snoepen

SMART stoppen met snoepen

Lekker met een zak chips op de bank, je helemaal verliezen in een reep chocola, je volstoppen met drop of dat pak met je favoriete koeken in één keer leegeten. Hoe komt het toch dat je steeds weer in die valkuil van het snoepen en snaaien valt?

Snoepen?

Misschien was het dit jaar ook weer één van jouw goede voornemens: stoppen met snoepen. En toch lukt het niet. Als jij je doel echt wilt bereiken, heb je een plan van aanpak nodig: stel SMART-doelen.

SMART

SMART is een begrip dat in de jaren 90 opkwam onder technici en constructeurs om hun managers te bewegen gerichte opdrachten te geven. Het staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

Emotie-eten

Erken eerst dat je ongewenste eetgedrag heel weinig te maken heeft met eten en vrijwel alles met je emotionele behoeften en welzijn. Waarom ben je een emotie-eter bent en hoe wil je dat je relatie met eten wordt? Als stress ervoor zorgt dat je gaat snoepen, wil je als doel leren omgaan met stress met behulp van manieren die niets met eten te maken hebben. De tweede stap bestaat uit het SMART stellen van je doelen.

Erken eerst dat je ongewenste eetgedrag heel weinig te maken heeft met eten

Doelen opstellen

Bij het voorbeeld van stress-eten zou je dat als volgt kunnen doen:

  • Specifiek: stel specifieke doelen om je stresslevel onder controle te houden. Bijvoorbeeld: ‘3 keer per week mediteren gedurende 15 minuten’ is veel specifieker dan ‘regelmatig mediteren’.
  • Meetbaar: meet je voortgang en succes door een eetdagboek bij te houden. ‘Ik wil 3 dagen per week een eetdagboek bijhouden’ is volledig meetbaar.
  • Acceptabel: stel doelen die voor jou acceptabel en haalbaar zijn. Als je een specifiek en meetbaar doel hebt als ‘Ik wil zes avonden per week zelf een avondmaaltijd koken’ moet je wel zeker weten dat je dit kunt en wilt.
  • Realistisch: hoe goed past je doel bij jou als persoon? Als het je doel is om ‘een vriend te bellen als ik te veel eet’, terwijl je eigenlijk heel introvert bent en je je hier ongemakkelijk bij voelt, is het niet een realistische manier om je doel te bereiken.
  • Tijdgebonden: zorg voor duidelijke punten waarop je stopt om te beoordelen hoe het gaat en welke aanpassingen je eventueel zou willen doen. Dus niet ‘stoppen met het eten van suiker’, maar ‘geen suiker gedurende 3 weken’. Dat is prima uitvoerbaar.

Begin nu!

Wil jij ook starten met SMART stoppen met snoepen? Klaziena Waerts van Gezonde Relatie met Eten helpt je graag. Speciaal voor jou heeft Klaziena Waerts een gratis geschenk. Kijk op haar website hoe je haar e-book SMART Snoepen Stoppen kunt ontvangen.

Datum: 19 februari 2018