Naar de kinderarts bij overgewicht
Kinderen met overgewicht zie je steeds vaker in het straatbeeld. Zo’n 14% van de kinderen heeft overgewicht en dit percentage stijgt nog steeds. In Spijkenisse ligt het percentage kinderen met overgewicht hoger dan het landelijk gemiddelde. Bij een kind is sprake van overgewicht als het gewicht te hoog is in verhouding tot de lengte. Er is dan naar verhouding te veel lichaamsvet. Overgewicht bij kinderen kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, op zowel de lange als de korte termijn.
Overgewicht
Ruud van Gilst, kinderarts in Spijkenisse Medisch Centrum, heeft een speciaal overgewichtspreekuur. ‘Kinderen die naar het ziekenhuis komen met ernstig overgewicht (ook wel ‘obesitas’ genoemd), krijgen een uitgebreid onderzoek om de oorzaken van overgewicht op te sporen. Tijdens het onderzoek wordt gekeken of het kind een genetische aandoening heeft of een probleem met de hormoonhuishouding (bijvoorbeeld schildklier- of bijnierschorsaandoening).’
Lichamelijke gevolgen
‘Ook kijken we of er lichamelijke gevolgen zijn van het overgewicht. Denk aan een hoge bloeddruk, een afwijkende vetstofwisseling of suikerstofwisseling (diabetes type II). Het onderzoek bestaat uit een opname van een halve dag. Er wordt bloedonderzoek gedaan en er worden bloeddrukmetingen uitgevoerd. Kinderen die ernstig overgewicht hebben, blijven na dit uitgebreide onderzoek onder controle van de kinderarts.’
Gezonde(re) levensstijl
‘Het is belangrijk om kinderen een goede start naar hun volwassen leven te geven. Daarom kijken wij niet alleen naar de medische oorzaak van het overgewicht, maar werken we ook samen met andere professionals. De kinderen krijgen een begeleidingsprogramma met als hoofddoel een gezonde levensstijl te ontwikkelen, zoals meer bewegen en anders eten. Dit lukt alleen als de hele omgeving waarbinnen het kind opgroeit hiervoor openstaat. Een omgeving waarin de gezonde keuze weer de normaalste zaak van de wereld is.’
De kinderarts kan jullie verder helpen met een speciaal overgewichtspreekuur
De diëtist
Sinds april werken de kinderartsen van Spijkenisse Medisch Centrum samen met diëtistenpraktijk Food4life. Annelies van der Voorde, een van de oprichters, heeft zich gespecialiseerd in voedingsadviezen voor kinderen. Haar praktijk is sinds april ook te vinden in Spijkenisse Medisch Centrum.
Eetgewoontes
Annelies vertelt wat zij in haar praktijk doet aan overgewicht. ‘In mijn praktijk geef ik voedingsadviezen, maar ik kijk ook samen met het kind en de ouder(s) hoe het overgewicht ontstaan is en hoe je hiermee kunt omgaan. Het gaat vaak om het veranderen van gedrag. Niet alleen van het gezin, maar ook van de omgeving. Het veranderen van eetgewoontes kan lastig zijn en daarom betrek ik het kind hierin via spel en leuke opdrachten.’
Gezond en gevarieerd
‘Met ouders kijk ik naar zaken als ‘Hoe pak je het aan als je wilt dat je kind gezond eet? Wat doe jij als je kind een koek mee naar school wil omdat andere kinderen dat ook krijgen? Of als opa en oma wel erg veel snoepjes geven? Of als je kind constant zeurt om snoep?’ Belangrijk is dat je eet met plezier en je er prettiger en fitter door voelt. En gezond en gevarieerd eten moet centraal staan in het gezin.’
Aandacht
Ruud van Gilst besluit: ‘Ik ben ontzettend blij dat er landelijk veel aandacht is voor gezamenlijke inspanningen tussen verschillende instanties om ervoor te zorgen dat kinderen gezond oud kunnen worden.’
-
Best lastig; je wilt gezond blijven, maar dat doe je niet door te veel of juist te weinig calorieën binnen te krijgen. Zo lang je iets te weinig calorieën dagelijks binnenkrijgt zul je langzaam, stukje bij beetje blijven afvallen. Krijg je sluipenderwijs iets te veel calorieën dagelijks binnen, tja, dan wacht het omgekeerde effect: je komt aan, elke dag weer een beetje.
-
Gezonder gaan leven kan al best lastig zijn. Maar het maakt het er al helemaal niet makkelijker op wanneer je niet optimaal gesteund wordt. Ook de mensen om je heen hebben namelijk invloed op jouw journey naar een gezondere leefstijl.
-
We weten allemaal dat die paar extra kilootjes niet goed voor ons zijn. Je staat natuurlijk liever niet puffend en hijgend bovenaan de trap.
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
20.000 sit-ups of 20.000 squats in 30 minuten? Je gelooft het misschien niet, maar toch kan het!
-
Grote kans dat je geen zin hebt om iedere avond uitgebreid in de keuken te staan. Met een vermoeiende werkdag achter de rug en een chaotische avond in het zicht, is de keuken dé plek die je op dat moment wil ontwijken.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Een gezonde leefstijl: we zouden het allemaal wel willen. Helaas is dat niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Een bakje chips op de bank, een wijntje op het terras… De verleiding is vaak toch best groot.