
Een goed voedingspatroon voor jezelf en de ander
Je herkent het waarschijnlijk wel: de demonstratie aan het begin van een vliegreis hoe te handelen in een noodsituatie. Een belangrijke boodschap daarbij is: zorg éérst voor jezelf vóórdat je je kind of de persoon naast je gaat helpen. In ons dagelijks leven willen we die belangrijke boodschap nog weleens vergeten. Als je druk bent met het combineren van gezin, werk, partner en een sociaal leven schiet het zorgen voor jezelf er snel bij in. Maar ook dan geldt: zorg eerst goed voor jezelf, dan kun je beter voor een ander zorgen.
Voedingspatroon
Hoe zorg je nou goed voor jezelf? In de haast gaan we meestal voorbij aan dat wat wij grotendeels zelf in de hand hebben: ons lichaam goed voeden. Het hedendaagse voedingspatroon heeft een slechte invloed op ons dagelijks functioneren. Voeding is veel méér dan een bron van energie om de dag door te komen. Ons brein kan niet goed functioneren zonder de juist bouw- en brandstoffen. Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die juist gericht zijn op het herstellen van de balans.
De juiste voedingsmiddelen
De volgende tips zijn essentieel voor een gebalanceerd voedingsplan:
Drink voldoende water
Om een heldere geest te krijgen en te behouden, is het belangrijk dat je lichaam zich goed kan ontdoen van gifstoffen. Door voldoende water te drinken, help je je lichaam daarbij. Ga uit van 30-35 ml per kg lichaamsgewicht.
Eet de juiste vetten
Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet. Je stemming, je concentratie, je geheugen, je vermogen om informatie op te nemen en je intelligentie: ze zijn allemaal sterk afhankelijk van de juiste vetten. Met name vetten uit vette vis zoals haring, makreel, sardines of zalm hebben een bewezen positief effect op het functioneren van onze hersenen.
Heb jij een gezond voedingspatroon?
Eet meer groente
Je hersencellen hebben brandstof nodig in de vorm van glucose. Om je hersenen optimaal te kunnen laten functioneren, is een stabiele bloedsuikerspiegel echter ook van belang. Zorg dus dat je je glucose eet in de vorm van groentes en fruit. Koekjes, energie-repen, snoep en suikerrijke drankjes werken altijd maar tijdelijk en zorgen op langere termijn voor een enorm energie-lek.
Een ei hoort erbij!
Eieren hebben ten onrechte een slechte reputatie gekregen. Eieren zijn rijk aan choline en lecithine, twee voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de hersenen. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en hersenfuncties. Lecithine verbetert het geheugen en het leervermogen.
Je bent wat je eet
Zorg dat je kwalitatief goed voedsel binnenkrijgt, zo onbewerkt mogelijk. Fabrieksvoedsel en additieven belasten het lichaam én de hersenen.
Herstel de balans
Marian van der Meer werkt met het wereldwijd, bewezen succesvolle programma Metabolic Balance®. Een programma voor een betere stofwisseling en gewichtsregulatie, dat is ontwikkeld door artsen en voedingswetenschappers. Omdat jij jij bent, en niet iemand anders, heeft je lichaam een persoonlijk en individueel voedingsplan nodig. Met Metabolic Balance® volg je geen algemeen dieet voor iedereen, maar krijg je een op jouw stofwisseling toegespitst voedingsplan met een persoonlijke lijst van voedingsmiddelen. Deze worden opgesteld aan de hand van jouw actuele bloedwaarden en gezondheidsgegevens.
Gewoon bij de supermarkt
Je kunt alles gewoon bij de supermarkt en (biologische) groenteboer halen. Er komen geen shakes of andere maaltijdvervangers aan te pas. Zo bereik je een optimalisering van je gewicht, je stofwisseling én je hormoonsysteem op een natuurlijke manier.
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Je wilt ‘even’ vijf kilo afvallen, zodat je weer in dat jurkje past dat je over een paar weken aan wilt. Je schrapt in calorieën en hongert jezelf uit. Gevolg: de vijf kilo vliegen eraf, maar zitten er ook zo weer aan zodra je weer normaal eet. Dit noemen ze ook wel het jojo-effect.
-
Eten als je je rot voelt noemen we emotie-eten. Je eet letterlijk je emoties weg, en je troost, beloont of leidt jezelf af met eten. Emotie-eters craven tijdens zo’n eetbui voornamelijk naar junkfood, chocolade, koekjes en andere ongezonde voeding.
-
Voor de zoveelste keer is het weer zo ver: je gaat op een nieuw dieet. Je hebt die mooie oude broek alweer uit de kast getrokken, want je bent ervan overtuigd dat je die een paar weken later aan kan doen naar een verjaardag. Wat zal het stukje taart lekker smaken als je op je streefgewicht bent… maar binnen drie weken blijkt wel dat het weer niet werkt.
-
Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die een maand zonder voedsel konden overleven. Dat is mogelijk omdat je lichaam een voorraad vet heeft die als brandstof gebruikt kan worden. Helaas blijft dit vet in normale omstandigheden op de ‘bankrekening’ staan van je billen, heupen, benen en buik.