
Natuurlijke voeding maakt je kind blij!
Wat je kind eet, heeft niet alleen effect op z’n gezondheid en weerstand, maar beïnvloedt ook z’n gedrag en stemming. Sommige voedingsmiddelen kunnen je kind somber, druk of juist vrolijk of ontspannen maken. Wist je bijvoorbeeld dat je kind van vis vrolijk wordt en van suiker druk en agressief?
Vis maakt blij
Onderzoek laat zien dat gezonde visvetzuren uit zalm, makreel of haring een opbeurend effect hebben en kinderen minder somber maken. In landen waar veel vis wordt gegeten, komen namelijk veel minder depressies voor. De omega-3 vetzuren uit noten en olie zorgen voor gezonde zenuwen en helpen de hersenen goed te presteren.
Chocolade is stressverlagend
Cacao heeft de eigenschap om te kalmeren en ontspannen omdat er stofjes inzitten die als geluks- en ontspanningshormonen werken. Logisch dat je je van chocolade goed gaat voelen. Bij een proefwerk of examen werkt chocolade dus stressverlagend. Trouwens, een banaan bevat ook veel magnesium en werkt net zo kalmerend.
Suiker verergert klachten
Naast suiker hebben alle geraffineerde producten (witte pasta, rijst, wit brood, koekjes en dergelijke) effect op gedrag. Bij ADHD is het wetenschappelijk aangetoond dat veel bewerkte en suikerrijke producten de klachten verergeren.
Naast suiker hebben alle geraffineerde producten effect op gedrag
Krijg een tophumeur!
10 tips voor een tophumeur:
- Hoe verser en puurder, hoe beter.
- Sla geen maaltijden over. Start de dag met een goed en voedzaam ontbijt.
- Geef je kind een banaan of pure chocolade voor een examen.
- Lees de etiketten in de supermarkt.
- Trap niet in teksten als ‘zonder vet en suiker’. In deze producten zitten meestal veel zoetstoffen.
- Geef je kind vijf of zes keer per dag iets kleins te eten.
- Laat je kind wennen aan gezonde tussendoortjes. Denk aan komkommer, tomaatjes, wortels, fruit en rijstwafels, in plaats van koekjes, snacks en snoep.
- Zorg voor minimaal twee ons groenten en twee stuks fruit per dag.
- Kijk uit met vruchtensappen. Die bevatten veel (natuurlijke) suikers. Leer je kinderen dat ze het beste water en ongezoete thee kunnen drinken.
- Geef je kind drie of vier keer per week vis en gebruik gezonde vetten zoals olie, noten, avocado’s en donkergroene bladgroenten. Goede vetten zitten in noten en zaden, vette vis, (biologische) roomboter, olijfolie, avocado’s, lijnzaad en eieren (biologisch en scharrel). En als je kind graag melk drinkt of yoghurt eet, geef dan de volle variant.
Evenwichtig eetpatroon
Heeft je kind langdurig en ernstig last van gezondheids- of gedragsproblemen, raadpleeg dan een professional. Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording is gespecialiseerd in voeding en eetgedrag en begeleidt al jaren, met succes, kinderen naar een evenwichtig eetpatroon.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.