kind

In hoeverre mag een kind nog kind zijn?

Als Gijs met een bleek snoetje mijn praktijk binnenkomt, maakt hij een matte indruk. Zijn moeder, met wie ik al telefonisch contact heb gehad, had me verteld dat hij de laatste maanden zo vaak over buikpijn klaagt. Diverse bezoekjes aan de huisarts hebben daar geen duidelijk aanwijsbare reden voor opgeleverd. Zijn moeder vertelde ook, bijna schoorvoetend, dat ze het idee had dat Gijs depressief was, al leek haar dat onmogelijk voor een 11-jarige. Toch?

Jeanien Eertink

Voetbaltalentje

Een paar jaar geleden leek er niets aan de hand. Gijs was een gezond joch dat graag voetbalde. Hij bleek zelfs talent te hebben voor zijn geliefde balsport en speelde al jaren in het standaardteam. Dat betekende drie keer in de week trainen én natuurlijk een wedstrijd in het weekend. Dat hij daardoor vaak niet naar verjaardagsfeestjes van zijn vriendjes kon, nam hij maar voor lief. Niet trainen, betekende geen basisplaats in het team, en dan kon hij zijn droom, een glanzende voetbalcarrière bij zijn favoriete voetbalclub, wel op zijn buik schrijven.

Presteren op school

Omdat zijn schoolprestaties enige tijd onder al dat voetbalgeweld hadden geleden, kreeg hij een poosje bijles en sindsdien kreeg hij dagelijks wat huiswerk mee. Hij zag als een berg tegen de citotoets op die hij in januari zou krijgen. Stel je voor dat hij de test slecht zou maken. Hij móést gewoon een goede score halen.

Schoolstress

Eigenlijk moest Gijs continu presteren, het bleef maar malen in zijn koppie, en dat zie je steeds vaker bij (jonge) kinderen. Ze móéten zoveel. Onlangs las ik nog een artikel over een onderzoek van het Trimbos Instituut, de Universiteit Utrecht en het Sociaal en Cultureel Planbureau, waaruit blijkt dat het aantal leerlingen met schoolstress al sinds 2001 stijgt. Destijds ervoer 16% van de jongens en 19% van de meisjes druk door schoolwerk. Anno 2019 ligt dat percentage op respectievelijk 35 en 42.

Kindermassage

Omdat ik naar de holistische benadering kijk, merkte ik dat Gijs alleen nog maar in zijn hoofd bezig was en helemaal vergeten was te voelen. Volwassenen kunnen zelf voelen, en aangeven en beslissen of ze gemasseerd willen worden. Bij een kind zit dat niet in het systeem. Gijs vond de massage dan ook eerst wat ongemakkelijk, maar al snel merkte ik meer ontspanning bij hem.
Kindermassage is in veel landen heel gewoon, maar hier in Nederland is het wat minder bekend. En dat terwijl het zo’n mooie manier is om het kind weer in contact te brengen met zijn lichaam. Het werkt bijvoorbeeld ook heel helend bij adoptiekinderen met hechtingsproblematiek, kinderen die in een rouwfase zitten of kinderen die hoog sensitief zijn. Het is zó belangrijk om daar aandacht aan te geven en hoe kun je dat beter doen dan met een massage? Het kind leert zich weer veilig voelen in zijn eigen lichaam en het verdriet of de druk te herkennen. En dat verdriet en die druk mag er zijn, zodat het weer kan helen.

Met een kindermassage leren kinderen om weer in contact te komen met hun lichaam

Yoga en meditatie

Ook bij kinderen maak ik tijdens mijn behandelingen gebruik van yoga en meditatie. Gaandeweg zag ik Gijs na een paar sessies veranderen van een bleek, stil jongetje naar een blozende, stoere vent. Zijn ouders hebben een gesprek met zijn onderwijzer gehad en Gijs krijgt sinds kort geen huiswerk meer. Natuurlijk blijven zijn schoolprestaties belangrijk, maar Gijs hoeft niet meer zo op zijn tenen te lopen. Hij mag weer kind zijn.

Depressie

Gijs’ ouders signaleerden gelukkig tijdig dat hun zoon niet goed in zijn vel zat. Helaas geldt dat niet voor ieder kind. Maar liefs 1 op de 5 kinderen is somber en 1 op de 20 is depressief. Wanneer een puber in een flinke depressie belandt, is de kans op herhaling zelfs 50%. Wees daarom alert, vooral wanneer er zich een stressvolle gebeurtenis voordoet, zoals gepest worden, een verlies, ongeluk, ziekte of scheiding. Op zo’n moment komt de kwetsbaarheid van je kind naar voren.

Hoe herken je een mogelijke depressie bij je kind?

  • weinig plezier waar eerst wel plezier was
  • slaap- en concentratieproblemen
  • weinig eetlust
  • onverklaarbare huilbuien
  • veel druk en gedachtes in het hoofd en zeer negatieve gevoelens

Herken je één of meerdere symptomen bij je kind? Wacht dan niet af, maar zoek snel professionele hulp en ondersteunend een kindermassage vanuit de Holistische visie.

Date: 04 november 2019