Ondersteuning bij slaapproblemen
Je hebt een volle, lange dag achter de rug en bent blij dat je nu eindelijk even op de bank kunt ploffen. Even bijkomen voordat je naar bed moet. Maar voor je goed en wel zit, hoor je alweer gestommel of een stemmetje bovenaan de trap. Moeite met slapen komt bij kinderen geregeld voor. Niet meteen iets om je zorgen over te maken, maar het is prettig hier ondersteuning bij te krijgen wanneer het meer structurele vormen aanneemt.
Verschillende typen slaapproblemen
Er zijn verschillende typen slaapproblemen: in- en doorslaapproblemen, grote slaperigheid of abnormale gedragingen tijdens slaap (zoals slaapwandelen, nachtmerries, hoofdbonken). De problemen die jonge kinderen ondervinden, vallen meestal in de eerste of laatste categorie. Oudere kinderen kunnen ook last hebben van slaperigheid (overdag). Het kan ook voorkomen naast een bepaalde stoornis of klacht.
Oorzaken
Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, vaak is dit afhankelijk van de leeftijd van het kind. Bij hele jonge kinderen kunnen de problemen ontstaan door een lichamelijke klacht zoals een oorontsteking of allergie, en vaak vinden kinderen het ‘gewoon’ lastig om zelf in slaap te vallen. Een fase die bij veel kinderen voorkomt, zijn angstgedachten voor het slapengaan. Dit zijn bijvoorbeeld de gedachten dat er een monster onder het bed zit, of ze zien dingen op de muur verschijnen. Deze angstige gedachten, een vol hoofd met piekergedachten kunnen leiden naar slaapproblemen. Kinderen vallen niet goed in slaap en als ze ‘s nachts wakker worden, zijn ze bang. Elke avond gaan ze opzien tegen de nacht. Deze niet-helpende gedachten maken het probleem alleen maar erger.
Jongeren
Bij jongeren is er ook vaak sprake van piekeren of angst. Ze maken daarbij grote veranderingen door die met de nodige emoties gepaard gaan en ervoor kunnen zorgen dat het niet lukt om in slaap te vallen. Hormonen hebben ook een grote invloed op het slaapritme. Door de hormonen komt er een verandering in het bioritme en treedt de vermoeidheid op andere momenten op. Vaak vallen ze veel later in slaap en hebben ze onderbroken nachten. En vooral bij het opstaan zijn ze niet wakker te krijgen. Dat kan leiden tot erge vermoeidheid en slaperigheid overdag. Het drinken van energydrankjes is een kortdurende oplossing, overdag lijken ze fitter alleen heeft dit ‘s avonds een averechts effect op het slapen. Dit kan het probleem alleen maar verergeren.
Ouders worden geholpen hun kinderen effectief te ondersteunen
Ondersteunen
Wanneer slaapproblemen langer aanhouden, kan dit ook andere klachten veroorzaken. Denk hierbij aan een slecht humeur, moeilijk gedrag of stress en spanningen. Dat kan vervolgens leiden tot verminderde schoolprestaties en onzekerheid. Bovendien hebben andere gezinsleden vaak ook te lijden onder de slaapproblemen van een kind. Om jou én je kind te ondersteunen, kun je kindertherapie overwegen. Hierbij wordt er begeleiding aangeboden passend bij jouw gezin en gezinssituatie.
Beter leren slapen
Bij het Centrum voor Kindertherapie wordt het kind geholpen om meer ontspannen te kunnen slapen. Verder leert het om te gaan met angstige gedachtes, zodat het zelf handvatten ontwikkelt om beter te kunnen slapen. Ook kan de therapie gecombineerd worden met oudercoaching. Ouders worden geholpen hun kinderen effectief te ondersteunen. Vaak raak je onbedoeld verzeild in oneindige rituelen, wat van het naar bed gaan een eindeloze exercitie maakt.
Geïnteresseerd?
Ben jij benieuwd naar een kindertherapeut of opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kun je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen als ouders veel meer kunnen dan ze vaak denken. Door kinderen serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het Centrum voor Kindertherapie is: Wij dragen bij aan meer rust in kind, ouder en gezin.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.