
Valkuilen bij afvallen? Voorkom ze!
Voor de zoveelste keer is het weer zo ver: je gaat op een nieuw dieet. Je hebt die mooie oude broek alweer uit de kast getrokken, want je bent ervan overtuigd dat je die een paar weken later aan kan doen naar een verjaardag. Wat zal het stukje taart lekker smaken als je op je streefgewicht bent… maar binnen drie weken blijkt wel dat het weer niet werkt. Al jaren probeer je de kilootjes eraf te houden, maar ze komen er net zo hard weer aan als dat ze eraf vliegen. Dan kan het goed zijn dat één of meer van deze valkuilen je tegenhouden.
1. Te hard van stapel
Waar je voorheen helemaal niet sportte, heb je nu dagelijks een pittige workout op het programma staan. Alle koekjes worden per direct uit het huis verbannen en de koelkast puilt uit met groenten en fruit. Maar binnen de kortste keren mis je je sportmomenten en wordt het gezond eten erg lastig. Dat is ook niet gek, want door dit soort grote veranderingen geef je jezelf niet de tijd om aan te passen. Begin daarom met kleine stapjes: probeer eerst eens één stukje fruit per dag te eten en twee keer per week te gaan sporten. Dit is veel makkelijker vol te houden, waardoor je daadwerkelijk de tijd hebt om er gewoontes van te maken. Daarna kun je nog altijd meer doen!
2. Het leven is onvoorspelbaar
Zelfs als je eenmaal goede gewoontes hebt aangeleerd, kun je je er alsnog niet iedere dag aan houden. Soms gebeuren er nou eenmaal dingen waardoor je ritme verstoord wordt. Zo eet je op vakantie waarschijnlijk niet elke dag gezond. Maar je kunt ook een weekje ziek zijn, waardoor je meerdere sportmomenten mist. Laat dat je niet demotiveren, want dan ga je juist weer achteruit. Als je een keer een mindere week hebt, is dat helemaal niet erg. Laat het los en pak de draad weer op zodra het kan.
Deze valkuilen staan jouw dieet in de weg!
3. Zwart/wit-denken
Om dezelfde reden moet je je ook niet schuldig voelen als je een keer iets ‘ongezonds’ eet. Want als je op je moeder’s verjaardag bent en je het stukje taart niet kan weerstaan, ben je misschien geneigd om te denken: nu maakt het toch niet meer uit. En dan gaan de nootjes, kaasstengels, bitterballen en meerdere glazen wijn er ook nog achteraan. Want het is al een slechte dag… toch? Dit is een valkuil, want als je bewust voor het stukje taart kiest en ervan geniet, is dat helemaal niet erg. Gooi niet alles direct overboord en geniet gewoon met mate. Het gaat om balans.
4. Geduld is een schone zaak
Het liefst zou je willen dat je dezelfde maand nog je droomlichaam hebt. Dit is alleen niet realistisch. Zelfs jaar kan zelfs een te korte tijd zijn voor het doel wat jij voor ogen hebt. Maar dat is niet erg. Het gaat er niet om dat je alles zo snel mogelijk voor elkaar krijgt, als je maar constant blijft met je gezonde gewoontes. Diëten zijn tijdelijk, maar werken uiteindelijk ook maar voor een tijdje. Een gezonde levensstijl blijft je je hele leven bij. En als je je daar maar op focust, dan komen de lichamelijke veranderingen vanzelf.
5. Je staat er niet alleen voor
Hoewel niemand anders je kan dwingen het afvallen door te zetten, kunnen de mensen om je heen veel betekenen. Als je sport met vrienden, zeg je vaak minder snel af. En vraag je familie eens voor nieuwe, gezonde receptjes, zodat je voedingspatroon niet saai wordt. Wil je liever hulp van iemand die iets verder van je afstaat, dan kan dat ook. A Love 4 Health kan je de valkuilen aanwijzen en je stap voor stap een gezonde levensstijl aanleren, zonder te diëten! Wil je iets wat voor altijd blijft werken? Neem dan gerust contact op.
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Je wilt ‘even’ vijf kilo afvallen, zodat je weer in dat jurkje past dat je over een paar weken aan wilt. Je schrapt in calorieën en hongert jezelf uit. Gevolg: de vijf kilo vliegen eraf, maar zitten er ook zo weer aan zodra je weer normaal eet. Dit noemen ze ook wel het jojo-effect.
-
Eten als je je rot voelt noemen we emotie-eten. Je eet letterlijk je emoties weg, en je troost, beloont of leidt jezelf af met eten. Emotie-eters craven tijdens zo’n eetbui voornamelijk naar junkfood, chocolade, koekjes en andere ongezonde voeding.
-
Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die een maand zonder voedsel konden overleven. Dat is mogelijk omdat je lichaam een voorraad vet heeft die als brandstof gebruikt kan worden. Helaas blijft dit vet in normale omstandigheden op de ‘bankrekening’ staan van je billen, heupen, benen en buik.
-
Heel veel mensen willen graag afvallen maar weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. Vaak vinden ze het lastig om een goede balans te vinden tussen gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Ken jij ook dit probleem?