Van techniek naar massage
In één van de eerste behandelingen die ik gaf, jaren geleden, had ik een boom van een vent op de behandelbank liggen. Het was echt een stoer type, die benadrukte dat hij wel wat kon hebben. Maar al bij één van de eerste aanrakingen, in de buurt van zijn kuiten, schoot hij één meter de lucht in. ‘Wat doe je nou?’ vroeg hij. Ik had zoiets van: ‘Uhh, maar zoveel doe ik toch helemaal niet?’ Natuurlijk wist ik toen al dat aanrakingen iets kunnen triggeren – bepaalde herinneringen of oudere gevoelens, die je onbewust in je lijf hebt opgeslagen bijvoorbeeld. Maar dat dat al bij zoiets kleins kan gebeuren, had ik als beginneling nog niet meegemaakt.’
Masseren kun je leren
Inmiddels weet massagetherapeut Anna Bron de zoals de hierboven geschetste ervaringen in haar praktijk een stuk beter te plaatsen. Van hoofdpijn tot rugpijn en stress en spanningsklachten – met een scala aan behandelingsmethoden zorgt zij ervoor dat mensen weer lekker in hun vel komen te zitten. Eigenlijk belandde ze per toeval in het vak. Anna: ‘In mijn studententijd volgde ik de opleidingen Technische Bedrijfswetenschappen en Accountancy and Controlling. Hoewel deze mij goed afgingen, was ik hier toch niet goed op mijn plek. In die tijd hield ik me ook veel bezig met het trainen van paarden. Omdat een paard bepaalde klachten had, moest ik hem masseren. Ineens merkte ik dat ik dát wel leuk vond. Het leek mij ook mooi om mensen te kunnen helpen met een massage. Dit heeft mij ertoe gebracht om de opleiding Shiatsu te gaan volgen, een massagemethode waarmee je verschillende klachten kunt behandelen. Iets dat ik gelukkig ook al direct leuk vond!’
Enthousiaste reacties
‘In de tijd dat ik begon met de Shiatsu-opleiding heb ik meteen mijn praktijk opgezet, aan huis. Ik woon op een boerderij op het Friese platteland. Hoewel je verwelkomd wordt door het getok van scharrelende kippen, is mijn praktijk niet echt ‘anders dan anders’. Ik heb gewoon een professionele ruimte, waar je snel tot rust komt. Ik heb het inmiddels een stuk drukker dan in mijn begintijd, en ben zelfs op zoek naar iemand die me kan helpen. Dat het zo goed met de praktijk gaat, heb ik mede te danken aan mond-tot-mond-reclame. Dat mensen zo enthousiast over me zijn en me zelfs aanraden bij anderen, vind ik natuurlijk prachtig. Het doet me goed als ik zie dat mensen dankzij de behandeling verbetering merken. Zo behandelde ik laatst een vrouw die veel spanning in haar lijf had. Hoewel ik zelfs het gevoel had dat ze per aanraking gespannener werd, bleef ze toch terugkomen voor een massage. Na twee of drie behandelingen liet ze bijna het tegenovergestelde zien: zo ontspannen lag ze erbij!’
Een massage kan oude gevoelens en herinneringen triggeren
Puzzelen
‘Om mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen, ben ik door de tijd heen opleidingen en specialisaties blijven volgen. Naast Shiatsu heb ik mij bijvoorbeeld ook gespecialiseerd in sportmassage, stoelmassage en kinesio taping. Allemaal verschillende vormen van therapeutische massages waarmee ik zo goed mogelijk kan aansluiten op de klant, zijn klacht en zijn of haar wensen. Het hangt van iemands verhaal af welke behandeling of welke combinatie van behandelingen ik toepas. Soms is het even een puzzeltje om de juiste ingang te vinden – maar dat is juist leuk! In een vraaggesprek ga ik na wat er aan de hand is. Vervolgens ga ik in de behandeling het hele lichaam af. Hierbij let ik onder andere op eventuele spanningen, verschillen in temperatuur en afwijkingen. Omdat ik de klacht altijd binnen een bredere context bekijk, informeer ik als dat nodig is ook naar andere dingen. Dan stel ik bijvoorbeeld vragen als: ‘Pieker je ergens over, heb je stress, hoe zit het met jouw slaappatroon?’
In huilen uitbarsten
‘Een behandeling bij mij duurt één uur. In die tijd heeft het lichaam de tijd om in de herstelmodus te raken, en ontvankelijk te worden voor de prikkels van de massage die bijdragen aan klachtvermindering. Ik heb weleens gehad dat iemand in huilen uitbarstte op de behandelbank. Emoties zijn verbonden met het lichaam. Een massage kan daar op een andere manier bij komen, en oude gevoelens en herinneringen triggeren. Net zoals bij de grote man die ik in mijn begintijd behandelde. Als er zoiets gebeurt, dan praat ik hier natuurlijk met diegene over. Momenteel verdiep ik me in manieren waarmee ik mensen nog beter kan helpen op het emotionele aspect van hun klachten. En verder ben ik eigenlijk hartstikke tevreden met hoe het nu gaat!’
-
Een massage is heel waardevol. Voor een moment je dagelijks leven even op pauze zetten en je hoofd leeg maken. Geen piekerende gedachtes, activiteiten die je moet onthouden of andere gedachtes.
-
Een ontspanningsmassage is een heerlijke manier om even helemaal bij te komen. Spieren worden los gemasseerd met vaak heerlijk geurende oliën. Een zacht muziekje.
-
Zwanger zijn is een heel bijzondere periode in je leven. Je kindje is zó gewenst en je hebt zolang uitgekeken naar het moment dat je eindelijk in verwachting bleek te zijn. En toch is het alsof je er nauwelijks van kunt genieten.
-
Wanneer je je flink hebt gestoten, is vaak één van je eerste reacties om over de pijnlijke plek te wrijven. Het is een automatisme dat er al van jongs af aan in zit.
-
Lawaai, licht, kou en warmte. Allerlei indrukken en prikkels die baby’s aan het begin van hun leven opdoen. Om zich veilig te voelen te midden van al die invloeden van buitenaf, hebben zij een gevoel van geborgenheid nodig. Wist je dat een babymassage van de ouder of verzorger kan helpen om deze gevoelens bij je kindje te versterken?
-
Het vak van masseur is voor Alie Remery nog vrij nieuw. Pas in 2013 startte ze met haar eerste opleiding, en er ging een nieuwe wereld voor haar open. ‘Ik vind het prachtig’, klinkt het enthousiast. ‘Ik werkte altijd al als voedingsassistent in een verpleeghuis.
-
Ik had altijd al affiniteit met massage: huisgenoten, mijn echtgenote, mijn kinderen, allemaal vonden ze het heerlijk als ik hen even los kneedde met mijn handen.
-
Je loopt al een tijdje rond met bepaalde klachten, fysiek of mentaal, waar je niet van afkomt. Je bent zelfs bij de huisarts geweest, maar dat heeft helaas niet veel opgeleverd. Je blijft last houden van je rug, je buik of van de akelige ervaringen uit je jeugd.
-
Wil je lekker kunnen bewegen of sporten zonder blessures, en zonder pijnlijke spieren of gewrichten of ‘vastzittende’ schouders?
-
We kunnen er niets anders van maken: de zomer is écht voorbij. Naast mooie zonnige dagen hebben we de eerste storm, regen en gure temperaturen al moeten incasseren.