Beter leren communiceren bij fonologische articulatieproblemen
Communicatie maakt een groot deel uit van het dagelijks leven. Duidelijk en verstaanbaar communiceren is dus van levensbelang. Wanneer je kind moeite heeft met het uitspreken van woorden, kan dit de omgang met anderen flink lastig maken. Jumelet Logopedie kan dan helpen om de spraak en verstaanbaarheid te verbeteren.
Spraakontwikkeling
Bij de spraakontwikkeling leert een kind klanken herkennen en gebruiken. Tot het vijfde levensjaar zijn moeilijkheden bij het uitspreken van bepaalde klanken normaal. Het kan echter zijn dat een kind achterloopt op leeftijdsgenootjes en wat extra ondersteuning nodig heeft. Ook komt het voor dat een volwassene op latere leeftijd spraakproblemen krijgt, bijvoorbeeld door beschadiging van het zenuwstelsel. Dit kan een gevolg zijn van een beroerte, hersentumor, ongeval, spierziekte of neurologische aandoening. Jumelet Logopedie kan dan helpen om de articulatie te verbeteren.
Vereenvoudigde klanken
Er zijn twee soorten spraakproblemen: fonetische en fonologische articulatieproblemen. Bij fonetische articulatieproblemen kan iemand een bepaalde klank niet goed vormen. Iemand slist bijvoorbeeld, omdat de tong in de weg zit bij het uitspreken van de s-klank. De fonologische ontwikkeling verloopt bij een normale ontwikkeling volgens een bepaalde volgorde. Als hiervan wordt afgeweken en fouten worden gemaakt die niet meer bij de leeftijd passen, kan er sprake zijn van fonologische articulatieproblemen. De klanken kunnen dan wel gevormd worden, maar worden verkeerd gebruikt. Er zijn problemen met de betekenistoekenning. Klanken in een woord worden dan vereenvoudigd (schip-sip). Ze laten bijvoorbeeld medeklinkers of lettergrepen weg uit een woord, of verwisselen bepaalde letters. De woorden worden als het ware vervormd.
Gedragsproblemen
Als de communicatie wordt bemoeilijkt doordat iemand lastig te verstaan of begrijpen is, is het verstandig om een logopedist te bezoeken. De logopedist kan dan beoordelen of er bemiddeling nodig is. Als er op tijd wordt ingegrepen, kun je voorkomen dat de problemen worden doorgetrokken naar de sociaal-emotionele ontwikkeling. Er kunnen namelijk gedragsproblemen ontstaan wanneer een kind zich niet begrepen voelt en zich niet kan uiten. Het kind trekt zich bijvoorbeeld terug, vertoont driftbuien en kan niet meer goed meekomen op school.
Als de communicatie wordt bemoeilijkt, is het verstandig om een logopedist te bezoeken
Therapie
Jumelet Logopedie past verschillende therapieën toe, afhankelijk van de leeftijd van de persoon en de ernst van de stoornis. Bij kinderen wordt spelenderwijs gewerkt aan de spraakklanken waarmee ze moeite hebben. De nadruk wordt hierbij gelegd op de betekenis van woorden. Het kind leert de onderscheidende verschillen tussen klanken waar te nemen. Ze worden zo bewust gemaakt van de klankeigenschappen en de relaties ertussen. Vervolgens leren ze de taalregels toe te passen bij het communiceren. Ze krijgen oefeningen mee naar huis om verder aan hun uitspraak te werken.
Over Jumelet Logopedie
Voor zowel kinderen als volwassenen biedt Jumelet verschillende behandelingen aan op het gebied van taalproblemen. Er wordt aandacht besteed aan alle aspecten hiervan: van ademen en slikken tot spreken en luisteren. Onze logopedisten kunnen de oorzaak achterhalen en je advies geven over de beste behandelmethode. Jumelet Logopedie maakt heldere communicatie mogelijk, zodat mensen elkaar beter begrijpen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Geen contact kunnen maken met je kind is voor een ouder een lastige beproeving. Je kunt er erg onzeker van worden en de schuld bij jezelf zoeken. Wanneer je kind na een lange periode van onzekerheid dan de diagnose autisme krijgt, volgt een aanpassingsperiode. Het valt vaak niet mee om om de belevingswereld van je kind te begrijpen en te communiceren met je non-verbale kind.
-
Zo’n twee tot zes procent van de schoolgaande kinderen heeft ermee te maken: ADHD. Meestal wekt dit een beeld op van hyperactieve kinderen die hun aandacht maar niet bij de les kunnen houden. Het drukke gedrag dat hiermee gepaard gaat wordt vaak niet begrepen en zelfs bestraft.
-
Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je een schorre stem hebt. Bijvoorbeeld omdat je herstellende bent van een verkoudheid, de avond ervoor een iets te leuk feestje hebt gehad of de longen uit je lijf hebt geschreeuwd bij het toejuichen van jouw favoriete voetbalclub.
-
Als ouder wil je het liefst zo snel mogelijk kunnen communiceren met je kind. Zo is de betekenis achter de tranen van je kind niet alleen maar giswerk en kun je je kind beter helpen.
-
Heeft jouw kind vaak moeite om op een bepaald woord te komen, vertelt het vaak hetzelfde verhaal of maakt het veel fouten in zinnen?
-
Wanneer je als kind of volwassene te maken krijgt met een stoornis in een alledaagse bezigheid zoals spreken, ademen of horen, kan dit erg ingrijpend en belemmerend zijn.
-
Bij kinderen met Downsyndroom verloopt de taalontwikkeling trager. Daarom heeft logopedie al vanaf het eerste levensjaar een belangrijke meerwaarde.