hoofdpijn

Verlost van hoofdpijn? Probeer osteopathie!

Als je het hebt, weet je wat een belemmering het kan zijn. Ernstige hoofdpijn of migraine. Het is een schijnbaar zinloze kwelling; een monster dat ons zo nu en dan overvalt. Je ervaart een ontzettend stekende, bonkende hoofdpijn met nare bijwerkingen. Misschien kun je licht niet verdragen, of vind je scherpe geuren en geluiden onverdraaglijk. Soms gaat de hoofdpijn zelfs gepaard met misselijkheid en overgeven. Met andere woorden, je kunt niet heel veel meer dan in bed liggen wachten tot het eindelijk afneemt.

1 op de 5 heeft hoofdpijn

Als je chronische hoofdpijn of migraine hebt, ben je bepaald niet de enige. Zo’n twintig procent van de Nederlanders (1 op de 5), heeft minstens een dag in de week last van hoofdpijn. De hoofdpijn is soms zó erg, dat die een negatieve invloed heeft op het dagelijks functioneren. Voorbeelden daarvan zijn vermoeidheid, een lager concentratievermogen of stemmingswisselingen. Heb je al langere tijd last van hoofdpijn en kom je er maar niet vanaf? Dan weet je hoezeer deze klachten jouw leven kunnen beheersen.

Stress en hormonen

Dat er tegenwoordig zoveel mensen last hebben van hoofdpijnklachten, is niet toevallig. In deze hectische tijden zijn er steeds meer mensen slachtoffer van. Maar een steeds grotere groep krijgt de aanvallen ook nog eens in toenemende mate. Het ontstaan van deze klacht is complex en vaak liggen er dan ook stressgerelateerde of hormonale problemen aan ten grondslag. Daarom is het verstandig om je af te vragen waar de klachten in jouw geval vandaan komen en nog belangrijker: wat je ertegen kunt doen.

Met osteopathie worden de oorzaken van je klachten achterhaalt

Blokkades in je lijf

Hoofdpijn is vaak een symptoom. Zo kun je last hebben van spanningshoofdpijn, wat voortkomt uit hormonale onbalans of stress. Stress kan zorgen voor blokkades in je lijf met alle gevolgen van dien. Een verhoogde spanning van één of meer van je nekspieren kan bijvoorbeeld uitstralen naar je hoofd, maar ook bewegingsbeperking in je rug kan hoofdpijn tot gevolg hebben, evenals gebeurtenissen uit het verleden, zoals een hersenschudding, whiplash of hersenvliesontsteking of menstruatieklachten, darmproblemen of een combinatie van verschillende factoren.

Osteopathie helpt

Als osteopaat probeer ik zulke blokkades in je lijf op te sporen. Door deze op te heffen, krijg je een betere circulatie: zuurstof en voedingsstoffen kunnen worden aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd, met als resultaat dat de hoofdpijn verdwijnt. Pijnstillers bestrijden slechts de symptomen, maar je kunt beter de oorzaak aanpakken zodat je blijvend van je hoofdpijn bent verlost. In de osteopathie benaderen we het lichaam namelijk als een geheel. Dat betekent dat ik een pijnlijke regio niet alleen lokaal en geïsoleerd onderzoek en behandel, maar dat ik blokkades en bewegingsverliezen in het gehele lichaam aandachtig bestudeer.

Een keten van bewegingsverliezen

Er kan namelijk een keten van bewegingsverliezen zijn ontstaan, waarbij een oorzaak elders in het lichaam in relatie kan worden gebracht met de klachten. Met de handen onderzoek ik waar de pijn vandaan komt. Door het toepassen van overwegend zachte handgrepen heffen we de bewegingsverliezen op. Daarbij verbetert de doorbloeding en kan het weefsel zich herstellen. Dat is vrijwel meteen na de behandeling merkbaar. Een behandeltraject bij een osteopaat heeft een gemiddelde duur van 3-5 behandelingen.

Leven is bewegen, bewegen is leven

Heb jij last van belemmerende klachten? Ik ga graag met je aan de slag. Want osteopathie is voor mij een vak dat veel meer te bieden heeft in de behandeling van patiënten. Ik zie het als een totaalconcept: naast het bewegingsapparaat behandelen osteopaten ook alle vliezen en vloeistoffenstromen. Wat ik erg mooi vind aan het vak osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zodat ze opgewassen zijn tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen.

Date: 23 juli 2019