eet de juiste vetten

Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet. Je stemming, je concentratie, je geheugen, je vermogen om informatie op te nemen en je intelligentie: ze zijn allemaal sterk afhankelijk van de juiste vetten. Met name vetten uit vette vis zoals haring, makreel, sardines of zalm hebben een bewezen positief effect op het functioneren van onze hersenen.

Heb jij een gezond voedingspatroon?

Eet meer groente

Je hersencellen hebben brandstof nodig in de vorm van glucose. Om je hersenen optimaal te kunnen laten functioneren, is een stabiele bloedsuikerspiegel echter ook van belang. Zorg dus dat je je glucose eet in de vorm van groentes en fruit. Koekjes, energie-repen, snoep en suikerrijke drankjes werken altijd maar tijdelijk en zorgen op langere termijn voor een enorm energie-lek.

Een ei hoort erbij!

Eieren hebben ten onrechte een slechte reputatie gekregen. Eieren zijn rijk aan choline en lecithine, twee voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de hersenen. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en hersenfuncties. Lecithine verbetert het geheugen en het leervermogen.

Je bent wat je eet

Zorg dat je kwalitatief goed voedsel binnenkrijgt, zo onbewerkt mogelijk. Fabrieksvoedsel en additieven belasten het lichaam én de hersenen.

Herstel de balans

Marian van der Meer werkt met het wereldwijd, bewezen succesvolle programma Metabolic Balance®. Een programma voor een betere stofwisseling en gewichtsregulatie, dat is ontwikkeld door artsen en voedingswetenschappers. Omdat jij jij bent, en niet iemand anders, heeft je lichaam een persoonlijk en individueel voedingsplan nodig. Met Metabolic Balance® volg je geen algemeen dieet voor iedereen, maar krijg je een op jouw stofwisseling toegespitst voedingsplan met een persoonlijke lijst van voedingsmiddelen. Deze worden opgesteld aan de hand van jouw actuele bloedwaarden en gezondheidsgegevens.

Gewoon bij de supermarkt

Je kunt alles gewoon bij de supermarkt en (biologische) groenteboer halen. Er komen geen shakes of andere maaltijdvervangers aan te pas. Zo bereik je een optimalisering van je gewicht, je stofwisseling én je hormoonsysteem op een natuurlijke manier.

Datum: 20 juli 2018